Pretraga

Na sastanku sindikata i Vlade pričalo se o COVID dodatku, naknadi za hranu i 13. plaći za javni sektor

A- A+

Proteklog utorka završen je još jedan, treći sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi vezan uz kolektivne pregovore za novi Temeljni kolektivni ugovor (TKU). On uređuje i materijalna prava oko 70.000 zaposlenih u školama. Među temama koje su otvorene je i ona o porastu osnovice plaća, 13. plaći umjesto božićnice, naknadi za hranu te o COVID dodatku.

novac kune

Foto: srednja.hr

Iz Ministarstva rada priopćeno je kako je održan i treći pregovarački sastanak sindikata i predstavnika Vlade oko Temeljnog kolektivnog ugovora.

Kako navode iz Ministarstva, na sastanku je naglašeno da ove srijede počinje teći produžena primjena pravnih pravila sadržanih u Temeljnom kolektivnom ugovoru u trajanju od tri mjeseca, što znači da se i u navedenom vremenu, jednako kao i u vremenu važenja TKU-a, zaposlenicima u javnim službama nastavljaju isplaćivati sva materijalnih prava ugovorena TKU-om.

– Stoga je neupitna i sigurna isplata božićnica i darova za djecu za 2021. godinu, kao i svih ostalih materijalnih prava ugovorenih TKU-om u vremenu produžene primjene pravnih pravila, piše u priopćenju Vlade.

Porast osnovice jedna od glavnih tema

Iz izvještaja sa sastanka kojeg školski Sindikat Preporod redovito objavljuje nakon ovih sastanaka, ovoga puta otvorene su brojne teme koje se dotiču materijalnih prava zaposlenika javnog sektora, pa tako i onih u školstvu. Raspravljalo se o tako o pregovorima o osnovici plaće, 13. plaći, sistematskim pregledima, COVID dodatku na plaću, toplom obroku i naknadi za prijevoz.

– Nije postignut dogovor oko toga hoće li se pregovori o visini osnovice odvojiti od pregovora o ostalim pitanjima koja su uređena TKU-om. Na početku sastanka Vilim Ribić iznio je rezolutan prijedlog da se Državni proračun ne smije donijeti  prije nego je riješeno pitanje osnovice plaće.  Nakon što je Josip Aladrović objasnio da je Vlada, bez obzira na donošenje Proračuna, uvijek ispoštovala preuzete obveze,  Ribić je ublažio svoj stav  predlažući da se pokuša održati barem jedan sastanak sa sindikatima o temi osnovice prije nego Državni proračun bude donesen u Saboru. Vlada će se, nakon konzultacija, očitovati o prijedlogu da se ovaj tjedan (četvrtak) održi sastanak sa sindikatima o Državnom proračunu za 2022. godinu, piše u izvještaju Sindikata Preporod.

Izdvojeni članak
online nastava profesor

U jednoj od većih europskih zemalja nastavnici dobivaju COVID dodatak od 1.300 eura

Pričalo se o 13. plaći i COVID dodatku

Već je na prethodnom sastanku otvorena i tema 13. plaće, koju sindikalisti predlažu umjesto božićnice od iduće godine. Takva praksa već postoji u nekim europskim zemljama, a svi su sindikati na sastanku podržali prijedlog.

– Na kraju rasprave o 13. plaći Ribić je predložio da bi se s njom moglo krenuti npr. na način da se pola isplati jedne godine, a cijela tek iduće godine. Na ministrov upit bi li svi radnici primili isti iznos ili bi on ovisio o visini radnikove plaće, predlagač prijedloga je naglasio da se on zalaže za individualan pristup, tj. da visina bude vezana uz iznos plaće koji radnik prima, piše u izvještaju Preporoda.

Kako smo pisali, u Njemačkoj su pregovori predstavnika saveznih zemalja i sindikata završili su u ponedjeljak i javni službenici u njemačkim saveznim državama dobit će neoporezivi COVID dodatak od 1.300 eura. Pitanje oko COVID dodatka otvoreno je i na jučerašnjem sastanku.

– Prijedlog je iznijela Jadranka Dimić, ističući, s jedne strane, sramotno nisku nagradu koju dobivaju zaposlenici u Hrvatskoj i primjere europskih zemalja gdje se nastoji pošteno nagraditi radnike koji obavljaju najzahtjevnije poslove u izvanrednim okolnostima. Osvrćući se na prijedlog kolegice Dimić više se sudionica i sudionika u raspravi (Tanja Leontić, Sindikat KBC Zagreb; Renata Čulinović-Čaić, Hrvatski liječnički sindikat;  Anica Prašnjak, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Stjepan Topolnjak, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske) složilo oko toga da su postojeće COVID nagrade ‘pljuska zdravstvenim radnicima’, piše u izvještaju Preporoda.

Izdvojeni članak

Aladrović o 13. plaći u školama i drugim javnim službama: ‘O tome nije bilo razgovora, mislim da ni neće biti’

Naknada za topli obrok i prijevoz

Dio sindikalista smatra da je važno uvesti i naknade za topli obrok i to na n način da svakom radniku pripadne iznos od 416,00 kn mjesečno. Na sastanku je iznesen i prijedlog o isplati uskrsnice. Predstavnik Sindikata Preporod, Željko Stipić, ponovno se dotaknu pitanja naknade za prijevoz. On je istaknuo kako je ‘pitanje kvalitetnijeg uređenja pitanja naknade za prijevoz jedno od važnijih pitanja cijelih pregovora’.

– Pojedinačno apostrofirajući u svom izlaganju pitanje povećanja rješenja 1,00 kn/km, spuštanja dobne granice  s 61 godine na 55 godina, problem rute i udaljenosti od 2 km od mjesta stanovanja do mjesta rada, Stipić je još jednom istaknuo kako se radi o bitnom pitanju i stoga jer se radi o povratu novca koji je radnik potrošio putujući na posao i s posla. Stipić je predložio da se i ovim pitanjem pozabavi posebna radna skupina u kojoj bi trebali sudjelovati i eksperti prometne struke. Na Stipićev prijedlog o potrebi angažiranja stručnjaka nadovezala se i Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja koja je istaknula da su se sindikati dogovorili oko uključivanja, u ovaj dio pregovora, stručnjaka s prometnog fakulteta, piše Preporod u svom izvještaju.