Pretraga

Vrhovni sud odbio reviziju države, morat će isplatiti neuvećane osnovice: Slijedi li nagodba sa sindikatima?

A- A+

Vrhovni sud odbio je reviziju države u postupku zbog neisplate uvećane osnovice. Podsjetimo, radi se o tisućama tužbi javnih službenika zbog toga što im država nikada nije uvećala osnovicu na plaću koja je dogovorena još u vrijeme Vlade Ive Sanadera.

Foto: Denis Gaščić; srednja.hr

Detaljno smo izvještavali o sve većem broju tužbi koje javni službenici i napose nastavnici dobivaju protiv države zbog neisplate dugova iz prošlosti. Podsjetimo, država im nije, sukladno dogovoru, povećala osnovicu pa su javni službenici masovno pokrenuli i pravomoćno dobili presude prema kojima im je država dužna isplatiti novac.

Država pokušala usporiti procese

Kako smo već pisali, država je u jednom od tih postupaka protiv Geološkog instituta u Zagrebu, kao umješač na pravomoćnu presudu zatražila reviziju Vrhovnog suda. Radi se o izvanrednom pravnom lijeku koji omogućava ujednačavanje sudske prakse. Ukratko, ako je došlo do neke teže povrede prava ili pogrešne primjene, Vrhovni sud može slučaj vratiti sve do prvostupanjskog suda ili u slučaj unijeti neke promjene.

Krajem travnja Vrhovni je sud dozvolio državi da podnese reviziju u slučaju s Geološkim institutom. Reviziju su shodno tomu podnijeli, a nedavno ju je revizijski, opet Vrhovni sud riješio i odlučio protiv države.

Konkretno, država je argumentirala da se primjena uvećane osnovice odgađa izmjenom sporazuma koji je nastupio 2011. godine, a Vrhovni je sud sada riješio da to nije slučaj i odbacio reviziju Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

Država učiteljima nikad nije isplatila povećane osnovice, a sad žele još odugovlačiti

Što to znači za javne službenike?

U pojedinačnom slučaju protiv Geološkog instituta znači da pravomoćna presuda ne može biti oborena i da će osoba koja ju je podnijela svakako od države dobiti isplatu neuvećane osnovice. No, ovo rješenje Vrhovnog suda ide dalje od te jedne presude.

Ono, naime, ima utjecaja na cjelokupni pokret javnih službenika u podizanju tužbi prema državi zbog neisplate tih dogovorenih uvećanja. Razgovarali smo sa Željkom Stipićem, predsjednikom Sindikata Preporod. Kaže nam da u ovom trenutku imaju nešto manje od tri tisuće tužbi za neuvećane osnovice koje vodi ukupno osam odvjetničkih ureda.

Kaže nam da bi ovo rješenje Vrhovnog suda moglo izazvati pritisak onih koji su se prije dvoumili hoće li podizati tužbe. Oni bi sada mogli biti sigurniji. Možda bi posljedica ovoga, ako se netko u Vladi zamisli nad rješenjem, kaže, mogla biti i neka nagodba.

– Ne znam što će oni napraviti, nisam neki savjetnik Vlade, ali možda to ne bi bilo loše. Možda bi ljudi pristali i na manje iznose u nagodbi jer jednostavno zaziru od sudovanja, rekao nam je Stipić.

Izdvojeni članak

U Otvorenom se pričalo o povećanju plaća u javnom sektoru, miješale su se kruške i jabuke

Kaže nam kako su sudski procesi zapravo naporni i dugotrajni. U prvom, pilot valu tužbi trebalo im je kao Sindikatu nekoliko mjeseci da sve pokrenu. Jedno dva mjeseca pripreme pa onda još mjesec dana odvjetnicima da odrade sve sa sudovima, a sada je još vrijeme pandemije pa je sve i sporije.

– To jako iscrpljuje sindikate. Posljednjih mjeseci, to je najbitniji i najteži sindikalni posao, kaže nam Stipić.

Ako bi Vlada išla na nekakvu nagodbu, smatra, tako bi se mogli uštedjeti milijuni kuna. Samo je bitno da idu na smanjenje štete, a onda bi, vjerujem, surađivali i sindikati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap