Pretraga

[VIDEO] Ovaj mali trik će vam znatno olakšati paralelno studiranje na dva fakulteta

A- A+

Upisi na faks sve su bliži i budući brucoši moraju donijeti nekoliko važnih odluka. Ona najvažnija je svakako – koji fakultet upisati? Neki su već sigurni koji im je fakultet prvi izbor, a neki se dvoume između više fakulteta. Neki koji se ne mogu odlučiti između dva fakulteta sigurno su razmišljali o paralelnom studiranju, ali se većina ne usuđuje upustiti u iskustvo istovremenog studiranja na dva fakulteta. Ipak, to ne mora biti tako strašno kao što se na prvi pogled čini.

pisanje učenje studiranje

Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

O svom iskustvu paralelnog studiranja pričao je Dejan Gluvačević u sklopu online konferencije portala srednja.hr Brucoš 101. Danas pročelnik Odjela za komunikacije na Edward Bernays University Collegeu, privatni poduzetnik u turizmu i stručnjak za komunikacije, Gluvačević je nekada bio jedan od onih koji su se odvažili na studiranje na dva fakulteta istovremeno. Iako su zahtjevi studiranja mnogo veći, veće ulaganje u sebe i studij donosi višestruku korist. Gluvačević je otkrio kako olakšati paralelno studiranje: odabirom fakulteta iz srodnih područja. Studirao je kroatologiju na Hrvatskim studijima i novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a znanje stečeno na tim fakultetima pomoglo mu je i na području turizma.

– Nije problem studirati na dva fakulteta paralelno niti je to zakonski ograničavajuće. Duplo su veće obveze, naravno, ali mogu krenuti iz svog iskustva. Ja sam paralelno studirao na dva fakulteta. Uvijek treba raditi na tome kako spojiti kombinaciju studij A i studij B, profilirati se. Studirao sam kroatologiju na hrvatskim studijima i novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. To je kompatibilno, ali opet sam tu išao kroz brending, pa turizam sa treće strane koji nije vezan sa ta dva studija, ali se djelomično doticao i na Hrvatskim studijima i na novinarstvu, i isprofilirao me do toga gdje sam danas, ispričao je Gluvačević.

Više o važnosti prakse, učenju izvan predavaonice i tome kako izgleda studij na Edward Bernays University Collegeu poslušajte u snimci ispod:


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University College, Zagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.