Pretraga

Aladrović o 13. plaći u školama i drugim javnim službama: ‘O tome nije bilo razgovora, mislim da ni neće biti’

A- A+

Sindikati javnih službi, između ostalih i oni u školstvu, ponovno su se sastali s pregovaračkim odborima Vlade Republike Hrvatske, a tema je bila sklapane temeljnog kolektivnog ugovora, kojim se uređuju materijalna prava zaposlenika. Još je jučer u medijima izašla informacija kako će sindikati za iduću godinu tražiti trinaestu plaću te povećanje. Pritom bi se odrekli božićnice, ali ne i regresa te povećanja osnovice. Ministar rada Josip Aladrović nakon sastanka je rekao kako o tome jučer nije bilo razgovora i kako misli da ga uopće neće biti.

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | foto: Mirovina.hr

Postojeći temeljni kolektivni ugovor (TKU), kojim se, između ostaloga, uređuju materijalna prava i za oko 70 tisuća zaposlenika u školstvu, istječe ove godine. U javnost su izašle informacije kako su sin­di­kati usuglašenog stava da odustaju od božić­nice, ali ne i od regresa i pove­ća­nja osno­vice, te umjesto božićnice za iduću godinu traže i trinaestu plaću za 230 tisuća rad­nika u jav­nom sek­toru. Takva praksa već postoji u nekim europskim zemljama.

Aladrović: ‘O trinaestoj plaći nismo razgovarali’

Jučer je održan drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i predstavnika sindikata, o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josip Aladrović, nakon sastanka je komentirao mogućnost isplate trinaeste plaće, poručivši da tu ‘moramo biti objektivni jer tek izlazimo iz krize’.

– Moramo kreirati očekivanja koja možemo ispuniti. O trinaestoj plaći nismo razgovarali ni na sastancima s javnim službama niti s državnim službama. O tome nije bilo razgovora, iskreno mislim da neće ni biti, kazao je Aladrović, prenosi Jutarnji list.

Ipak, da se ta tema barem načela na jučerašnjem sastanku javnih službi pokazuje izvještaj sa sastanka kojeg je objavio Sindikat Preporod.

– Nakon što je Stipe Župan (državni tajnik u Ministarstvu financija, op.a.) upoznao sudionice i sudionike sastanka s makroekonomskim pokazateljima, a Stipe Mamić (državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, op.a.) ga nadopunio rečenicom ‘da nije predviđen nikakav rast plaća u 2022. godini’, povela se iscrpljujuća rasprava o potrebi prezentacije Finine analize o kretanju plaća i povezivanju, odnosno odvajanju pregovora o osnovici plaće i sadržaja TKU-a, piše u izvještaju Preporoda kojeg potpisuje predsjednik Željko Stipić.

Izdvojeni članak

Nastavljaju se pregovori: Sindikati žele 13. plaću za 230.000 radnika u javnom sektoru

Pregovarat će se i osnovici plaća

Dalje se u izvještaju navodi kako dio predstavnika sindikata smatra da je važno prezentirati u pregovorima podatke o plaćama, dok neki sindikalisti smatraju da analiza neće biti od pomoći u pregovorima.

– Ribić, koji se zalaže za prezentaciju analize, smatra da bi u pregovore, kao i u drugim zemljama,  trebalo uključiti i pitanje 13. plaće. Također, on smatra da analiza ne smije sadržavati samo podatke o rastu plaća u javnom sektoru, nego i kretanje svih ostalih plaća u državi. Sanja Šprem, iz Sindikata hrvatskih učitelja, ističe da bi svaka analiza trebala obuhvatiti i smanjenja plaće od 4, 8 i 10 posto i 3, 5, 7 i 9 posto, piše u izvještaju Preporoda.

Iz tog sindikata navode kako je u nastavku rasprave o ovoj temi ‘zaiskrilo’ i oko pitanja korekcije osnovice plaće.

– Nakon što je prvo Jadranka Dimić (predsjednica Sindikata zaposlenika socijalne skrbi, op.a.) spomenula korekciju osnovice u skladu s porastom troškova života, a Željko Stipić iz Sindikata Preporod podržao kolegicu Dimić, ali i ilustrirao ovaj zahtjev na primjeru koliko se kilometra moglo s istim automobilom za 500 kn prijeći  2017. kada je cijena goriva bila 9 kuna i sada kada je gorivo zamrznuto na cijeni od 11 kuna, tj. da je radnicima od bilo kakve analize važnije što su i koliko čega mogli za isti iznos kupiti početkom ili na kraju ove godine. U svom je javljanju  Ribić Stipićev prijedlog proglasio ‘zalaganjem za manju plaću profesora’. ‘Statistika je važna, a ne rast troškova života’ – zaključio je Ribić. Nada Lovrić, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama smatra da bi u pregovorima o osnovici trebalo povesti računa o ‘potrošačkoj košarici’, piše u izvještaju Preporoda.

Na idućem sastanku počinje se pregovarati o samom tekstu TKU-a, a on će biti održan 30. studenoga, javljaju iz Preporoda.

 

Aladrović o 13. plaći u školama i drugim javnim službama: ‘O tome nije bilo razgovora, mislim da ni neće biti’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap