Pretraga

Stožer na pressici odgovarao na pitanje što će biti sa školama: ‘Razgovori su već krenuli’

A- A+

Na današnjoj konferenciji za medije, Stožer civilne zaštite RH iznio je podatak kako je 1098 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, preminulo je 38 osoba te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5.794. Mjere koje uključuju zatvorene ugostiteljske objekte i teretane, te ograničen broj putnika u javnom prijevozu produljene su do kraja siječnja. Iz Stožera kažu kako su u tijeku razgovori oko toga što će biti sa školama.

Foto: Dids; Pexels

Epidemija koronavirusa i dalje ne jenjava, a iz Stožera civilne zaštite kažu kako nema utemeljenja za popuštanjem mjera, pa kafići i teretane ostaju zatvoreni do 31. siječnja, a najmanje do tada ograničen je i broj putnika u javnom prijevozu. Osim s epidemijom, brojne škole, posebice one na području Sisačko-moslavačke županije, bore se s posljedicama jakog potresa koji je prošlog tjedna pogodio Hrvatsku. Stoga se nameće pitanje hoće li drugo polugodište započeti 18. siječnja, kako je planirano, i hoće li učenici nastavu pohađati online ili u učionicama.

Na pitanje koji će biti kriteriji pri procjeni povratka u škole, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović na današnjoj je konferenciji za medije rekao:

– Kao što sam kazao uvodno, to nikada nije bila odluka stožera nego pri Ministarstvu obrazovanja postoji posebno Povjerenstvo u kojem je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naravno da se o tome raspravlja na Vladi i kad budemo imali nešto konkretno sigurno će ministar Fuchs ili čelnica tog Povjerenstva o tome obavijestiti javnost, ali to su razgovori koji su već krenuli, kazao je Božinović novinarima.

Izdvojeni članak
nastava online, škola kod kuće

Pitamo vas – treba li online nastavu u školama produljiti do kraja siječnja?

Iako nastava započinje za desetak dana, sličan neodređeni odgovor, podsjetimo, dao je i ministar obrazovanja, Radovan Fuchs. On je pak ponovio kako odluku o modelu donose lokalni stožeri.

– Po nekim pokazateljima koje sada imamo, ali ne usudim se reći da su apsolutno točni jer su djeca na praznicima, a dok su bila u školi, postojao je nadzor nad njihovim febrilnim stanjima. Tad su bili upućivani na PCR test. Pa smo imali vrlo egzaktne podatke. Sad su brojevi drastično manji, na današnji dan imamo 344 pozitivna učenika. Još ćemo sačekati malo. Ne volim govoriti unaprijed. Sve ovisi o epidemiološkim podacima. Pratimo ih i dalje, primjenjujemo varijantu odlučivanja na lokalnoj razini. Ali ako Stožer odluči centralno i mi uvidimo da je opravdano, i ta mogućnost dolazi u obzir, riječi su ministra Fuchsa.

Što vi mislite da bi trebalo učiniti, pitamo vas u anketi: