Pretraga

Razočarenje učiteljskih sindikata: Kažu da se ipak ne ukidaju anonimne prijave

A- A+

Iz Sindikata hrvatskih učitelja poručuju kako se zakonskim prijedlogom koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo u javnu raspravu ne ukidaju anonimne prijave, već uvodi nepoznat prijavitelj. Smatraju da su nastavnici time izigrani.

Transparent s prosvjeda učitelja, 25. studenog 2019. | foto: srednja.hr

Iako je resorno ministarstvo formalno odlučilo uvažiti mišljenje velikog dijela struke i “ukinuti” anonimne prijave prosjetnoj inspekciji, smatramo da ovim prijedlogom zakona to nije učinjeno, pišu sindikalisti.

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Pogledajte kako je protekao finalni dan štrajka iz minute u minutu

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindiakata hrvatskih učitelja, i Nijaz Karić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvastke, objavili su priopćenje u kojem iz Ministarstva najavljeno ‘ukidanje anonimnih prijava’, ne smatraju – ukidanjem anonimnih prijava. Naime, prema prijedlogu koji je Ministarstvo pustilo u javnu raspravu nastavnici i dalje neće znati tko ih je prijavio. Ono što se mijenja jest da će prosvjetna inspekcija razmatrati samo one prijave na kojima budu navedeni podaci podnositelja.

– Radi li se o pokušaju svjesne podvale ministarstva, pitaju se sindikalisti, koju upozoravaju i na činjenicu da sukladno novom prijedlogu, inspekcija ipak može pokrenuti prijavu i kad pošiljatelj nije poznat. Jer, kako tumače, ne postoji odredba budućeg zakona koja bi to izričito zabranila.

Izdvojeni članak

Ukidaju se anonimne prijave, a mi smo provjerili gdje su prosvjetni inspektori najčešće urgirali

Pišu kako nije novina to da podnositelji nisu stranke u postupku jer nisu niti bili, već to da se podnesak sada mora razmotriti kada je riječ o poznatom podnositelju iz čega indirektno proizlazi da se postupak također može pokrenuti po službenoj dužnosti i kada je riječ nepoznatom podnositelju jer nema odredbe koja to izričito zabranjuje. Tako iz prijedloga Zakona proizlazi samo to da se eventualna prijava nepoznatog podnositelja neće smatrati podneskom i da prema njoj prosvjetna inspekcija nije dužna postupiti, no ne i da se prema njoj nužno neće postupati.

– Da se doista htjelo ukinuti anonimne prijave, trebalo je samo navesti da se podnesak koji nema podatke sadržane u članku 1. stavku 2. neće uzeti razmatranje, a ne da je prosvjetna inspekcija dužna uzeti u razmatranje podnesak koji sadrži podatke o podnositelju. Dakle, na velika se vrata najavljuje ukidanje anonimnih prijava, osim, naravno, ako je riječ nepoznatom podnositelju temeljem čijeg se zahtjeva postupak očito može pokrenuti po službenoj dužnosti, a što je uostalom u praksi bilo moguće i do sada, zaključuju.

Cijelo obrazloženje pogledajte na stranicama Sindikata hrvatskih učitelja. Javna rasprava, podsjetimo, otvorena je do kraja godine. Podsjetimo i da je Vlada na kraju prošlogodišnjeg štrajka obećala da će otvoriti pitanje anonimnih prijava.