Pretraga

Svi koji neće na faks moraju paziti da ne ostanu bez zdravstvenog: Evo i kako se prijaviti na burzu

A- A+

Svi učenici koji su završili ili će do kraja školske godine završiti srednjoškolsko obrazovanje te ne planiraju upisati daljnje obrazovanje, trebaju se javiti za besplatno zdravstveno osiguranje HZZO-u. Oni koji žele na burzu i tako tražiti posao, prilikom prijave moraju donijeti nekoliko dokumenata.

www.zaposlise.eu

Redovitim učenicima srednjih škola školska godina službeno završava 31.8.2020. Nakon završetka školske godine, još 30 dana ostvaruju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja (do 30.9.2020.). Oni koji se upisuju na fakultet kao redoviti studenti, od 1.10. imaju pravo na obvezno zdravstveno osiguranje po osnovi redovnog studiranja.

Nemojte ostati bez obveznog zdravstvenog osiguranja

Maturanti koji se ne upisuju na fakultete, imaju rok 90 dana nakon završetka školske godine (od 31.8.) da se jave Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i reguliraju svoj status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Izdvojeni članak

‘Završio sam pet godina faksa u pet godina i neću odmah na posao, zaslužujem odmor’

Rok za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje jest 90 dana, no prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja mogu se ostvariti najviše 30 dana nakon završetka školske godine. Dakle, što prije to riješiti, to bolje.

Kada je riječ o dopunskom zdravstvenom osiguranju (DZO), maturanti imaju dopunsko zdravstveno osiguranje na teret državnog proračuna do 31.8. (osim u slučaju da prije 31.8. mijenjaju osnovu u obveznom zdravstvenom osiguranju, npr. zaposle se, tada im prestaje vrijediti polica DZO).

Redoviti studenti koji upišu akademsku godinu, s početkom akademske godine, a to je 1.10.2020. godine, stječu pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja ne teret državnog proračuna, također pod uvjetom da imaju utvrđen status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju sukladno Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju. Svi ostali dopunsko moraju platiti.

Prijava na burzu rada nije obavezna

Prijava na burzu rada nije obavezna, no ako to želite učiniti radi traženja posla, prijava se vrši osobno ili putem e-kanala.

Za osobnu prijavu u evidenciju potrebni su sljedeći dokumenti:

  • važeća osobna iskaznica izdana u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarsko (za državljane trećih zemalja putovnica ili boravišne iskaznice)
  • potvrda o boravištu (ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici)
  • svjedodžba o završenoj školi ili diplome
  • podatak o OIB-u.

Navedeni dokumenti dostavljaju se na uvid.

Prilikom prijave putem e-kanala potrebno je priložiti digitalnu presliku (scan ili fotografiju):

  • ispunjenu Prijavnicu koju dostavljamo u privitku
  • identifikacijskog dokumenta (važeće osobne iskaznice – prva i zadnja strana)
  • potvrde o boravištu (ukoliko se prijavljujete izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici)
  • svjedodžbe o završenoj školi ili diplome.

Navedene dokumente zajedno s ispunjenom Prijavnicom potrebno je elektroničkim putem proslijediti na e-mail adresu ureda prema mjestu prebivališta, što možete provjeriti ovdje. Prilikom ispunjavanja prijave nije potreban vlastoručni potpis.

Osobe koje se prijavljuju elektroničkim putem, po pozivu službene osobe, obvezne su priložiti izvornik dokumentacije na uvid, te osobno potpisati obrazac za prijavu – Prijavnicu.