Pretraga

Sindikat biciklista objašnjava: Kako najbolje parkirati bicikl?

A- A+

Premda broj biciklista raste, a broj parkirnih mjesta za bicikle ih prati, ali nešto sporijom dinamikom, brojni vozači i dalje nisu sigurni kako pravilno parkirati bicikl. Odgovor na to pitanje dao je predsjednik Sindikata biciklista Janko Večerina tijekom gostovanja na našoj online konferenciji EkoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju.

Za siguran biciklistički promet u gradovima potrebne su dvije stvari – kvalitetna biciklistička infrastruktura, odnosno sigurne biciklističke staze te kvalitetna mjesta za odlaganje bicikla, odnosno parkinzi za bicikle. Povećanjem broja navedenih stavki, možemo očekivati i povećanje biciklističkog prometa i smanjenje automobila na ulicama gradova.

Izdvojeni članak
ekolucija

Održali smo konferenciju ekoLucija 101 i proglasili najbolje školske ekoprojekte!

Tijekom gostovanja Janka Večerine, predsjednika Sindikata biciklista, na našoj online konferenciji Ekolucija 101: Uvod u ekološku revoluciju, na stol je došla i tema parkiranja bicikla. Kako je u razgovoru zaključeno, u gradovima i ispred različitih institucija, kao što su škole, često možemo vidjeti tzv. spirale, konstrukciju za parkiranje bicikla za koju bicikl jedino možemo zaključati oko kotača bicikla, što onda dovodi do problema.

Kako je Večerina rekao, puno bolje rješenje su tzv. klamerice, za koje bicikl možemo privezati za okvir. Klamerice su postale standard u ostalim europskim gradovima, ne samo zbog estetike, već i zbog prostorne efikasnosti. Koja rješenja su još ponuđena te kako pravilno zavezati bicikl i kojim lokotima, pogledajte u videu!

@srednja_hr Janko iz @sindikatbiciklista objasnio kako i za koje konstrukcije najbolje vezati bicikl! Kako vi vežete svoj? Cijeli video pronađite na našem YT kanalu! #bicikl #biciklizam #srednjahr #grad #zagreb #sindikat_biciklista #hrvatska #podcast #intervju ♬ Paper Birds (3 min) – Jordan Halpern Schwartz


Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.