Pretraga

Nuspojave kontracepcijskih pilula postoje, ali nemaju ih svi: Ginekolog pojašnjava sve o njima

Iako kontracepcijske pilule služe kao vrsta zaštite od neželjene trudnoće, ginekolozi ih često prepisuju djevojkama i za smanjenje simptoma PMS-a, ublažavanje menstrualnih grčeva te uravnoteženje hormona općenito. No, bez obzira na to što kontracepcijske pilule pomažu u mnogočemu, brojne su djevojke zabrinute zbog njihovih mogućih nuspojava kao što su debljanje, pojava prištića i slično. Imaju li djevojke razloga za zabrinutost i koje je korake potrebno poduzeti kako bi se izbjegle lakše, ali i ozbiljnije nuspojave kontracepcijskih pilula, pitali smo zagrebačkog ginekologa Dubravka Lepušića.

Ženska ruka koja drži kontracepcijske pilule

Kontracepcijske pilule | foto: Canva

Kontracepcijske pilule ne koriste se samo kao zaštita od neželjene trudnoće već ih ginekolozi prepisuju djevojkama i kako bi im uravnotežili hormone te poboljšali zdravlje u drugim aspektima. No, mnoge djevojke često zaziru od uzimanja kontracepcijskih pilula zbog straha od njihovih nuspojava kao što su debljanje, pojava prištića i slično. Je li ta zabrinutost opravdana i kako izbjeći ozbiljnije nuspojave, ispričao nam je zagrebački ginekolog Dubravko Lepušić.

‘Nuspojave kontracepcijskih pilula su rijetke’

– Prije početka uzimanja kontracepcijskih pilula, važno je uzeti anamnestičke podatke o eventualnim bolestima pacijentice, napraviti ginekološki pregled ako je pacijentica spolno aktivna uključujući i ultrazvučni pregled te napraviti laboratorijske pretrage krvi kako bi se uvidjeli faktori zgrušavanja krvi, razina masnoće u krvi te stanje jetre.

Kada je riječ o nuspojavama kontracepcijskih pilula, liječnik nam govori kako današnje kontracepcijske pilule imaju nisku razinu hormona pa, za razliku od starijih vrsta kontraceptiva koji više nisu u opticaju, uzrokuju vrlo malo nuspojava. Stoga, kontracepcijske pilule danas gotovo pa i ne uzrokuju debljanje, pojavu prištića i druge promjene koje su ranije bile uobičajene.

– Nuspojave kontracepcijskih pilula danas se uglavnom svode na slabije glavobolje i blagu promjenu psihičkog stanja, odnosno lakšu depresiju. Moram naglasiti kako su te nuspojave zaista rijetke i javljaju se kod malog broja djevojaka, objašnjava ginekolog Lepušić.

Izdvojeni članak
dijete sa skicom maternice i odrasla osoba koja drži pakete kondoma

Ovo je pet stvari iz spolnog odgoja koje nismo učili u školi, a apsolutno smo trebali

Ako dođe do nuspojava, potrebno je promijeniti kontracepcijske pilule

Ginekolog Lepušić nam je ispričao i kako se, na kontracepcijske pilule tijelo uglavnom navikava odmah nakon početka uzimanja, a samo u rijetkim slučajevima je potrebno da prođu dva ili tri menstruacijska ciklusa. Stoga, čak i ako u vremenu od najviše dva ili tri menstrualna ciklusa, dođe do pojave rijetkih nuspojava, ginekolog objašnjava kako se one liječe simptomatski, odnosno, uobičajenim tabletama protiv bolova koje se mogu kupiti i bez recepta. Također, govori da, ako kod konzumacije jedne vrste pilula dođe do nuspojava, to ne znači da će do njih doći kod konzumacije druge vrste pilula pa predlaže njihovu promjenu.

Ranije navedene pretrage prije uzimanja kontracepcijskih pilula, od kojih je jedna i laboratorijska analiza krvi, vrlo su važne upravo zbog nuspojava, ali onih težih. Jedna od težih nuspojava pilula je i tromboza, odnosno pojava krvnog ugruška, koja se sprječava analizom krvi, odnosno njene gustoće.

– Ako postoje poremećeni faktori zgrušavanja krvi, ta se pacijentica šalje na obradu internisti i ne preporuča joj se da uzima pilule. Osobno sam se u nekoliko navrata susreo s blagim oblicima tromboze kod pacijentica koje nisu učinile navedene pretrage prije početka uzimanja kontracepcijskih pilula niti su radile daljnje kontrole krvi jednom godišnje, priča nam ginekolog Lepušić.

Kako bi se navedene nuspojave spriječile ili barem prepoznale na vrijeme, ginekolog ženama preporučuje da, uz sve navedene pretrage koje trebaju obaviti prije nego li se odluče na korištenje kontracepcijskih pilula, laboratorijske analize krvi obavljaju i barem jednom godišnje dok god koriste kontracepcijske pilule.