Pretraga

Sindikat traži da se nastavnicima plati ocjenjivanje probne mature, izračunali i koliko bi to koštalo

A- A+

Ove će školske godine, uz redovnu, učenici pisati i probnu državnu maturu. Te ispite će, potvrđeno je to iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, svojim učenicima vrednovati nastavnici škola. Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama već su više puta naglasili kako bi taj dodatni posao nastavnicima trebao biti plaćen. Izračunali su u tom sindikatu i da bi to ukupno koštalo oko pet milijuna kuna.

državna matura ocjena

Foto: srednja.hr

Učenici koji ove godine pristupaju državnoj maturi, ali i učenici trećih razreda srednjih škola maturu će polagati po novim kurikulumima. Uz to, kako smo pisali, od 2022./2023., na Hrvatskom jeziku više neće biti moguće birati višu ili osnovnu razinu ispita, nego će svi pristupnici pisati isti ispit.

Zbog svega navedenog maturanti i učenici trećih razreda pisat će od 15. ožujka do 15. travnja probnu maturu. Te probne ispite će vrednovati njihovi nastavnici te će učenici dobiti povratnu informaciju izravno od svojih nastavnika. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje će za nastavnike organizirati edukaciju za vrednovanje ispita.

NSZSSH: Nastavnicima treba platiti rad na probnoj maturi

Da je to dodatni posao koji bi nastavnicima trebao biti plaćen, smatraju u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama (NSZSSH). Oni su, otkrivaju to u priopćenju, još u listopadu uputili državnom tajniku u Ministarstvu obrazovanja, Tomislavu Paljku, pitanje na temu plaćanja rada na provedbi i vrednovanju probnih ispita državne mature. Ovoga tjedna imali su i i sastanak za kojeg su pripremili analizu svih troškova i jasno istaknuli svoja očekivanja.

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama ističu kako će ukupno 486 koordinatora ispita državne mature biti zaduženo s povećanim opsegom poslova i radnih zadataka, te da je ukupan broj učenika koji će imati priliku pisati probne ispite državne mature 55.522.

– Svakako podržavamo ovaj projekt jer imamo zajednički cilj, a to je kvalitetan obrazovni sustav čije zaposlenike predstavljamo. Na ovaj je način MZO omogućilo evaluaciju promjena u pojedinim programima i povratnu reakciju sustava državne mature učenicima koji će moći odrediti svoje trenutno znanje s jasnim smjernicama koje dijelove još treba unaprijediti kako bi na državnoj maturi koja će uslijediti imati što bolje rezultate. Kako se nijedan rad ne plaća bodovima za napredovanje tako se i ovaj dodatni rad (koji nije planiran zaduženjima, a svakako nije minimalnog opsega) treba platiti ispravljačima testova, dežurnim nastavnicima i ispitnim koordinatorima, ističu u NSZSSH.

Izdvojeni članak

U 2023. na ispit iz Hrvatskog stiže jedna od najvećih promjena otkad je uvedena državna matura

Sindikat: Troškovi rada oko pet milijuna kuna

Iz sindikata navode kako će nakon provedbe probne državne mature biti će potrebno ispraviti minimalno čak 138.596 ispita. Podsjećaju i da se ispravljanje obveznih ispita državne mature plaća, ovisno o predmetu, od minimum 18,00 kn bruto za nižu razinu ispita španjolskog jezika do 43,00 kn bruto za srpski materinski jezik. Analizom su došli i do procjene da će ukupno biti odrađeno i 26.100 sunčanih sati dežurstva u učionici.

– Procjenjujemo da će iznos od pet milijuna kuna biti dovoljan da se financira rad zaposlenika u srednjim školama na ovom projektu. Uz plaćanje povećanog opsega rada za koordinatore ispitne mature i ocjenjivačima treba se izdati Potvrda o provedbi projekta MZO, stoji u zaključku NSZSSH-a.