Pretraga

Novim zakonom ocjenjivali bi se i zaposlenici škola, najlošije ocijenjenima – otkaz: ‘Ovo je riješeno neprihvatljivo’

A- A+

Potkraj lipnja Vlada je u Sabor uputila prijedlog Zakona o plaćama u državnoj i javnim službama, a on bi, dakako, obuhvatio i zaposlenike škola. Po prvi puta njime se uvodi ocjenjivanje službenika i namještenika, a oni koji bi bili ocijenjeni najlošijom ocjenom dobivali bi otkaze. S druge strane, najbolje ocijenjeni dobivaju dodatak na plaću. Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, ističe da je novi zakon koji uređuje plaće potreban. No, ima više zamjerki na ovaj koji predlaže Vlade, posebice na sustav ocjenjivanja radnika. Smatra i da bi de sindikate primjenom ovog zakona dovelo u nepovoljniji položaj jer gube neka dosadašnja pregovaračka prava.

Prizor s velikog prosvjeda prosvjetara u studenom 2019.

Prizor s velikog prosvjeda prosvjetara u studenom 2019.|foto: srednja.hr

Krajem lipnja Vlada je predstavila prijedlog Zakona i plaćama u državnoj službi i javnim službama, koji je tada uputila i u saborsku proceduru. Jedna od najvećih novosti ona je da bi se njime uveo sustav ocjenjivanja službenika i namještenika. Učinkovitost rada službenika i namještenika ocjenjuje se jednom godišnje za prethodnu kalendarsku godinu.

Novim zakonom o plaćama ocjenjivao bi se rad i zaposlenika škola

Skala se sastoji od pet ocjena: ‘izvrstan’, ‘naročito uspješan’, ‘uspješan’, ‘zadovoljava’ i ‘ne zadovoljava’. Kako stoji u prijedlogu zakona, odluku o ocjeni učinkovitosti rada donosi čelnik državnog tijela ili čelnik javne službe odnosno osoba koju on ovlasti.

Onima koji su ocijenjeni ocjenom ‘ne zadovoljava’ dobivaju redoviti otkaz. Dakako, postojat će i mogućnost ulaganja prigovora na ocjenu. Novost u predloženom zakonu je i dodatak na plaću za učinkovitost rada, koji bi također ovisio o poviše navedenom sustavu ocjenjivanja. Ocijenjeni ocjenom ‘izvrstan’ dobivaju šest bodova, ‘naročito uspješni’ četiri, a ‘uspješni’ dva boda. Za ostale ocjene nema bodova.

Nakon što ostvare najmanje 12 bodova, službenici dobivaju dodatak na osnovnu plaću od tri posto, a rastom broja bodova raste i postotak povišice, sve do ostvarenih 120 bodova za koje ide povišica u iznosu od 30 posto. Treba naglasiti i da bi, prema prijedlogu Vlade, postojala ograničenja u broju onih koji mogu biti ocijenjeni najvišim ocjenama. U kalendarskoj godini izvrsnih može biti najviše pet posto, a naročito uspješnih najviše 15 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Jasno, u bilo kojem obliku da ovaj zakon zaživi, on će se odnositi i na zaposlenike u školama. Sindikat Preporod ovog se četvrtka oglasio priopćenjem upravo oko prijedloga Zakona o plaćama u državnoj službi i u javnim službama.

Izdvojeni članak
Sanja Šprem

Sindikati bijesni: ‘Kad idete u tramvaj isprintajte odluku Ustavnog suda, upravo je legalizirao švercanje’

Stipić: ‘Ravnateljima se daju prevelike ovlasti’

Željko Stipić, predsjednik sindikata odmah u uvodu ne niječe potrebu za novim zakonom. Smatra, uspostavljeni sustav plaća koji imamo ‘nepravedan prema radnicima u školama i jer se novim Zakonom najavljuje značajnije povećanje plaća svim radnicima’. No, ističe, ovo nikako ne znači da je prihvatljiv zakon koji će ‘zacementirati’ neke postojeće nepravde, kao i onaj koji bi ugrozio postojeći radno-pravni status radnika u školama i doveo u nepovoljniji položaj sindikate.

– Popis izuzetih od primjene novog Zakona, kako onih na koje se Zakon uopće neće primjenjivati  (vojska, sigurnosne službe, diplomacija) ili one na koje se neće odnositi pojedine odredbe, npr. ocjenjivanje, (Ured predsjednika Vlade, Ured predsjednika Sabora i osobe zaposlene na poslovima podrške ministru) kompromitira početnu ideju o stavljanju u jednak položaj, kada je u pitanju vrednovanje rada, svih radnika u državnim i javnim službama. Poslodavcima, tj. ravnateljima daju se prevelike ovlasti. Ocjenjivanje radnika je isključivo njihova ovlast. Oni osnivaju Povjerenstvo kojem će se radnici moći žaliti na ocjenu, ali i donose poslovnik o radu Povjerenstva koje odlučuje o prigovorima radnika. Potpuno su samostalni i pri dodjeljivanju godišnje nagrade (bonusa). U njihovoj je ovlasti čak i odlučivanje je li završeni studij na poslijediplomskoj razini u funkciji radnog mjesta (uvećanje plaće za 5 posto, 8 posto ili 15 posto, navodi Stipić u priopćenju.

Naime, predloženi zakon predviđa da se osnovna plaća službenika uvećava za pet posto ako službenik ima završen sveučilišni specijalistički studij, za osam ako  ima akademski stupanj magistra znanosti te za 15 ako ima akademski stupanj doktora znanosti ili doktora umjetnosti. Pravo na taj dodatak službenik bi imao ako spomenuta titula nije uvjet za obavljanje poslova radnog mjesta, ali se odnosi na područje kojim se službenik u okviru poslova svog radnog mjesta bavi. Odluku o tome ostvaruje li službenik pravo na dodatak opet donosi čelnik javne službe.

– Sindikati su nezadovoljni jer ih se primjenom novog Zakona dovodi u nepovoljniji položaj. Oduzima im se pravo iz važećih kolektivnih ugovora prema kojima su uključeni ‘u izradu nacrta i prijedloga zakona i drugih propisa i akata koji utječu na radno-pravni status, socijalni, profesionalni i materijalni položaj zaposlenika u školi’. Sindikati gube pravo na ugovaranje visine dodatka na radni staž, visine dodatka za završen studij na poslijediplomskoj razini. Ne daju ni mišljenje na sadržaj Uredbe o EU-projektima i dva pravilnika koji proistječu iz Zakona. Osim toga, sindikati ne mogu podržati Zakon prije nego im se omogući uvid u popratne dokumente, ponajprije uredbu o koeficijentima, navodi Stipić.

Izdvojeni članak

Ustavni sud ukinuo odredbu prema kojoj članovi sindikata mogu imati veća prava od nečlanova

Za maksimalno povećanje plaće radnici će se načekati

Osvrnuo se, dakako, i na predloženi sustav ocjenjivanja radnika. Navodi, ima više zamjerki za njega.

– Predug je period (radnik treba 20 godina biti ocijenjen najvišom ocjenom) za ostvarivanje maksimalne povišice od 30 posto. Premalen je postotak onih koji mogu biti ocijenjeni najvišim ocjenama ‘izvrstan’ i ‘naročito uspješan’. U školi od 60 zaposlenih, samo će tri radnika godišnje biti ocijenjeni ocjenom ‘izvrstan’ i devet radnika ocjenom ‘naročito uspješan’, ističe Stipić.

Dodaje, čak tri četvrtine radnika mogu dobiti ocjenu ‘uspješan’ koja donosi dva boda ili ocjenom ‘zadovoljava’ koja ne donosi bodove. Osvrnuo se i na podjelu otkaza onima s najlošijom ocjenom.

– Otpuštanje radnika ne samo da je riješeno neprihvatljivo, (ocjena ‘ne zadovoljava’ u jednoj godini), nego se  radi o rješenju koje je u suprotnosti sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima kojima je razrađen postupak otkazivanja ugovora o radu, određene zaštićene skupine itd. Zadržavanje predloženog rješenja – neminovno vodi nezadovoljstvu radnika i uspostavi novih tenzija između vlasti i sindikata, navodi Stipić.

Zaključuje, bez uvažavanja primjedbi sindikata na prijedlog Zakona, a osobito bez uvida u sadržaj popratnih uredbi i pravilnika, nikakva podrška donošenju zakona, od strane Sindikata Preporod nije moguća.

– Zato što su velika očekivanja radnika u školama od novog Zakona (veće plaće, pravedniji odnosi, radno-pravni status), veliko će biti i nezadovoljstvo ukoliko se ne uvaže primjedbe, naglasio je Stipić.

U dokumentu u nastavku detaljno možete proučiti prijedlog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, kao i spomenuti predloženi sustav ocjenjivanja. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab