Pretraga

Ovi učenici imaju svoju putujuću izložbu: ‘Škola se bavi eko-projektima već više od 13 godina’

A- A+

Nagradu za najbolji eko-projekt u kategoriji Recikliranje i odvajanje otpada u sklopu projekta ekoLucija 101 ove je godine odnijela Osnovna škola Gornji Kneginec. Njihov projekt pod nazivom ‘Budi faca, iskoristi ono što drugi baca!’ proveo se u sklopu Održivog razvoja i Građanskog odgoja i obrazovanja. Bave se smanjenjem otpada od hrane, a njihov najveći uspjeh je dječja putujuća izložba na ovu tematiku.

Foto: Osnovna škola Gornji Kneginec

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, održali smo online konferenciju ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju 2024 i otvorili natječaj za najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola u prošloj godini. Od ukupno 67 prijava, odabrali smo pet škola pobjednica u isto toliko različitih kategorija, a proglasili smo i ukupne pobjednice u kategoriji osnovnih i srednjih škola. Osnovna škola Gornji Kneginec tako je odnijela nagradu pobjednice u kategoriji Recikliranje i odvajanje otpada s projektom ‘Budi faca, iskoristi ono što drugi baca!‘.

Projekt se proveo u sklopu Održivog razvoja te Građanskog odgoja i obrazovanja. Bavi se problemom smanjenja otpada (naročito od hrane) i kreativnim recikliranjem. U projekt su uključeni svi učenici i djelatnici škole te su u aktivnosti uključili i članove lokalne zajednice, ali ostvarili i suradnju izvan nje.

– Naše najveće ostvarenje je putujuća izložba dječjih ilustracija sa sloganima i edukativnim karticama pod nazivom ‘Smanjimo otpad od hrane’, a koja je već počela svoj put od škole do škole unutar naše županije. Vjerujemo da će obići i čitavu Hrvatsku, poručili su iz Osnovne škole Gornji Kneginec.

‘Živimo u ekološki izazovnom vremenu’

Iz škole su istakli kako su jako sretni i ponosni što su osvojili priznanje na natječaju ekoLucija te rekli kako se ovim temama bave već godinama.

– U našoj se školi oduvijek provode edukacija i raznovrsne aktivnosti iz ekologije. Na nastavi učimo o eko temama kroz rasprave, istraživanja i pokuse. Na izvannastavnim aktivnostima iz prikupljenih otpadnih predmeta i materijala smišljamo i izrađujemo neke nove uporabne ili ukrasne predmete koje prodajemo putem naše učeničke zadruge Kneginja, rekli su nam.

Više od 13 godina provode monitoring kockavice, sade stabla i brinu o zelenilu u školskom dvorištu.

– Živimo u ekološki vrlo izazovnom vremenu, zato mislimo da važno djelovati odmah i sad. Trebamo nastojati živjeti što održivije, samo zajedno možemo stvoriti svjetliju budućnost, poručili su.

Foto: Osnovna škola Gornji Kneginec

Dogodine u projekt žele uključiti i financijsku pismenost

Projekt će se nastaviti i iduće godine, ali će biti i nadograđen.

– Naš projekt nastavljamo i iduće nastavne godine jer ga mislimo nadograditi novim aktivnostima, ali i uključiti elemente financijske pismenosti. Osim toga, od lokalne zajednice smo dobili zemljište uz školu kako bi pokrenuli školski vrt pa ćemo se posvetiti planiranju i uređenju vrta, rekli su nam.

Od Europske unije, istaknuli su, voljeli bi dobiti priliku za sudjelovanje u nekim edukacijskim programima na državnoj i europskoj razini.

– Naš posebni interes su senzorni vrtovi koji bi, osim stimuliranja osjetila, bili i učionica na otvorenom namijenjena našim učenicima i polaznicima dječjeg vrtića koji se nalazi uz školu. Budući da smo nedugo postali vlasnici zemljišta dobro bi nam došli savjeti stručnjaka u dizajniranju vrta, ali i financijski poticaj za opremanje gredicama, biljem i alatom, zaključili su.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

EU emblem