Pretraga

Kad postanete studenti, čekaju vas neke obveze: Stručnjaci podijelili kako si olakšati

A- A+

Studenti nemaju baš previše vremena za trošiti na birokraciju, a kako uštedjeti hrpu vremena i olakšati si taj dio studentskog života, čuli smo na konferenciji Brucoš 101. Ugostili smo Ivana i Marinu iz Agencije za komercijalnu djelatnost čiji proizvodi čine život malo jednostavnijim. Razgovarali smo o svemu što morate obaviti kad postanete studenti, a sada možete riješiti online.

Ivan Brko, Marko Matijević i Marina Jurjević | Foto: srednja.hr

Studiranje i odrasli život donose jako puno uzbudljivih novosti. Postajemo studenti, selimo u novi grad, pronalazimo prve poslove, a sve to prati i nemala količina – birokracije. Na svu sreću, živimo u 21. stoljeću i možemo si taj dio života jako olakšati, a kako to učiniti doznali smo na video konferenciji Brucoš 101.

Naša konferencija ugostila je stručnjake iz Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD). Naši gosti bili su Ivan Brko, voditelj odjela upravljanja poslovnim zahtjevima i Marina Jurjević, studentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu koja u AKD-u pomaže drugim studentima s digitalizacijom.

AKD vam je možda već i poznat, a ako nije, postat će uskoro, jer jedan od njihovih poslova je brinuti oko sigurnosti prilikom provedbe državne mature. Uz to, proizvode elektroničke osobne iskaznice (eOI) i aplikaciju Certiliju zahvaljujući kojima danas možemo aktivirati svoj digitalni identitet, a uz pomoć njega online obaviti hrpu birokratskih poslova koje smo prije mogli riješiti samo osobno.

Što su eOI i Certilija?

Elektronička osobna iskaznica, kako nam je Ivan objasnio, nije nova stvar. Takve su se iskaznice počele izdavati još 2015. godine, pa ako ste novu osobnu iskaznicu radili unazad osam godine, već ste njeni vlasnici. Novosti je eOI druge generacije koja ima poboljšane sigurnosne značajke. Certilia je s njom povezana, a Ivan nam je rekao nešto više i o njoj.

– Certilija je skup digitalnih proizvoda i usluga, novi brend digitalnog identiteta koji pruža mogućnost korisnicima za sigurnu identifikaciju i mogućnost digitalnog potpisivanja. Ona je poveznica s elektroničkom osobnom iskaznicom, radi se o istom brendu, istom sustavu. S njima možete steći digitalni identitet, a ja svima toplo preporučam da to naprave, pojasnio nam je Ivan, dodavši kako je sam proces jednostavan, a upute možete pronaći i na YouTubeu.

AKD

Ivan Brko, voditelj odjela upravljanja poslovnim zahtjevima u AKD-u | Foto: srednja.hr

Kako aktivirati eOI?

Sve ovo vam zvuči super, ali mislite da je komplicirano napraviti digitalni identitet? U krivu ste! Kada predate zahtjev za novom osobnom iskaznicom, ona će po automatizmu biti elektronička. Uz nju ćete dobiti kuvertu s podacima koji vam trebaju da biste ju aktivirali.

U policijskim upravama postoje kiosci na kojima to možete odmah učiniti, a tamo ćete možda zateći i studente koji će vam pomoći. Jedna od njih je i Marina, a kako nam je ona objasnila, cijeli proces aktivacije traje svega desetak minuta.

– Ponekad ljudi ne obraćaju pažnju na kodove i pinove koje dobiju uz osobnu iskaznicu pa se dogodi da ih izgube. To nije problem. Uputimo ih kod teta na šalteru u MUP-u koje im izdaju nove podatke pa im pomognemo u procesu aktivacije, objasnila je Marina.

Studentima eOI štedi hrpu vremena

Marina je još i sama studentica pa se na vlastitom primjeru puno puta uvjerila kako joj digitalni identitet pomaže, ispričala nam je. Danas možete prijaviti boravište online, a vaš stanodavac vam za to može dati privolu putem sustava e-Građani. U svega par klikova možete produžiti i vozačku, a možete odabrati i da vam ju dostave poštom.

Studenti mogu izvaditi i e-potvrdu o studiranju koja će vam često trebati, izvaditi e-razmjenu ocjena ili se prijaviti na Erasmus. Najviše za što ju ona i njeni kolege studenti koriste jest za potpisivanje dokumenata poput studentskih ugovora, objasnila nam je Marina. Digitalni identitet koristit će i učenicima koji će s njim moći online upisivati školu i dobiti potvrde o školovanju.

AKD

Marina Jurjević, studentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu | Foto: srednja.hr

Nova aplikacija za studente s kojom je lakše do posla

AKD je podržao i aplikaciju Spajalica. Ona je cijeli proces rada preko student servisa iznimno olakšala.

– Studentima danas je ovaj proces uvelike lakši. Kad sam ja počela raditi preko Student servisa, onda je to bila cijela procedura. Najprije sam ugovor morala potpisati, pa ga odnijeti kod poslodavca, nakon toga ga od njega pokupiti pa osobno nositi u Studentski centar. Kad bi poslodavac pogriješio u popunjavanju, cijeli proces bi išao ponovo. Sada to traje nekoliko minuta. Imaš i uvid u podatke koje poslodavac popunjava, vidiš je li točno unio satnicu, sve je preglednije i brže, ispričala je Marina.

Spajalica je više od aplikacije za potpisivanje studentskih ugovora, dodao je Ivan.

– Studenti imaju profile na Spajalici, a preko njih ih poslodavci mogu pretraživati prema kvalifikacijama koje im trebaju. Spajalica je zapravo digitalno tržište rada. I za poslodavce i studente je to super stvar, rekao je Ivan.

Uz sve to, rješavanje studentskih ugovora preko Spajalice smanjilo je i vrijeme čekanja na plaću. Kako nam je Marina ispričala, sada joj plaća stiže na početku svakog mjeseca dok je prije na nju znala dugo čekati, što je velika prednost ove aplikacije.

Sve ovo je potpuno besplatno

Zahvaljujući Spajalici, svijet studentskog rada konačno je digitaliziran kako i priliči životu u 21. stoljeću, ali ona nije naš jedini pogled u budućnost. AKD je trenutno uključen u projekt u kojem surađuju s Finskom, a razvit će takozvane digitalne putne vjerodajnice, ispričao nam je Ivan.

– Putnici će testirati korištenje digitalnih putnih dokumenata, za sada samo u zračnom prometu. To je jako zanimljiv projekt. Plan na razini Europske unije je da, u budućnosti, sve države koriste digitalne putne dokumente. Uz njih, imat ćemo kamere koje će fotografirati lica putnika i uspoređivati ih s onima u bazi podataka. U budućnosti ćemo puno brže prelaziti granice, istaknuo je naš sugovornik.

Sve prednosti digitalne revolucije, naglasio je Ivan, možete ostvariti potpuno besplatno, čim navršite 18 godina. Sve što trebate jest aktivirati svoju e-Osobnu i potom instalirati Certiliju. Više informacija o tome kako to učiniti možete dobiti na web stranici AKD-a, a cijelu konferenciju Brucoš 101 i gostovanje stručnjaka iz AKD-a pogledajte u videu ispod.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Edward Bernays University College, Samsung, Coca-Cola HBC Adria i dm.