Pretraga

Poznato kada će se polagati probna matura, velika novost je da ispite neće pisati samo četvrtaši

A- A+

Ove godine učenici će pisati dvije mature – onu probnu te redovnu. Razlog leži u činjenici da su novi ispiti sastavljeni prema novim kurikulumima prema kojima je je ovogodišnja generacija maturanata pohađala nastavu. Probna matura započinje 15. ožujka i trajat će do 15. travnja. Osim maturanata, ispite će polagati i učenici trećih razreda četverogodišnjih škola, odnosno četvrtih razreda medicinskih škola.

matura hrvatski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Ishodi koji se provjeravaju ispitima s ove su godine nešto drugačiji u odnosu na prethodne. Ovogodišnji testovi sastavljeni su po novim kurikulumima po kojima je generacija maturanata 2021./2022. pohađala srednjoškolsku nastavu, zbog čega će se prije ‘prave’ provesti i probna matura.

Ispite će pisati i trećaši

Ona će se održati za sve učenike koji pohađaju gimnazijske te četverogodišnje i petogodišnje strukovne programe. Dakle, sve one škole koje provode navedene programe i čiji učenici i inače pristupaju ispitima državne mature, provest će i probne ispite. No, neće ih polagati samo maturanti.

Kako nam kaže ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović, ispiti će se provesti u trećim i četvrtim razredima gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola, a u petogodišnjim strukovnim programima u četvrtom i petom razredu.

– Za sve učenike završnih razreda bit će organizirana provedba ispita iz Hrvatskoga jezika, Matematike i Engleskoga/Njemačkoga jezika. Na navedenim će ispitima biti moguće odabrati razine. Ispite iz ostalih predmeta škole će provesti ovisno o vlastitim mogućnostima i interesu učenika. Isto tako, učenici koji se školuju na jeziku nacionalne manjine, pisat će ispite iz materinskoga jezika, kaže nam Filipović.

S druge strane, trećaši i učenici četvrtih razreda medicinskih škola pisat će samo ispit iz Hrvatskoga jezika i Matematike. Oni neće moći birati razine nego će polagati jedinstveni ispit.

Izdvojeni članak
maturantica

Objavljeni ogledni ispiti za novu maturu u 2022.: Riješite neke od zadataka iz ključnih predmeta

Probna matura u proljeće

Ovi ispiti učenike očekuju na proljeće.

– Ispiti probne mature odvijat će se između 15. ožujka i 15. travnja, a svaka će škola imati mogućnost sama odabrati termine pisanja pojedinih ispita u navedenome razdoblju, kaže nam Filipović.

Dodaje kako učenici trećih razreda neće trebati posebno prijavljivati ispite budući da će za njih ispiti biti jedinstveni.

– Učenici četvrtih razreda prijavljivat će razine ispita koje žele pisati. O načinu će prijava škole uskoro biti obaviještene, kaže Filipović.

I dok će rezultate redovne mature učenici moći vidjeti u sustavu Postani student, situacija s probnim ispitima malo je drugačija.

– Probne će ispite vrednovati nastavnici te će učenici dobiti povratnu informaciju izravno od svojih nastavnika. Centar će za nastavnike organizirati edukaciju za vrednovanje ispita. Na taj će način nastavnici moći dati svojim učenicima cjelovitu povratnu informaciju o njihovom uratku. Probni će ispiti biti ispiti niskoga rizika, odnosno oni neće biti za ocjenu te njihov rezultat neće utjecati na zaključne ocjene i rezultate državne mature. Njihov je cilj da se učenici upoznaju s ispitima koji se temelje na novim kurikulumima, veli Filipović.

Izdvojeni članak

Ministarstvo mijenja Pravilnik o državnoj maturi, vraća se važna odredba ukinuta prije par godina

Odustalo se od online provedbe probne mature

Probna matura najavljena je još prošle godine, a u jednom trenutku čak se razmišljalo i o online provedbi tih ispita. U konačnici je ipak donesena odluka da će ispiti biti provedeni na klasičan, ‘papir-olovka’ način.

– Na taj se način učenicima nastoji u što većoj mjeri približiti situaciju polaganja ispita na državnoj maturi. Stoga će Centar ispite koje će pisati svi učenici (Hrvatski jezik, Matematika, Engleski/Njemački jezik u četvrtim razredima; Hrvatski jezik i Matematika u trećim razredima) dostaviti školama u tiskanome obliku. Ispiti će biti u sigurnosnim vrećicama, a sami postupak pisanja ispita bit će vrlo sličan onome na ispitima državne mature, ističe Filipović.

Za kraj ravnatelj ustanove koja provodi maturu ističe da je NCVVO svjestan činjenice da je ovogodišnja generacija učenika trećih i četvrtih razreda po mnogočemu specifična. Osim što su tijekom srednje prešli na nove kurikulume, oni se već treću godinu školuju u pandemijskome okružju i promjenjivim uvjetima rada.

– Stoga im se upravo s probnim ispitima nastoji izići ususret i omogućiti im što bolju pripremu za ispite državne mature, ali i polaganje ispita uz što manje stresa. Naša su očekivanja da će upravo probni ispiti pokazati učenicima trećih i četvrtih razreda kako izgleda postupak pisanja ispita državne mature, kako otvoriti sigurnosne vrećice, kako pristupiti pisanju ispita i slično, a za što su nam putem anketnih ispitivanja u više navrata ukazivali da im predstavlja izvor stresa. Dakle, probnim ispitima Centar želi poručiti da smo čuli maturante, da uvažavamo njihovo mišljenje i situaciju u kojoj se nalaze te da nam je stalo do toga da učenici na ispitima državne mature budu uspješni, zaključuje Filipović.

Podsjetimo za kraj, prijave ispita redovne državne mature započet će 1. prosinca 2021., a ljetni ispitni rok započinje 31. svibnja 2022. Čitav kalendar državne mature možete vidjeti ovdje.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.