Pretraga

Ukidaju li se anonimne prijave? Objavljeno je izvješće nakon javnog savjetovanja o izmjenama zakona

A- A+

O izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji priča se već dulje vrijeme. Iako se Ministarstvo znanosti i obrazovanja pohvalilo kako se njime konačno ukidaju anonimne prijave nastavnika, sudeći prema komentarima nastavnika, čini se da odgovor na pitanje iz naslova i nije tako jednostavan.

foto; Facebook grupa 45 minuta

– Članak 1 (2) valja nadopuniti rečenicom: Podnesak je prihvaćen ukoliko se uz njega nalazi dokaz o uplati 500 kuna. Uz podnesak bi trebalo (kao na primjer u Sloveniji 100 eura) uplatiti 500 kuna koji se vraćaju ukoliko je podnesak bio osnovan, a uplaćuju u državni proračun ukoliko je prijava odbačena, čime bi se znatno smanjio broj neutemeljenih i malicioznih prijava, glasio je jedan od prijedloga u javnom savjetovanju u izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

No, kao i mnogi drugi, nije (u cijelosti) prihvaćen. U odgovoru resornog ministarstva, koje je predlagatelj izmjena navedenog zakona, stoji kako ‘prijedlog za penalizaciju neosnovanih podnesaka naplatom upravnih pristojbi nije predmet izmjena zakona’.

Čak 435 komentara…

U javnoj raspravi prikupljeno je čak 435 komentara, od kojih većina uključuje slaganje s navedenim izmjenama. No, oni komentirati koji su usmjereni na kritiku zakonskog prijedloga Ministarstva znanosti i obrazovanja odnosili su se uglavnom na pitanje ukidanja anonimnih prijava.

– Prijavljena osoba mora u pisanom obliku dobiti na uvid za što ju se tereti, tko podnosi prijavu kao i završno izvješće, smatra jedan od sudionika javne rasprave, no iz MZO-a odgovaraju kako su ‘postupanje s podnescima i osobnim i drugim podacima sukladni s propisima kojima se uređuje uredsko poslovanje te zaštita i tajnost podataka’.

– Mišljenja sam da ovo ništa neće riješiti i da prosvjetnu inspekciju treba ukinuti u ovom obliku. Neke zapadne zemlje, kako sam čuo ili pročitao negdje, tu instituciju uopće nemaju, napisao je jedan nastavnik, na što je dobio odgovor kako ‘prosvjetna inspekcija nije nadležna za stručno-pedagoški nadzor prosvjetnih djelatnika’.

Izdvojeni članak

Razočarenje učiteljskih sindikata: Kažu da se ipak ne ukidaju anonimne prijave

Sindikat: Nije ovo nikakvo ukidanje anonimnih prijava

Jednu od najvećih kritika uputio je Sindikat hrvatskih učitelja, o čemu smo pisali još dok je javna rasprava bila otvorena. Iz Sindikata ističu kako ‘ovakva parcijalna rješenja ne doprinose učinkovitosti rada Sektora za inspekcijski nadzor’ te smatraju da ovim izmjenama anonimne prijave nisu u potpunosti ukinute jer i dalje prijavitelj ostaje nepoznat nastavnicima koje je prijavio. Upozoravaju i da ‘provođenje funkcionalnosti očito ostaje na slobodnoj procjeni inspektora što umanjuje transparentnost samog postupka’.

– Postupanja s podnescima i osobnim i drugim podacima usklađena su s propisima kojima se uređuje uredsko poslovanje te zaštita i tajnost podataka. Prosvjetna inspekcija ne provodi nadzor, odnosno postupak protiv osoba i nije nadležna za stručno-pedagoški nadzor nad radom odgojno-obrazovnih radnika. Postupanja inspektora u vođenju upravnog postupka regulirana su načelima Zakona o općem upravnom postupku, a ovlasti i odgovornosti propisane su i odredbama Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Nadzor prosvjetne inspekcije obavlja se u skladu s odredbama članka 14. Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Vezano uz zapošljavanje u ustanovama koje podliježu nadzoru prosvjetne inspekcije, isto je propisano posebnim provedbenim zakonima iz područja odgoja i obrazovanja i nije predmet uređivanja Zakona o prosvjetnoj inspekciji, odgovorili su predlagatelji tog zakona.

Cijelo izvješće pogledajte ovdje. Kada bi se nacrt zakona trebao naći na Vladi, a prijedlog u saboru, zasad još nije poznato.