Pretraga

Učiteljica dobiva pisano upozorenje škole zbog izjave protiv ‘gay parada’: Sada želi u EU parlament

Nakon što je učiteljica matematike Goranka Dorotić s Ivanom Pernarom učenicima dijelila sto eura i poručila ‘Bolje da mladi rade sklekove nego idu na gay parade’, škola u kojoj radi poduzela je korake sukladno Zakonu. Kako nam je sada potvrdio ravnatelj, Dorotić dobiva pisano upozorenje zbog objave u javnom prostoru koja je imala karakter propagiranja neetičnog stava prema slobodi izražavanja spolne orijentacije. Ravnatelj je napomenuo da joj je u ponedjeljak pokušano uručivanje pisanog upozorenja, a Dorotić je trenutno na listi Ivana Pernara za Europski parlament.

goranka dorotić, učiteljica matematike

Goranka Dorotić | screenshot: TikTok

Goranka Dorotić, učiteljica matematike u Osnovnoj školi Pavao Belas u Brdovcu kraj Zaprešića, u siječnju se na TikToku Ivana Pernara predstavila kao profesoricom matematike. S Pernarom je, naime, ispred Srednje škole u Krapini učenicima dijelila sto eura i poručila ‘Bolje da mladi rade sklekove nego idu na gay parade’.

‘Kolegici Dorotić pokušano je uručivanje pisanog upozorenja zbog objave koja je imala karakter propagiranja neetičnog stava’

S obzirom na to da se Dorotić predstavila kao nastavnica matematike, već tada nam je ravnatelj škole u kojoj je zaposlena Andrej Peklić kazao da osobni stav učiteljice matematike izražen u poruci koja je poslana učenicima i javnosti nije stav škole te da je škola poduzela sve korake predviđene Zakonom i drugim dokumentima. Peklić nam je ovog tjedna potvrdio da je Dorotić izdano pisano upozorenje.

– U ponedjeljak 29. travnja je kolegici Dorotić pokušano uručivanje Pisanog upozorenja temeljenog na članku 25. Etičkog kodeksa škole zbog objave u javnom prostoru koja je imala karakter propagiranja neetičnog stava prema slobodi izražavanja spolne orijentacije. Članak 25. navedenog kodeksa govori da su učitelji i stručni suradnici dužni primjerenim i dostojanstvenim ponašanjem čuvati integritet struke i izvan radnog vremena u školi. Kolegica Dorotić se u javnom prostoru deklarirala kao profesor matematike, rekao nam je Peklić.

Prema Zakonu o radu prije redovitog otkaza uvjetovanog ponašanjem radnika poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obvezu iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze. No, prije redovitog ili izvanrednog otkazivanja uvjetovanog ponašanjem radnika poslodavac je dužan omogućiti radniku da iznese svoju obranu. U Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama stoji i da se pisano upozorenje na kršenje obveze zaposlenika iz radnog odnosa čuva u osobnom dosjeu zaposlenika tri godine od dana donošenja, nakon čega se briše.

Izdvojeni članak
učiteljica dorotić

Učiteljica s Pernarom dijelila 100 eura: ‘Bolje da mladi rade sklekove nego idu na gay parade’

Dorotić na izborima za Hrvatski sabor dobila svega 37 glasova, sada opet želi u Europski parlament

Dorotić je na nedavnim izborima za Hrvatski sabor bila na listi Stranke Ivana Pernara u VI. izbornoj jedinici, gdje je nositelj bio Pernar. Dorotić je bila treća na listi, a dobila je svega 37 glasova. Kada su u Hrvatskom saboru predali liste, Dorotić se predstavila kao profesorica matematike i rekla da je hrvatsko pravosuđe progoni zbog izjave ‘bolje da mladi rade sklekove nego idu na gay parade’. Sada je pak Dorotić na listi Stranke Ivana Pernara za Europski parlament, na 10. mjestu.

– Ja sam Goranka Dorotić, radim u prosvjeti 26 godina. Kandidiram se na ovim izborima za Europski parlament kako bi se suprotstavila LGBT propagandi u samom njenom centru, a to je Bruxelles. Ako želite da vam djeca budu izložena toj propagandi, slobodno glasajte za druge stranke. Ako ste protiv toga, podržite našu listu, kazala je Dorotić na predaji lista za Europski parlament, što je Pernar objavio na svom TikToku.

Kao što smo pisali, Dorotić je već javnosti poznata jer je 2019. bila na listi Živog zida za Europski parlament te se predstavljala kao profesorica matematike. Živi zid tada je dobio jedan mandat, a Dorotić je osvojila tek 1.412 glasova. U gradskom vijeću Zaprešića i Županijskoj skupštini Zagrebačke županije bila je kao predstavnica Stranke Ivana Pernara.