Pretraga

Školski sindikati sastali se s ministrom Fuchsom oko plaća, otkrili koliko povećanje traže

A- A+

Sredinom prošlog tjedna održan je sastanak sindikata i predstavnika Vlade oko granskih kolektivnih ugovora u školama. Sindikati u prosvjeti tom su prilikom zatražili susret s ministrom Radovanom Fuchsom, koji se i dogodio ovog utorka. Kako su otkrili nakon sastanka, zatražili su uvećanje plaća za deset posto svim zaposlenicima u školama.

prosvjed nastavnika 2019.

Prosvjed nastavnika za vrijeme štrajka 2019. godine | foto: srednja.hr

Sindikati u obrazovanju ovog su se utorka u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sastali s ministrom znanosti i obrazovanja Radovan Fuchsom.

Sindikati traže povećanje plaće u školama za 10 posto

Iznijeli su mu svoj zahtjev oko povećanja plaća.

– Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH), kao većinski sindikati, iznijeli su ministru Fuchsu zajednički zahtjev za uvećanjem plaća za deset posto svim zaposlenicima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Inicijativu većinskih sindikata podržao je i Sindikat Preporod, priopćili su SHU i NSZSŠH.

Smatraju da Vlada ima, ‘u vrijeme povoljnih ekonomskih pokazatelja, jedinstvenu priliku potvrditi prioritete hrvatskog društva te time nedvosmisleno podržati zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.’

Izdvojeni članak

Pao dogovor Vlade i sindikata oko povećanja regresa: Članovima veći iznos nego nečlanovima

U tijeku pregovori oko granskih kolektivnih ugovora

– Provedena istraživanja o društvenom statusu ukazuju na sveprisutno nezadovoljstvo zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja ekonomskim i društvenim položajem. Posebno su zabrinjavajući pokazatelji o porastu nasilja u školama, narušavanju autoriteta i zadiranju u autonomiju rada učitelja, nastavnika i stručnih suradnika te uvjeta rada administrativnog i tehničkog osoblja. Obrazovanje doprinosi razvoju društvenih vrijednosti i prosperitetu zajednice u cjelini. Stoga je nužno ulaganje u nositelje obrazovanja na dobrobit svih dionika sustava. Obrazovanje zaslužuje ulaganje!, navode u zajedničkom priopćenju SHU i NSZSŠH.

Podsjetimo, u tijeku su pregovori za granske kolektivne ugovore u školama na kojem su otvorena pitanja o plaćanju rada na provedbi nacionalnih ispita te među ostalim, o dodatku za poslove vezane uz pregled, razvrstavanje i podjelu udžbenika, razredničke poslove, o čemu više možete čitati ovdje. Prošlog tjedna Vlada je pristala i povećati regres zaposlenicima državnih i javnih službi kroz dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru, što uključuje i zaposlenike škola, ali o povećanju osnovice na plaću i božićnici ne pristaje pregovarati prije rujna.