Pretraga

Milanović podržao povratak jednog djela na popis obvezne lektire: ‘Nema razloga da se to ne učini’

A- A+

Predsjednik Republike Zoran Milanović podržao je povratak ‘Dnevnik Anne Frank’ u obveznu školsku literaturu. Tu inicijativu predstavili su mu predstavnici Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust koji su bili s njim na sastanku. Ovo djelo od 2019. godine nije na popisu predloženih djela za cjelovito čitanje u 8. razredu ni u tada usvojenom kurikulumu Hrvatskog jezika, nakon čega se pokrenula inicijativa koja se bori za njen povratak.

Foto: srednja.hr

Otkako se ‘Dnevnik Anne Frank‘ od 2019. godine ne nalazi na popisu djela za cjelovito čitanje u 8. razredu, pokrenuta je inicijativa Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust da se to djelo vrati i ponovno postane obvezna lektira. Danas su predstavnici Centra imali sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji je podržao njihovu inicijativu.

– Imate moju podršku za inicijativu da se ‘Dnevnik Anne Frank’ ponovo uvrsti u obveznu školsku literaturu osmog razreda osnovne škole, nema razloga da se to ne učini, rekao je Milanović.

Ravnateljica Centra, Natašom Popović, pojasnila je kako su inicijativu da se ‘Dnevnik Anne Frank’ vrati u popis obvezne literature ranije uputili i predsjedniku Vlade RH, ministarstvima znanosti i obrazovanja, unutarnjih poslova, vanjskih i europskih poslova te Agenciji za odgoj i obrazovanje, ali za sada nisu dobili nikakvo očitovanje ni odgovor vladinih institucija.

Izbacivanje ‘Dnevnika Anne Frank’ tada je osudio i Fuchs

Inače, uklanjanje ovog djela s popisa onih za cjelovito čitanje komentirao je i Radovan Fuchs, tadašnji premijerov savjetnik i koordinator Ekspertne radne skupine.

– Mogu potpuno mirno izjaviti da je izbacivanje ‘Dnevnika Anne Frank’ iz popisa literature, a što je naravno napravilo Ministarstvo, definitivno naštetilo ugledu Republike Hrvatske, izjavio je tada Fuchs.

Izdvojeni članak

Gdje su sad kuka i motika? ‘Dnevnik Anne Frank’ nakon više od pola stoljeća izbačen iz lektire

Nastavnici to djelo mogu samoinicijativno staviti na popis za lektiru

Svakako valja naglasiti kako, iako ovo djelo nije na popisu obveznog književnog djela za čitanje, nastavnici mogu samostalno odlučiti koja će djela suvremene književnosti dati učenicima na čitanje i da tada mogu odabrati i ‘Dnevnik Anne Frank’.

U kurikulumu za nastavni predmet Hrvatski jezik za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj nalazi se popis obveznih književnih tekstova za čitanje te popis klasičnih hrvatskih i svjetskih književnih tekstova za cjelovito čitanje ili čitanje ulomaka. ‘Dnevnik Anne Frank’ čitao se u periodu od 6., 7. i 8. razreda, a sada su na popisu obveznih lektira za te razrede Priče iz davnine, Zaljubljen do ušiju, Priče iz Vukovara, Zeleni pas, Trojica u Trnju i izbor iz poezije Dobriše Cesarića.

Copy link
Powered by Social Snap