Pretraga

[Brucoš 101] Želite studirati u nekoj drugoj zemlji? Donosimo sve potrebne informacije

A- A+

Fakultetsko obrazovanje donosi brojne mogućnosti, a jedna od njih je i studentska mobilnost, odnosno razmjena studenata u visokom obrazovanju. Riječ je, naime, o mogućnosti privremenog studiranja u inozemstvu na nekom drugom fakultetu ili obavljanju stručne prakse na nekom relevantnom radnom mjestu. Programa mobilnosti ima nekoliko, pa da ne ostaneš zbunjen, donosimo sve potrebne informacije na jednom mjestu.

Foto: Unsplash/srednja.hr

Postoji velika šansa da si već tijekom srednjoškolskog obrazovanja čuo za Erasmus i slične programe studentske razmjene. Štoviše, ako je netko od tvojih starijih prijatelja sudjelovao u tako nečemu, postoji još veća šansa da to upravo i ti želiš. To je, naravno, sasvim u redu. Riječ je ipak o iskustvu koje mnogima promijeni život.

Ako, pak, nisi upoznat s programima studentske mobilnosti i nikada nisu čuo za Erasmus ili CEEPUS, ne brini, jer ćemo ti mi u sklopu projekta Brucoš 101 objasniti sve što trebaš znati.

Erasmus+

Erasmus+ najveći je program mobilnosti za studente unutar Europske unije. Obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. U sklopu Erasmus+ programa, možeš studirati na nekom srodnom fakultetu ili obavljati stručnu praksu u nekoj drugoj državi.

Izbor država zaista je velik, a obuhvaća sve zemlje EU, Sjevernu Makedoniju, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Srbiju i Tursku te pojedine partnerske države. Naravno, odabir mjesta obavljanja Erasmus+ programa ovisi i o tvom fakultetu te s kojim su ustanovama sklopili ugovore o studentskoj razmjeni.

U drugoj ćeš zemlji provesti od tri do 12 mjeseci, ovisno o obliku i vrsti programa, ali na koncu i o tvojim osobnim željama. Preporučljivo se prijaviti i za Erasmus+ stipendiju, koja će ti značajno olakšati boravak u drugoj zemlji. Iznos stipendije ovisi o zemlji u kojoj ćeš studirati ili obavljati stručnu praksu. Za obavijesti o rokovima prijave prati stranice svog Sveučilišta.

Izdvojeni članak

[Brucoš 101] Što sve trebate znati o financijama jednom kad odete na faks: Vrijeme je za odrastanje

Erasmus Mundus

Iako je ova informacija važna tek kada dođeš do diplomskog, u okviru programa Erasmus+ nudi se mogućnost združenih diplomskih studija od 60, 90 ili 120 ECTS. Studenti koji se okušaju u ovom programu, provode razdoblje studija u najmanje dvije različite europske zemlje te po završetku studija dobivaju jednu zajedničku diplomu ili diplome više visokih učilišta.

Za cjelokupno trajanje diplomskog studija u ovom obliku, dostupne su Erasmus Mundus financijske potpore koje uključuju potporu za školarinu do 4.500 eura mjesečno, džeparac za životne troškove od 1.000 eura mjesečno te putne troškove od 1.000 eura godišnje.

CEEPUS

Osim Erasmus+ programa, možeš izabrati i Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS), ako je tvoj fakultet u njihovoj mreži razmjene. Uz Hrvatsku, u programu sudjeluje Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Kosovo i Moldavija.

Studenti na CEEPUS razmjeni mogu provesti minimalno tri, a maksimalno 10 mjeseci, a postoji i mogućnost kraćih ekskurzija i ‘ljetnih škola’ u trajanju od nekoliko tjedana. Ako tvoj fakultet nije u CEEPUS mreži razmjene, postoji mogućnost prijave i kao ‘freemover’, no za to se najbolje konzultirati s domaćim CEEPUS predstavnicima čije kontakte možeš pronaći na njihovoj službenoj stranici.

Uz sve to, važno je napomenuti kako su studenti na CEEPUS-u izuzeti od plaćanja školarine te, ovisno o zemlji, dobivaju stipendiju i pojedine pogodnosti, a nekima se također plaćaju i troškovi putovanja.

Bilateralni programi

Uz Erasmus+ i CEEPUS, sveučilišta nerijetko imaju vlastite ugovore o međunarodnoj razmjeni sa sveučilištima iz cijelog svijeta. Riječ je o bilateralnim programima, o kojima se više može saznati na stranicama tvog sveučilišta ili u razgovoru s koordinatorima. Studentima se najčešće plaća školarina te im se dodjeljuju stipendije.

P.S. Za sve pojmove iz ovoga teksta koji vam nisu jasni ili ih ne znate, bacite pogled na našu brucošku abecedu.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.