Pretraga

Struka je odlučila: Ovo je najuspješnija glazbena škola u Hrvatskoj u 2021. godini

A- A+

Godišnja nagrada za najuspješniju glazbenu školu u državi, te najuspješniju ravnateljicu, svečano će se dodijeliti u petak. Glazbenoj školi Karlovac tu je nagradu udijelilo Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, stručna organizacija pod pokroviteljstvom resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja.

glazbena škola karlovac

Nastup srednjoškolaca u Glazbenoj školi Karlovac
Foto: Facebook stranica Glazbene škole Karlovac

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, stručno udruženje pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i ove je godine dodijelilo svoju nagradu. Tim su povodom, po svom izboru, proglasili najuspješniju glazbenu školu i ravnateljicu u državi.

Brojni projekti i medalje

Nagrada je pripala Glazbenoj školi u Karlovcu i ravnateljici Snježani Mrljak. Svečani koncert i dodjela nagrade će se održati u petak, 17. prosinca 2021. godine u 19:30 sati Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu. Tu je nagradu ova škola dobila zbog svojih brojnih zasluga na području glazbene i plesne pedagogije, ali i šire.

Kao članica Hrvatskog klastera konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija kroz svoj godišnji Kurikulum tijekom 2021. godine uspješno je provela višegodišnje projekte i pokrenula neke nove. Programe projekata Karlovac Piano festival, Međunarodnu ljetnu školu gitare i Noć glazbe prema Javnom pozivu i ove godine sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija, Grad Karlovac i Karlovačka županija. Noć glazbe i Karlovac Piano festival nacionalni su projekti koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ove su godine peti put zaredom osvojila najveći iznos na javnom pozivu Ministarstva turizma i sporta, pa su pokrenuli novi turistički proizvod Tesla Ozalj festival 2021. Projekt je uspješno proveden, a o svemu je snimljen i dokumentarac. Napomenimo i da su ove godine započeli više europskih projekata, poput Global Sounds u partnerstvu sa školama iz Njemačke, Turske i Sjeverne Makedonije, ali i eTwinning, gdje sudjeluju učenici iz deset europskih zemalja.

‘U centru su vrijedni učenici’

Pored navedenih projekata učenici i njihovi mentori su u ovoj godini osvojili 5 državnih i 37 međunarodnih nagrada. Državni prvaci su za svoja postignuća sa svojim nastavnicima primili Nagradu Karlovačke županije. Održano je 29 online koncerata i nekoliko edukacija, a učenici su nastupali s nekima od najeminentnijih glazbenika u državi.

– Glazbena škola Karlovac kroz svoje projekte uvijek povezuje učenike, nastavnike, bivše učenike, studente, škole, županije, gradove, diplomate, ravnatelje, roditelje, razmjenjuje iskustva, educira koncertnu publiku i odgaja nove generacije. Uvijek i svugdje ističe važnost i ljepotu bavljenja glazbom i čini glazbeno zanimanje vidljivim, prepoznatljivim. U centru svih  aktivnosti Glazbene škole Karlovac su vrijedni učenici kojima su potpuno posvećeni i zbog kojih postoje, ističu iz spomenute škole.

BOGATA POVIJEST

Glazbena škola Karlovac, osnovana 10. listopada 1804. godine kolijevka je formalnog glazbenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj već punih 217 godina.  U Europi su 1804. godine glazbene škole postojale samo u Berlinu i Parizu. Na temeljima tradicije nastali su mnogi važni projekti koji Glazbenu školu Karlovac pretvaraju u Centar kompetencija u glazbi i izvedbenim umjetnostima Karlovačke županije. Školu čine 535 učenika i 80 djelatnika. Glazbena škola Karlovac provodi formalno, neformalno i informalno obrazovanje a osim u Karlovcu djeluje u Područnom odjelu Ozalj.