Pretraga

Sindikati se sastali s vladajućima oko koeficijenata, nisu svi zadovoljni: ‘Uvijek je štrajk opcija’

A- A+

Kako je i ranije najavljeno, sindikati su ovog ponedjeljka održali novi sastanak s vladajućima oko prijedloga koeficijenata u javnim službama, što uključuje i one u školstvu. Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja priopćeno je da sindikati nisu dobili cjelovitu uredbu, kako im je ranije obećana. Novi prijedlog bit će im dostavljen u srijedu i imaju 15 dana da se o njemu izjasne.

U Ministarstvu rada održan je novi sastanak sindikata i vladajućih oko koeficijenata. No, kako je priopćio priopćio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, cjelovitu uredbu o koeficijentima, unatoč tome što im je ranije obećana, sindikati nisu dobili. Vlada je rok pomaknula do srijede.

‘Proces nije bio onakav kako nam je bilo obećavano’

Kako prenose vijesti.hrt.hr, predstavnici sindikata javnog sektora nisu zadovoljni onim što je Vlada na sastanku ponudila.

– Kratko i jasno, nismo zadovoljni procesom. Proces nije bio onakav kako nam je bilo obećavano. Nismo bili dovoljno uključeni, nismo imali utjecaj na stvari na koje smo trebali imati i sukladno takvom procesu nismo zadovoljni ni finalnim rezultatom, rekao je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin, prenose vijesti.hrt.hr.

Pomaka u odnosu na prošli prijedlog koeficijenata, ističe, ima, ali sindikati, kad jednom dobiju cjelovitu uredbu, moraju ocijeniti i vidjeti u kojoj su poziciji. Kroflin je istaknuo i da je sastanak završio vrlo brzo te da se predstavnici sindikata nisu pojedinačno izjašnjavali. No, smatra da, uzevši u obzir današnje reakcije kolega, ne vlada pretjerano zadovoljstvo ni sa čije strane. Novinari su Kroflina pitali i je li štrajk opcija, na što je kratko odgovorio:

– Uvijek je štrajk opcija.

Izdvojeni članak
Matija Kroflin i Vilim Ribić sjede za stolom

I u znanosti nezadovoljstvo koeficijentima: ‘Građani plaćaju najskuplju predizbornu kampanju’

Piletić: ‘Ne možemo očekivati ni da će svi biti zadovoljni’

Pred novinare je nakon sastanka stao i ministar rada Marin Piletić. Rekao je da će u srijedu poslati nacrt prijedloga uredbe sindikatima, a sindikati onda imaju 15 dana da dostave svoje mišljenje. Dijalog se, poručio je – nastavlja. Novinari su Piletića pitali i što ako stav sindikata prema novopredloženim koeficijentima bude negativan.

– Sasvim sigurno nećemo ovu reformu raditi na način da bi svi bili nezadovoljni. Ne možemo očekivati ni da će svi biti zadovoljni, odgovorio je Piletić, prenose vijesti.hrt.hr.

Smatra i da nema potrebe za bombastičnim najavama štrajkova i prosvjeda jer sindikati uvijek imaju prostora za sindikalne akcije, ali i da trenutno postoji prostor za razgovor. Podsjetio je i da bi rezultati nove Uredbe trebali biti vidljivi na plaći u travnju, a kaže i kako na današnjem sastanku nije čuo da su svi nezadovoljni. Piletić je, među ostalim, naveo da je fiskalni učinak svih poteza nastalih dogovorom sindikata i Vlade 1,5 milijardi eura.

– Ako nam je to malo, nedovoljno po pitanju raspona, po pitanju visine koeficijenata, ja ću onda podsjetiti da to u kunama iznosi nešto više od 11 milijardi kuna, rekao je Piletić, prenose vijesti.hrt.hr.