Pretraga

Školski sindikat najavio prosvjed: ‘Radnici u školama su najveća žrtva desetljećima stvarane nepravde’

A- A+

Sindikat Preporod ponovno je reagirao na prijedlog Zakona o plaćama, kojim se po prvi puta uvodi ocjenjivanje službenika i namještenika, a oni koji bi bili ocijenjeni najlošijom ocjenom dobivali bi otkaze. To se odnosi i na zaposlenike škola, a ako zakon prođe drugo čitanje ove jeseni, Preporod najavljuje i moguće sindikalne akcije. Iz ovog sindikata ističu da su po pitanju primanja radnici u školama najveća žrtva desetljećima stvarane nepravde.

prosvjed nastavnika 2019.

Prosvjed nastavnika za vrijeme štrajka 2019. godine | foto: srednja.hr

Nova školska godina i jesen sa sovom donose i nove pregovore oko plaća u javnim službama, a time i zaposlenika škola. Pregovarat će se o povećanju osnovice, regresu i eventualnom uvođenju uskrsnice, a u narednim mjesecima buru bi moglo pokrenuti i donošenje novog Zakona o plaćama.

Sindikat Preporod očekuje povećanje osnovice od pet posto

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, oglasio se priopćenjem u kojem najavljuje vjerojatne ‘sindikalne akcije’.

– Naredna će tri mjeseca biti presudna za dugoročni materijalni položaj radnika u školama i javnim službama. Sindikate prvo čekaju pregovori o drugom povećanju osnovice u ovoj godini, ali i povećanju božićnice i ugovaranju visine uskrsnice za 2024. godinu. S druge strane realno je da se do kraja godine donese novi Zakon o plaćama i prevažna uredba o koeficijentima. Sindikat Preporod očekuje da će osnovica za izračun plaće biti povećana s 902 na 947 eura što će predstavljati povećanje od pet posto. Također, očekujemo da božićnica bude povećana s 232 eura na 300 eura, tj. da ju se visinom izjednači s regresom. Očekujemo i da uskrsnica svojom visinom bude najmanje u visini regresa i božićnice, stoji u priopćenju Preporoda kojeg potpisuje Stipić.

Podsjeća i da paralelno s ovim pregovorima, školske sindikate čeka nastavak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima ‘koji su zadnja prilika da se kvalitetnije uredi pitanje radno-pravnog statusa i cijene rada radnika u školama.’

Izdvojeni članak
Prizor s velikog prosvjeda prosvjetara u studenom 2019.

Novim zakonom ocjenjivali bi se i zaposlenici škola, najlošije ocijenjenima – otkaz: ‘Ovo je riješeno neprihvatljivo’

Sindikalne akcije su ‘vrlo vjerojatne’

Sindikat Preporod još je ljetos oštro reagirao na prijedlog Zakon o plaćama koji bi Sabor trebao usvojiti do kraja godine. Njime se po prvi puta uvodi ocjenjivanje službenika i namještenika, a oni koji bi bili ocijenjeni najlošijom ocjenom dobivali bi otkaze. S druge strane, najbolje ocijenjeni dobivaju dodatak na plaću. Zaposlenike u školama u tom bi slučaju ocjenjivali njihovi ravnatelji, a takav sustav ocjenjivanja Preporod smatra neprihvatljivim. Više o tim izmjenama i ocjenjivanju zaposlenika možete pročitati na poveznici.

– Dok se sve ovo bude odvijalo trajat će ‘završni radovi’ na iznimno važnim propisima: Zakonu o plaćama i pratećim uredbama. Od Uredbe o koeficijentima prosvjetari očekuju dvoznamenkasto povećanje i anuliranje zaostajanja za koeficijentima u drugim javnim službama. Na sindikatima je da, s jedne strane, mobiliziraju članstvo za vrlo vjerojatne sindikalne akcije. S druge strane sindikati trebaju učiniti sve kako bi se u pregovorima Vladu usmjerilo prema ustupcima. Naravno, jako će važno biti da sindikati, prije usvajanja Zakona o plaćama, uvjere predstavnike vlasti da nama nije potreban  zakon koji će pod krinkom povišice plaće ‘zacementirati’ desetljećima stvarane nepravde čija su najveća žrtva radnici u osnovnim i srednjim školama, piše u Stipićevu priopćenju.