Pretraga

Nakon našeg teksta ministrica Divjak pokrenula izmjene Pravilnika o dodjeli STEM stipendija

A- A+

Pravo na STEM stipendiju ostvarit će i oni studenti koji su u trenutku prijave skupili više od 120 ECTS bodova. Potvrdili su nam to iz Ministarstva znanosti i obrazovanja gdje kažu da je pokrenut postupak izmjena Pravilnika o dodjeli tih stipendija. Dogodilo se to nakon našeg teksta u kojem smo iznijeli apsurdne odredbe Pravilnika. Naime, u njemu je bila definirana gornja granica od ostvarenih najviše 120 ECTS-a tijekom studija kao uvjet za ostvarivanje stipendije. Tu smo posebno upozorili na činjenicu da mnogi studenti STEM područja znanosti, silom prilika, završe dvije godine preddiplomskog studija s par ECTS-a poviše 120 pa bi sasvim nekorektno bili isključeni iz konkurencije za dobivanje stipendije. Ovih dana, navode iz Ministarstva, Nacrt o izmjenama i dopunama Pravilnika bit će pušten u javnu raspravu putem stranice eSavjetovanja.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja već iduće akademske godine podijelit će oko 3000 stipendija za studente STEM područja znanosti. No, u Pravilniku o dodjeli tih stipendija potkralo im se nekoliko nejasnoća. O tome smo nedavno pisali, upozoravajući na uvjete koje studenti moraju ispuniti kako bi ostvarili pravo na STEM stipendiju. Posebno smo se usredotočili na gornju granicu od maksimalnih 120 ECTS-a koje student smije imati u trenutku prijave za stipendiju. Dakle, svaki student koji bi ostvario više od 120 bodova na studiju u trenutku prijave, ne bi imao pravo na stipendiju. U tome smo vidjeli značajan problem s obzirom na to da brojni studenti STEM smjerova silom prilika prve dvije godine polože kolegije s ukupnim opterećenjem većim od 120 ECTS-a jer im je tako propisano studijskim programom.

Izdvojeni članak

Apsurd STEM stipendija: Ako imate više od 120 ECTS-a, nemate pravo na stipendiju

Na to je reagirao i Studentski zbor Tehničkog veleučilišta u Zagrebu koji je tražio očitovanje od MZO-a povodom našeg teksta. Nedavno su im najavili da će se Pravilnik možda mijenjati zbog nespretnih dijelova, a danas su nam iz Ministarstva to i potvrdili.

Pokrenut je postupak izmjene Pravilnika o dodjeli STEM stipendija, bit će ih i za studente koji ostvare više od 120 ECTS-a

Danas su nam iz MZO-a potvrdili da je pokrenut postupak izmjene Pravilnika o dodjeli STEM stipendija. Prema novome će, navode iz MZO-a, biti dozvoljeno odstupanje od definirane gornje granice od 120 ECTS-a. To će odstupanje, međutim, biti moguće ukoliko visoko učilište dostavi potvrdu da se jednom godinom studija stječe više od 60 ECTS bodova.

– Postupak izmjene navedenog Pravilnika je pokrenut. Izmjenama se predlaže da će eventualno odstupanje od pravila, odnosno više od 120 ECTS bodova, biti moguće ukoliko visoko učilište dostavi potvrdu da se jednom godinom studija u punom nastavnom opterećenju stječe više od 60 ECTS bodova, navode iz Ministarstva.

Napominju i da se pri određivanju ECTS bodova u obzir uzimaju samo oni koji su ostvareni polaganjem ispita iz predmeta propisanih nastavnim programom i koji se ubrajaju u ukupne ECTS bodove potrebne za završetak tog studija.

Nacrt o izmjenama i dopunama Pravilnika za nekoliko dana bit će pušten u raspravu na stranici eSavjetovanja

Izdvojeni članak

Troje novih suradnika ministrice Divjak dolazi iz STEM područja, pogledajte čime su se bavili

Kako to uobičajeno biva kada se uvode izmjene ili dopune nekog zakona ili akta, prije donošenja prolaze postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, odnosno javnu raspravu. Tako će i izmijenjeni Pravilnik o dodjeli STEM stipendija, kažu nam iz MZO-a.

– U narednih nekoliko dana Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti bit će objavljen na mrežnim stranicama eSavjetovanja, naveli su iz MZO.

Pratite stranicu eSavjetovanja gdje ćete, nakon što MZO pusti navedeni Pravilnik u raspravu, biti u mogućnosti dati doprinos svojim prijedlozima i tako pomoći u kreiranju uvjeta za dobivanje stipendije.