Pretraga

U jednoj od većih europskih zemalja nastavnici dobivaju COVID dodatak od 1.300 eura

A- A+

Zaposlenici javnih službi u njemačkim saveznim državama, a to uključuje i nastavnike te druge zaposlenike u školstvu, dobivaju posebnu COVID naknadu od 1.300 eura. Sindikati i poslodavci u Potsdamu su dogovorili i povećanje plaće za 2,8 posto.

online nastava profesor

Foto: Vanessa Garcia; Pexels

Kako piše Tagesschau.de, zaposlenici u javnoj i državnoj službi u Njemačkoj dobit će tzv. COVID dodatak od 1,300 eura, što je oko 9.800 kuna, a taj iznos bit će neoporeziv. Uz to, od 1. prosinca 2022. porast će im i plaće i to za 2,8 posto.

Sindikati tražili povećanje od pet posto

Riječ je o dogovoru kojeg su u ponedjeljak postigli sindikati i predstavnici saveznih država, a povećanje i dodatak odnose se na zaposlenike u, između ostaloga, sveučilišnim klinikama, školama, vrtićima, policiji i vatrogascima i na druge zaposlenike javnih službi.

Sindikati su prvotno tražili povećanje plaće od pet posto uz argument porasta životnih troškova, kao i dodatnih radnih obveza koje su njihovi članovi imali tijekom pandemije. Dogovor sindikata i saveznih država uslijedio je prijetnje štrajkovima, prvenstveno onih zaposlenika u zdravstvu.

Plaće pripravnika u javnoj službi saveznih država u prosincu će porasti za 50 eura, a u zdravstvu za 70 eura, a kolektivni ugovor potpisuje se na rok od dvije godine.

Izdvojeni članak

Aladrović o 13. plaći u školama i drugim javnim službama: ‘O tome nije bilo razgovora, mislim da ni neće biti’

I u Hrvatskoj traju pregovori oko kolektivnog ugovora

Pregovarač saveznih država i ministar financija Donje Saske Reinhold Hilbers (CDU) smatra da je ovo uravnotežen i dobar rezultat te da su uključeni pokazali odgovornost.

– Ako boli obje strane, obično je to dobar kompromis, rekao je Hilbers, prenosi Tagesschau.de.

Podsjetimo, u i Hrvatskoj trenutno traju pregovori oko temeljnog kolektivnog ugovora za zaposlenike javnih službi, što uključuje i oko 70.000 zaposlenika škola. Treći sastanak održava se ovog utorka, a kada je riječ o materijalnim pravima zaposlenika, već se je na prethodnim sastancima spominjalo povećanje osnovice plaća zbog rasta životnih troškova, kao i ideja o uvođenju 13. plaće za javni sektor, umjesto božićnice od 1.500 kuna.