Pretraga

Škola za okoliš provodi se već 46 godina: ‘Šume nam propadaju, nisu adekvatno održavane’

A- A+

Ovogodišnji ekoLucionari godine u kategoriji Edukacija učenika dolaze nam iz Srednje škole Mate Blažine u Labinu. Njihov edukativni program pod nazivom ‘Škola za okoliš’ već dugo okuplja brojne istraživačke projekte učenika. Između ostalih se ističe i longitudinalno istraživanje o stanju borovih šuma Labina koje su učenici ove škole proveli između 2003. i 2023. godine.

šuma

Šuma | foto: Pixabay

Srednja škola Mate Blažine iz Labina pobjednik je natječaja za najbolji školski eko-projekt u kategoriji Edukacija učenika. Ovu školu nagradili smo u sklopu projekta ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju 2024, . Od ukupno 69 prijava, odabrali smo pet škola pobjednica u isto toliko različitih kategorija, a proglasili smo i ukupne pobjednice u kategoriji osnovnih i srednjih škola.

Iz škole su naglasili kako se odnos čovjek – okoliš najbolje može proučiti na osnovi vlastitog istraživanja i mjerenja, pa su u njihov edukativni program ‘Škola za okoliš‘ već 46 godina ugrađeni istraživački projekti učenika. Jedan od takvih projekata je ‘U kakvom su stanju borove šume Labina?‘.

– Učenici su 2003. istraživali stanje borovih šuma na području grada Labina kako bi saznali u kakvom su stanju. Osam godina poslije, 2011. godine, povodom Međunarodne godine šuma, istraživanje je ponovljeno, kao i 2023. godine. Učenici su tražili odgovor na pitanje: ‘je li se stanje borovih šuma grada Labina popravilo ili borove šume umiru?’, pojasnili su iz Srednje škole Mate Blažine u Labinu.

Prikaz lokacija istraživanja | Foto: SŠ Mate Blažine

Nakon istraživanja na šest lokacija i usporedbe dobivenih rezultata sa 2003. i 2011. godinom, učenici su prezentacijom pokazali rezultate, geografske podatke, koordinate, nadmorsku visinu površinu i vrstu pokrova.

– Površina šuma je smanjena, a razlozi su neodržavanje i krčenje radi izgradnje spomenika, trgovačkog kompleksa i turističkih objekata. Usporedbom rezultata nažalost je vidljivo da se na svim lokacijama smanjio broj zdravih stabala, zaključili su.

Foto: SŠ Mate Blažine

Istraženo je i da je najstarija šuma na lokaciji Pineta u starom Labinu. Starosti šuma na ostalim lokacijama odgovaraju razvoju rudarskog Podlabina i Rapca. Zapaženo je i da dosadašnja briga i korištenje šuma nije bila odgovarajuća s obzirom na vrijednosti koje se od njih dobivaju, pa smatraju da je to najveći razlog propadanja borovih šuma na tom području.

– Za područje krša kakvo je naše vrlo je bitna zaštitna uloga šume pa nas veseli najava Grada Labina o obnovi Urbane park šume Pineta koja okružuje urbanu cjelinu starogradske jezgre, koja je zaštićena kao kulturno dobro i dio je značajnog krajobraza Labin – Rabac – Prklog.

Foto: SŠ Mate Blažine

Učenici su istakli i da im ovakav način učenja predstavlja zadovoljstvo jer su uključeni u timski rad, surađuju sa profesorima i znanstvenicima, što im omogućuje stjecanje znanja i razvijanje vlastitih sposobnosti.

– Ovakav način rada do sada je pokazao vrlo dobre rezultate, a posebno potiče velik broj zainteresiranih učenika. Svake godine ih se aktivno uključi oko 200, pa vjerujemo u opravdanost i budućnost projekta, zaključili su iz škole.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

EU emblem