Pretraga

STEM Hrvatska: Učenici 6. razreda ubrzo će programirati na mikroračunalima

A- A+

CARNet, Institut za razvoj i inovativnost mladih i MInistarstvo znanosti i obrazovanja predstavili su veliki projekt PROMikro. Cilj tog projekta uvođenje je digitalne pismenosti u nastavi i izvannastavnim aktivnostima putem mikroračunala. Povodom toga, jutros je u MZO-u odražana konferencija za novinare na kojoj su, osim ministrice Blaženke Divjak sudjelovali i suosnivač IRIM-a Nenad Bakić, ravnatelj CARNeta Goran Kezunović te glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić. Svaka škola može se javiti na javni poziv. Krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna 2017. godine, a učiteljima škola koje se prijave bit će osigurana edukacija.

Mikroračunala | foto: FB stranica Blaženka Divjak

Izdvojeni članak

Nakon našeg teksta ministrica Divjak pokrenula izmjene Pravilnika o dodjeli STEM stipendija

Jutros je na konferenciji za novinare predstavljen veliki projekt PROMikro u organizaciji CARNeta, Instituta za razvoj i inovativnost mladih IRIM te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pomoću tog projekta, doći će do nabave mikroračunala na kojima će učenicima 6. razreda biti omogućeno programiranje. Projekt ima jedinstveni cilj uvođenja digitalne pismenosti u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, i to posredstvom mikroračunala.

Divjak: Ovaj projekt pridonosi cilju izgradnje škole za život, a ne za ocjene

Ministrica Blaženka Divjak puna je riječi hvale za Nenada Bakića i inicijativu kojom se uvodi digitalna pismenost kroz interdisciplinarni pristup. Smatra kako projekt IRIM-a odlično ide uz Vladinu inicijativu o STEM Hrvatskoj, a usto pridonosi i krajnjem cilju stvaranje škole za život, a ne isključivo za ocjenu.

– Projekt doprinosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu njezine digitalne zrelosti, a u konačnici pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne ocjenu. Ovim putem zahvaljujem na inicijativi Institutu za razvoj i inovativnost mladih, CARNetu i Hrvatskoj udruzi poslodavaca na partnerstvu, ali timu u Ministarstvu koji su pokazali da sustav treba uključiv i kako svi zajedno možemo napraviti velike iskorake! Nikad nemojte zaboraviti, prilika za promjenu i iskorak ne postoji, nju sami stvaramo, rekla je ministrica Divjak.

https://www.facebook.com/ministricaBlazenkaDivjak/posts/875391422611481

Osim ministrice Divjak, iz obrazovnog je resora konferenciji prisustvovao i Goran Kezunović, ravnatelj CARNeta koji je ustvrdio kako oni već dulje vrijeme rade na razvoju digitalnih kompetencija kod svojih korisnika jer su primijetili da tu leži preduvjet za uključivanjem pojedinca u društvo i na tržište rada.

Bakić: Naš portfelj STEM aktivnosti na raznim platformama je već došao do 45.000 djece u Hrvatskoj, ali glavni projekt vezan je za mikroračunala

Presici je, naravno, prisustvovao i poznati poduzetnik i suosnivač IRIM-a Nenad Bakić. Osvrnuo se na podršku javnosti STEM revoluciji koju je Institut i pokrenuo, a spomenuo je i brojne aktivnosti na kojima se njegov rad bazira. Ipak, ističe, glavni projekt tiče se upravo mikroračunala, baziranima na BBC-evom micro:bit-u.

– To je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno, uz potpunu demokratizaciju i jednakost prilika. Cilj nam je da hrvatski đaci budu ravnopravni građani 21. stoljeća. Naša akcija STEM revolucija je dobila veliku podršku javnosti, i od početka je naš cilj bio da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, a nastavnici edukaciju. Iako smo mogli i sami postići taj cilj, smatrali smo da je idealno ići k njemu uz sinergiju s institucijama, pa smo ga nudili i prethodnom ministarstvu, nažalost neuspješno. No, u ovom ministarstvu smo našli sjajne partnere i mislim da smo na pravom putu da MZO bude prepoznato kao Ministarstvo Budućnosti, istaknuo je Nenad Bakić.

Zajednička fotografija s jutrošnje konferencije | foto: FB stranica Blaženka Divjak

 

Digitalizacija i nove tehnologije esencijalne su za gospodarski i društveni razvoj zemlje

Iz Hrvatske udruge poslodavaca konferenciji je nazočio glavni direktor Davor Majetić, koji je digitalizaciju i korištenje novih tehnologije opisao kao preduvjete društvenog i gospodarskog razvoja jedne države. Iz tog su razloga, ali i zbog same edukacije mladih generacija na korištenje novih tehnologija i priprema istih za tržište budućnosti, kao HUP odlučili podržati ovaj projekt i pridružiti mu se kao partneri.

Izdvojeni članak
FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

10 stvari koje smo danas saznali o uvođenju obvezne informatike u osnovne škole

– Ovim projektom djeci ćemo omogućiti rani pristup novim tehnologijama te usvajanje znanja i razvoj vještina potrebnih za njihovo korištenje kako bi se pravovremeno pripremili za život i tržište rada budućnosti. Našu investiciju smatramo dugoročnim ulaganjem u bolju budućnost i napredak Hrvatske. Više puta smo naglasili kako reformu obrazovanja smatramo temeljem svih reformi i stoga se nadamo da će uz ovu iznimno vrijednu inicijativu uskoro slijediti i druge promjene koje će nam omogućiti kvalitetnije i konkurentnije obrazovanje, naglasio je Majetić.

IRIM će organizirati edukaciju za učitelje za programiranje na mikroračunalima

Za ovaj projekt bit će raspisan javni poziv, a putem kojeg će se svaka zainteresiranja škola prijaviti kako bi dobila mikroračunala za programiranje. Svim školama koje to učine, od strane Instituta za razvoj i inovativnost mladih omogućit će se edukacija učitelja, dok će škole samostalno odlučivati o primjeni mikroračunala u nastavi.

Edukacije učitelja prijavljenih škola održat će se početkom listopada na različitim lokacijama, a za sudjelovanje nije potrebno predznanje o programiranju mikroračunala. Uz edukaciju, svim učiteljima osiguravaju se micro:bit računala na trajno korištenje. Sudjelovanje škola je dobrovoljno, a krajnji rok za iskaz interesa je 20. rujna 2017. godine.