Pretraga

Vukovarski učenici razvili projekt kojim prate kvalitetu Dunava: ‘Nastavit ćemo poticati lokalne vlasti na promjene’

A- A+

Nagradu za najbolji eko-projekt među srednjim školama u sklopu projekta ekoLucija 101 ove je godine odnijela Gimnazija Vukovar. Njihov projekt ‘Mikro koracima do Mega rezultata‘ ističe važnost očuvanja okoliša i potiče stvaranje ekološki osviještenih društava. Kombinacijom aktivnosti usmjerenih na mikroplastiku, eko energiju i edukaciju, cilj im je potaknuti promjene na lokalnoj i globalnoj razini.

Foto: Gimnazija Vukovar

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, održali smo online konferenciju ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju 2024 i otvorili natječaj za najbolje eko-projekte osnovnih i srednjih škola u prošloj godini. Od ukupno 67 prijava, odabrali smo pet škola pobjednica u isto toliko različitih kategorija, a proglasili smo i ukupne pobjednice u kategoriji osnovnih i srednjih škola. Gimnazija Vukovar tako je odnijela nagradu pobjednice među srednjim školama s projektom ‘Mikro koracima do Mega rezultata‘.

Lara Grlić, Gabriel Kršić, Lara Šijanović, Ema Stankoski Hrgović, Anamarija Glavaš, Marija Hideg, Gita Čilić, Laura Kerek, Lea Samardžić i Matej Maljak učenici su koji su sudjelovali u ovom projektu, a projekt su mentorirali nastavnici Antonija Milić, Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović.

Foto: Gimnazija Vukovar

Iz škole su naglasili kako ovim projektom žele istaknuti važnost očuvanja okoliša i potaknuti stvaranje ekološki osviještenih društava na temelju vlastitog konteksta.

– Živimo u gradu kroz koji protječe rijeka Dunav, jedna od najdužih u Europi, koja nažalost skuplja otpad iz deset država. Stoga smo se odlučili angažirati u edukaciji javnosti o mikroplastici u rijeci, njezinim štetnim posljedicama te preventivnim mjerama. Povezali smo mikroplastiku s klimatskim promjenama, ukazujući na mogući utjecaj mikroplastike na formiranje oblaka i klimatske uvjete, čime smo dodatno naglasili važnost edukacije i prevencije, izjavili su.

Dodali su i kako su u okviru projekta razvili tehnološka rješenja vodenice i solarnih panela kako bi promovirali korištenje obnovljivih izvora energije.

– Uključili smo škole, lokalne vlasti, građane i udruge, te nastojimo surađivati s lokalnim dionicima kako bismo zajedno radili na rješavanju problema mikroplastike i promovirali održiva energetska rješenja, rekli su iz škole.

Foto: Gimnazija Vukovar

‘Učenici su izuzetno zainteresirani za ekološke teme’

Iz škole su pojasnili kako su njihovi učenici jako motivirani učiti o ‘zelenim’ temama.

– Rado se uključuju u ekološke aktivnosti i sudjeluju u raznim projektima koji se bave temama očuvanja okoliša, održivosti, recikliranja, prikupljanja i smanjenja otpada, očuvanja energije, zaštite voda, bioraznolikost, klimatske promjene, upotreba obnovljivih izvora energije, smanjenje upotrebe plastike i slično. Brojne ekološke teme i aktivnosti integrirali smo u školske i predmetne kurikulume, kao i u izvannastavne aktivnosti kako bismo omogućili učenicima stjecanje i razvoj kompetencija nužnih za održivo ponašanje i djelovanje, rekli su.

Foto: Gimnazija Vukovar

Projekt planiraju nastaviti i nadograditi

Iz škole su nam rekli kako će projekt nastaviti i u idućim godinama. Njihov projekt ima i određenu aktivističku dimenziju, budući da će putem njega poticati i lokalnu vlast na preuzimanje odgovornosti za smanjenje mikroplastike u okolini.

– Aktivnosti poput edukacija o mikroplastici i klimatskim promjenama, te izrade tehnoloških rješenja s ciljem korištenja obnovljivih izvora energije, kontinuirano ćemo nadograđivati i unaprjeđivati. Nastavit ćemo pratiti kvalitetu vode u rijeci Dunav i redovito objavljivati rezultate kako bismo ukazali na napredak ili daljnje izazove povezane s mikroplastikom. Poticat ćemo lokalne vlasti i organizacije na preuzimanje odgovornosti za smanjenje mikroplastike u okolini te na podržavanje održivih inicijativa usmjerenih prema zaštiti okoliša. Nastojat ćemo inicirati realizaciju izrade vodenice na Dunavu koja osim što bi bila funkcionalna, bila bi i atrakcija koja bi mogla potaknuti razvoj turizma na području naše županije, rekli su iz Gimnazije.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

EU emblem