Pretraga

Zabrinavajući broj djevojaka odgađa odlazak ginekologu: Kada obaviti prvi pregled?

A- A+

Razgovarali smo s ginekologom Željkom Štajcerom koji nam je otkrio kada je pravi trenutak za odlazak na prvi pregled te kakva je seksualna kultura u Hrvatskoj.

– Kultura odlazaka djevojaka na redovne ginekološke preglede je razočaravajuće niska, tvrdi dr. Željko Štajcer, šef Ginekologije u karlovačkoj Općoj bolnici. Otkrio nam je kada i koliko često bi trebalo obavljati ginekološki pregled, te do kojih neželjenih posljedica može doći ukoliko se pregled odgađa.

Prvi ginekološki pregled je neugodno iskustvo za svaku mladu ženu, ali on je neophodan za spolno, pa prema tome i opće zdravlje svake žene.

Prvi pregled najbolje obaviti prije prvog spolnog odnosa

Prvi pregled je nužan ukoliko je osoba napunila 16 godina, a još nije dobila prvu menstruaciju, i ukoliko ima 18 godina, a još nije bila na pregledu. Neovisno o tome, prvi pregled se definitivno preporuča ukoliko djevojka planira prvi spolni odnos, kako bi se savjetovala sa liječnikom oko zaštite. Ukoliko je djevojka spolno aktivna, ginekološki pregled se mora obavljati redovno svake godine barem jednom.

Odgađanje pregleda nosi brojne rizike

Spolni život donosi brojne medicinske promjene, koje bi trebao pratiti ginekolog kako ne bi došlo do većih problema s kojima se često susrećemo. Mnoge djevojke imaju policistične jajnike, koje im mogu stvarati probleme kao što je izostanak mjesečnice i manja šansa za trudnoću. Da je to kod nje slučaj, djevojka može saznati tek odlaskom na pregled.

– Također, kada su spolno aktivne, žene su podložne raznim upalama, koje se ukoliko redovno posjećuju ginekologa, uspješno liječe. Međutim, ako se takve stvari ne rješavaju na vrijeme, može doći čak i do nemogućnosti zanošenja, objasnio je dr. Štajcer.

Dodao je još kako spolno zdravlje treba biti podložno redovitim kontrolama. Kao što se brinemo o zubima, moramo se brinuti i o intimnom zdravlju. Međutim, djevojke se prekasno odlučuju za pregled, obično kad već postoji problem, a liječenje je onda duže i kompliciranije, pojašnjava naš sugovornik.

Nepostojanje spolnog odgoja je apsurd

Liječnici upozoravaju da razgovor o spolnom zdravlju ne bi smio biti tabu tema, a nepostojanje spolnog odgoja u školama je apsurd. Mladi bi trebali pitati sve što ih zanima i informacije dobivati od stručnjaka, a ne ih tražiti na internetskim forumima, što je puno češće.

Zbog poluinformacija i neznanja liječnicima se javlja veliki broj tinejdžera s raznim problemima, do kojih ne bi ni došlo kad bi tinejdžeri bili informiraniji.

Spolni odgoj nije bauk, i svaka bi mlada osoba trebala znati osnovne stvari – kako se prati, čime se prati, i kako se ponašati a da ne preuzimaju određene rizike koji dolaze sa spolnim sazrijevanjem i stupanjem u spolne odnose, tvrdi dr. Štajcer. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap