Pretraga

‘Nećeš biti dobro plaćena ako taj faks uopće ne završiš’: Moje iskustvo odabira fakulteta

A- A+

Većini srednjoškolaca odabir fakulteta spada u najvažnije životne odluke. Kako donijeti takvu odluku sa samo 18 godina i biti siguran u odabir? Što ako ne uspiješ upasti na faks koji ti je bio prvi izbor? Ništa od ovoga ne mora biti strašno.

diploma Foto: srednja.hr

 

Nisam nikad bila jedno od one djece koji su oduvijek znali čime se u životu žele baviti. Zanimalo me sve i svašta i po mogućnosti sam htjela biti učiteljica, liječnica, novinarka i kemičarka istovremeno. Kao i mnoga djeca koja se nisu mogla odlučiti upisala sam opću gimnaziju i bacila se na traženje idealnog faksa. Ta potraga trajala je četiri godine i do zadnjeg trenutka nisam bila sigurna što želim upisati, pa sam krenula metodom eliminacije. Ok, možda ne znaš čime se želiš baviti, ali zato sigurno znaš čime se ne želiš baviti. 

Najučinkovitiji sustav eliminacije: prijemni ispiti

Iako mi je dječji san bio obući bijelu kutu i postati doktorica, medicina je otpala odmah jer mi matematika i fizika nisu bile jača strana. Socijalni rad mi je uvijek zvučao nekako depresivno, a za pravo sam bila svjesna da će u igri biti previše štrebanja. Dio moje obiteljske povijesti upisivanje i nezavršavanje studija prava pa sam zaključila da ja ne želim biti ona koja će pokušati razbiti naše generacijsko prokletstvo.

Moji roditelji su za pravo bili znatno zagrijaniji od mene (važan faktor našeg obiteljskog prokletstva) pa sam na njihov nagovor ipak prijavila prijemni za pravo. Bilo je to ‘davne’ 2014. godine kada je Pravni fakultet u Zagrebu još uvijek imao prijemni. U srednjoj školi sam pohađala fakultativnu nastavu iz logike kod profesorice koja je pravom bila jednako opsjednuta kao i moji roditelji. Odlično nas je pripremila za prijemni ispit na kojem sam imala jedan od najboljih rezultata te godine, što nisam nikada rekla roditeljima jer sam u trenutku pisanja prijemnog čvrsto odlučila da se ne želim baviti zakonima i sudskim sporovima.

Učiteljski mi se također nije činio kao pretjerano dobra ideja, uglavnom zbog prijemnog. Provjera predispozicija? Za početak, nemam uopće glazbenog sluha ni ritma, a ni motoričke vještine nisu mi jača strana. Od same pomisli na poligon natraške hvatala me mučnina i instinktivna želja za ostavljanjem opreme za tjelesni doma.

Izdvojeni članak
matura

Od panike do mamurluka: Moje iskustvo pisanja mature

Studiranje je teško, još teže ako te studij ne zanima

Uz sve svoje dileme naslušala sam se majčinih prigovora da ne bi trebala odabrati faks koji ‘dobro zvuči’, nego nešto s čime ću dobro zarađivati. Iako ne mislim da je to nužno loš savjet, u njemu postoji jedan problem: nećeš biti dobro plaćena ako taj faks uopće ne završiš. Jako je teško studirati nešto što vas uopće ne zanima, bez obzira na daleko obećanje o vjerojatno velikoj plaći.

Ne kažem da nema puno primjera ljudi koji su upisali nešto samo zato jer su to mogli i onda otkrili da je ekonomija njihov životni poziv. Ali mislim da postoji razlika između ‘upisala sam ovo iako me uopće ne zanima jer ću jednog dana imati dobru plaću’ i ‘upisala sam ovo iako mi nije bilo prvi izbor, ali je bilo zanimljivo’. Nisam htjela biti u prvoj skupini, ne samo jer bi mi nedostajalo motivacije za studiranje, nego je to bila stvar principa i važnosti nekih životnih odluka. Htjela sam izabrati faks koji će mi biti zanimljiv i raditi posao koji će me ispunjavati čak i onda kada je naporan.

Izdvojeni članak

Pazite da ih ne propustite: Objavljeni svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2022.

Sigurna u drugi izbor

Filozofski je kao i uvijek nudio puno opcija što je za mene bilo previše. Oduvijek sam voljela čitati i pisati pa se komparativna književnost nametala kao logičan izbor. Ali s čime ju kombinirati? Različite opcije koje su se nudile su mi bile u najmanju ruku zbunjujuće. Lingvistika? Anglistika? Poljski jezik i književnost? Svi ti jezici mi nisu zvučali baš obećavajuće i uhvatila sam samu sebe u pokušaju biranja između stvari koje me uopće nisu zanimale. Na Postani student listu na kraju je išao samo jednopredmetni studij komparativne književnosti. Obećala sam samoj sebi da neću upisati nešto što ne želim i odlučila sam se toga pridržavati.

Novinarstvo je bila posljednja stvar koju sam dodala na listu iako sam samo zbog tog studija na maturi polagala politiku i gospodarstvo. Iako je to bio logičan izbor faksa za mene, uglavnom mi nije bio prvi izbor. Uvijek mi se činilo da se pisanjem i novinarstvom mogu baviti čak i ako završim nešto drugo. Ali taj izbor je uvijek bio tu, nekako u pozadini, još od prvog dana razmišljanja o potencijalnim fakultetima. I polako je počeo prestizati većinu ostalih. Na mojoj Postani student listi našli su se pravo, ekonomija, politologija, komunikologija, novinarstvo te nekoliko kombinacija studija s Filozofskog fakulteta.

‘Hej, upala sam na faks!’

Kad su počeli pristizati rezultati mature i prijemnih ispita bilo je jasno da ću na studiju komparativne biti ‘ispod crte’. Iako mi je taj scenarij do prije nekoliko mjeseci bio najgora noćna mora, u tom trenutku mi je bio olakšavajući. Moj ‘pričuvni’ drugi izbor se kod mene već mentalno popeo na prvo mjesto. Sjećam se trenutka kad su se liste zaključale i nevjerojatne sreće koja je uslijedila. Hej, upala sam na faks! Bila sam stvarno zadovoljna svojim izborom, a i ostala sam zadovoljna sve do kraja fakulteta. Mislim da je mlađa ja donijela dobru odluku.

Kad se danas osvrnem na sve dileme koje sam tada imala, jasno mi je da se odgovor o odabiru faksa nametao sam od sebe. Nisam zapravo trebala previše razmišljati. Mlađa ja bila je ekstremno neodlučna, starija ja je i dalje neodlučna, ali zna da je sve dobro što se dobro svrši i da je drugi izbor ponekad i bolji od prvog.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2022. i u grupi Maturanti 2021./2022. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.