Pretraga

Što ako ne upadneš na svoj prvi izbor faksa? Priča bivša studentica koja je završila na neželjenom studiju

A- A+

Nastava je gotova, idući tjedan kreću ispiti državne mature, a upisi na faks se bliže. Nije svima isto. Neki već znaju što će studirati, nema prevelike navale ili su jednostavno rasturili srednju da nemaju brige – upadaju na faks koji žele i to je to. No, što je s onima koji se boje da neće upasti na svoj prvi izbor?

Foto: Unsplash

Naši Duje, Ana i Tea, iz redakcije portala srednja.hr i bauštela.hr, shvatili su da imaju potpuno različita iskustva s upisom na faks – od toga što su htjeli upisati, na što su upali, kako, zašto, i koliko su znali o faksu. Svoja su iskustva ispričali u sklopu online konferencije portala srednja.hr Brucoš 101. Tea je ispričala kako nije uspjela upasti na svoj prvi izbor, no nije odustala, i upisala je nešto što je poslije ispalo – odlično.

– Nisam znala u što idem, čime se sociolozi bave, baš potpuno nepoznato područje. I onda krene taj faks i znam da sam tamo ono ‘protiv svoje volje’. Sa mnom na godini je bilo ljudi koji također nisu upali na psihologiju, neki su nakon prve godine išli još jednom na prijemni. Na prvom seminaru sam se zaljubila u sociologiju, i skužila da mi je dobro, ne trebam nigdje. Poslije sam postala predsjednica studentske udruge, osvojila sam stipendiju za izvrsnost, može se, ispričala je Tea.


Portal srednja.hr održao je projekt Brucoš 101 koji vas upoznaje s čarima studentskog života. Naučit ćete sve o glavnim konceptima studiranja, a dobit ćete i najvažnije informacije o maturi i upisu na visoka učilišta. O svemu tome mogli ste čuti i na video konferenciji na našem YouTube kanalu koja se održala 27. svibnja s početkom u 10 sati. Pretplatite se na naš newsletter kako biste primali specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja te kako biste dobili podsjetnik o održavanju konferencije.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University College, Zagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.