Pretraga

Sindikat Preporod: ‘Vlada ne želi platiti poslove dežurstava učitelja i koordinatore na nacionalnim ispitima’

A- A+

Osim pregovora oko Temeljnog kolektivnog ugovora, sindikati u školstvu s Vladom vode i one vezane uz Granske kolektivne ugovore. Sredinom tjedna je održan novi sastanak koji se odnosio na osnovnoškolski ugovor, a Sindikat Preporod  navodi da Vlada ne želi platiti poslove dežurstava učitelja na nacionalnim ispitima i poslove ispitnih koordinatora. Doduše, ističu, u Vladi su spremi pregovarati o plaćanju nacionalnih ispita kao novom materijalnom pravu.

nacionalni ispiti_učiteljica

Nacionalni ispiti | foto: Srednja.hr/Unsplash

– Na početku 4. sastanka od glavnog pregovarača Vlade, državnog tajnika Stipe Mamića, sindikati su saznali da Vlada ne želi platiti poslove dežurstava učitelja na nacionalnim ispitima i poslove ispitnih koordinatora. Vlada je spremna o plaćanju nacionalnih ispita pregovarati kao o novom materijalnom pravu. Predstavnici sindikata su odgovor Vlade komentirali tako da se opet radi  o odugovlačenju Vlade kako bi se izbjeglo rješavanje problema, uvodni je to dio redovitog izvještaja Sindikata Preporod s posljednjeg sastanka Vlade i sindikata oko granskog kolektivnog ugovora za osnovne škole.

Sindikati se idući tjedan sastaju s ministrom

Sindikati su zatražili da se i osnovnoškolski i srednjoškolski sindikati sastanu s ministrom Radovanom Fuchsom, a taj će se sastanak, navode iz Preporoda, održati, 9. svibnja.

– Predstavnici sindikata su zatražili od predstavnika Vlade jasan odgovor žele li se ovim pregovorima prava smanjiti, održati na postojećoj razini ili unaprijediti. Sindikatima je odgovoreno da namjera Vlade nije ići prema smanjenju radničkih prava, navodi Sindikat Preporod.

Među ostalim, na sastanku je zatražen dodatak za poslove vezane uz pregled, razvrstavanje i podjelu udžbenika, razredničke poslove i poslove vezane uz nacionalne ispite.

Izdvojeni članak

Vlada predložila veći iznos regresa za članove sindikata, ne žele ranije pregovore oko osnovice

Što su tražili sindikati?

Zatraženo je, navode iz Preporoda, i ugovaranje službeničkog dodatka tajnicima i računovođama, pratiteljskog dodatka učiteljima koji svakodnevno prate učenike koji se školuju u dislociranim školama i dodatka nenastavnom osoblju koje je uključeno u odgojno-obrazovni rad u posebnim ustanovama.

– Državni se tajnik osvrnuo na zahtjev o ugovaranju dodatka za praćenje učenika, potaknut konkretnim primjerima učiteljica koje prate učenike u školama koje su zbog potresa preseljene,  ističući kako se ne radi o poslovima na koje bi učitelji trebali pristajati. Njegov je stav da ovu vrstu dodatka ne bi trebalo ugovarati kolektivnim ugovorom, piše u izvještaju Preporoda.

Sindikati su ponovili i svoj zahtjev za reguliranjem rada njegovatelja i vozača u posebnim ustanovama, poslove razrednika, ispitnih koordinatora i učitelja koji rade u više škola. Od novih zahtjeva, navodi se u izvještaju Preporoda, zatražene su plaće učiteljima koji rade u posebnoj ustanovi, 15% umjesto 7%, učitelju u posebnim razrednim odjelima, uvećanje 17% umjesto 10%, učiteljima koji rade na programima stjecanja kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života, 21% umjesto 17%, stručnim suradnicima za održani sat s učenicima s teškoćama, uvećanje plaće s 5% na 10%.

Zaključno, navode, sindikalni zahtjev u svezi s uvećanjem plaće učiteljima za rad s učenicima koji se školuju po prilagođenom programu formulirat će se nakon što predstavnici Vlade dostave potrebne podatke o broju učitelja koji ostvaruju ovo materijalno pravo. Idući bi sastanak trebao započeti razgovorom o plaćama u školama s otežanim uvjetima rada.