Pretraga

[Brucoš 101] Kako preživjeti prvi tjedan na faksu? Nije strašno, evo što možete očekivati

A- A+

Nakon što ste uspješno položili 750 ispita na državnoj maturi i upisali faks, mislili ste, sve su brige nestale. E, pa prevarili ste se. Doći će i taj prvi tjedan faksa, a vama će se nad glavu nadviti crni, kišni oblak i vječito pitanje – kako ću ja sad ovo preživjeti? Ok, možda sam malo predramatičan, ali znate što hoću reći. Počeci su uvijek teški, zbunjeni i šeprtljavi, pa smo vam ovaj početak, prvi tjedan na faksu, odlučili malo olakšati. Pripremili smo jedan all-round vodič koji će vam pomoći prebroditi prvi tjedan neovisno o tome gdje i što ćete studirati.

brucoš 101

Foto: Unsplash | srednja.hr

Da odmah ubijemo optimizam na početku, ne postoji ništa što bi vas potpuno pripremilo na prvi tjedan faksa. Kako sad to odjednom? Jednostavno, to nikada niste doživjeli. Ni knedlu u grlu, ni uzbuđenje, ni leptiriće. I zato ih ne možete izbjeći, a, realno, i to govorim iz iskustva, ne biste ni trebali. Sve je to dio iskustva koje ćete pamtiti cijeli život. Prvi tjedan na faksu, zapravo, dosta se razlikuje ovisno o tome koji faks upišete, ali mi smo za vas pripremili jedan all-round vodič koji će vam pomoći prebroditi prvi tjedan neovisno o tome gdje i što ćete studirati.

Izdvojeni članak
brucoška abeceda

Brucoška abeceda: Sastavili smo popis osnovnih pojmova koje morate znati ako upisujete faks

Orijentacijski tjedan

Ako ste jedan od onih (ne)sretnika kojemu faks organizira orijentacijski tjedan, doživjet ćete praktično utjelovljenje one mudre ‘predivno, ali i ružno’ izreke. Morat ćete doći tjedan dana ranije na faks od ostale ekipe, ali, realno, nakon tog tjedna bit ćete spremni za studentski život. Dok se vaši kolege budu pitali što je to iksica, kako se skupljaju ECTS bodovi, gdje su predavaonice, gdje su obavijesti za studente, gdje na puš pauzu… Vi ćete znati sve što jedan student treba znati (osim kako završiti faks i ne postati siromašan tijekom studija, ali ne brinite, bit će vremena za te lekcije).

Uvodna predavanja

Ipak, puno je fakulteta koji nemaju cijele orijentacijske tjedne, već neku vrstu vodiča za brucoša, a osnovne se, ključne stvari za početak studiranja objašnjavaju na uvodnom predavanju. Prvo ćete imati uvodno predavanje gdje ćete upoznati dekana i njegove suradnike – prodekane – svoje studentske predstavnike koji su okupljeni u Studentski zbor (ne, nitko neće ništa pjevati). Objasnit će vam kako i kada ćete dobiti iksicu, što je studomat, kako se koristi i gdje se nalaze informacije koje će vam trebati narednih xy godina.

To je THE uvodno predavanje, a onda ćete, ovisno o tome koliko kolegija (tako na faksu zovemo predmete), imati i uvodna predavanja za svaki od njih. Na tim ćete pojedinim uvodnim predavanjima dobiti silabus – detaljni nastavni plan kolegija – s cjelinama gradiva, literaturom, sustavom ocjenjivanja, informacijama o seminarima i seminarskim radovima, kolokvijima, pismenim i usmenim ispitima. Neki profesori, ruku na srce, neće imati nikakav papir za vas na uvodnom predavanju pa ćete možda nešto morati i zapisati.

Studentski dokumenti

U paragrafima gore već smo nekoliko puta spomenuli te famozne studentske dokumente. Prvi od njih je studentska iskaznica – iksica – koja je nešto kao osobna za studente. Ona je dokaz da vi studirate na tom i tom fakultetu, a među ostalim, svakodnevno ćete ju koristiti u menzi kako biste ostvarili popust za hranu i prilikom ispita ili kolokvija kako bi vas profesor mogao identificirati.

Osim iksice, ako studirate na nekom faksu koji se još nije modernizirao, imat ćete i indeks, plavu knjižicu s popisom predmeta, potpisa i ocjena, koja će vam se možda činiti kul u startu, ali će vam u životu donijeti puno više muke nego radosti. Za iksicu i indeks morat ćete imati fotke. Onu za indeks uglavnom donosite sami, još za vrijeme upisa na faks, a za iksicu će vas ili fotkati na faksu ili preuzeti samo tu fotku iz indeksa. To je nešto o čemu ćete biti obaviješteni na fakultetu koji upišete, tako da nema neke pretjerane brige.

Referada, menza, studomat

Došli smo do najgoreg dijela. Nije ništa strašno, ali malo je. Prvi tjedan na faksu znači prvi odlazak u – referadu. To je studentska služba koja bi, kako sintagma kaže, trebala poslužiti studentima, no ako je vjerovati svjedočanstvima posljednjih valjda stotinu generacija studenata, stalno ćete nailaziti na neku dramu. Prekratko radno vrijeme, nepristupačni djelatnici (sorry, ali istina je). Referada će vam trebati za sve, u startu, za pokupiti iksicu i, ako imate indeks, upis u prvi semestar, odabir predmeta i slično. Tamo ćete, zapravo, tražiti i pomoć za sve probleme i nedoumice koje ćete imati na faksu kada tek dođete.

Prvi put idete i u menzu. Pripremite se, bit ćete užasno zbunjeni, užasno spori, stariji studenti disat će vam za vratom da se požurite, a vi ćete biti oduševljeni što u ponudi imate barem dva menija i još nekoliko jela na izbor. Sve će vam se činiti super i ukusno i jeftino, no za par godina, vjerujte mi, jeftino je jedini epitet koji će preživjeti u vašem stavu prema hrani iz menze.

Studomat. Ne, nije bankomat za studente, kamo sreće, samo uređaj i sustav koji, unatoč tomu što postoji onako deset godina ne funkcionira baš najbolje. Putem Studomata, u teoriji, trebali biste moći vidjeti raspored, upisati kolegije te prijaviti ispite i vidjeti ocjene iz ispita. U praksi, obično najbolje funkcionira ovo zadnje, dok se rasporedi i upisi kolegija često još moraju odrađivati na stari način.

Prve kave i prijateljstva

Ja sam ovo prošao dvaput; prvo kad sam došao na faks u Zagreb, a onda kad sam otišao na studij u Budimpeštu. Hoću reći, imam iskustva s onim osjećajem kad dođeš negdje, nemaš i ne znaš nikoga i misliš da će to zauvijek biti tako. E, pa da vas odmah obavijestim, nećete dugo imati taj osjećaj. Velike su šanse da, zapravo, već nakon uvodnog predavanja odete na kavu s hrpom kolega s faksa.

Kako to? Ili ćete se sresti na puš pauzi, ili će vas netko pitati tražite li i vi dvoranu H-725, ili ćete se sudariti na vratima od wca. Nešto će se dogoditi i otići ćete na kavu s dosta ljudi. I to će biti ljudi s kojima ćete provesti prvi tjedan na faksu. Već drugi dan ćete pozdravljati poznata lica, do kraja tjedna, više vam neće biti bed ići na faks jer tamo već nekoga znate.

Drugi, treći, četvrti, već ćete se opustiti i početi upoznavati druge ljude, a ove iz prvog tjedna, dobrim dijelom, samo ćete pozdraviti u prolazu. Neki će vam možda ostati i prijatelji za život. No, ništa ne brinite. Poanta je da ćete na faksu, vjerojatno najlakše od svega, pronaći ekipu. Puno je ljudi, različitih karaktera, stilova, interesa, i baš svatko može naći nekoga za sebe.

P.S. Za sve pojmove iz ovoga teksta koji vam nisu jasni ili ih ne znate, bacite pogled na našu brucošku abecedu.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.