Pretraga

Nakon ove priče više nećete zaboravljati kremu za sunčanje: ‘Jedva sam živ ostao’

A- A+

Ljeto je pred vratima. S dolaskom prvih sunčanih i vrućih dana, mnogi od nas naprave jednu predvidljivu pogrešku – odemo u prirodu i zaboravimo nanijeti kremu za sunčanje. Nešto slično se dogodilo i Marku, uredniku portala srednja.hr, a na online konferenciji ekoLucija 101, podijelio je s gledateljima anegdotu i dao važno upozorenje.

Robert Medvecec i Marko Matijević na online konferenciji ekoLucija 101 | Foto: srednja.hr

Polako izlazimo iz zimske hibernacije i sve više vremena provodimo u prirodi. S dolaskom sunčanijih dana, vrijeme je da se podsjetimo koliko je važno redovno nanositi kremu za sunčanje. Opekline znaju biti jako neugodne, ali ako vam se često događaju, i opasne. Na online konferenciji ekoLucija 101 koju smo nedavno održali, glavni urednik portala srednja.hr Marko Matijević prisjetio se jednog svog putovanja biciklom do Tirane u kojem je tu lekciju naučio na teži način.

Online konferencija ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju bavila se temama iz svijeta održivosti, a puno smo razgovarali o prometu. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ugostili smo Roberta Medvedeca iz Sindikata biciklista koji je s nama podijelio biciklističke rute kojima se ove godine možete odvesti na more, ali i neke ideje za kraće izlete. Više pronađite u ovom tekstu.

Izdvojeni članak
robert medvedec sindikat biciklista

Jeste li kao biciklist sigurni na ulici? Član Sindikata biciklista: ‘Puno toga se popravilo’

Lekcija naučena na teži način

Razgovarajući s Robertom, Marko se prisjetio jednog od svojih biciklističkih izleta koji nisu završili tako dobro.

– Ja sam jednom napravio veliku grešku na Korčuli. Taman sam došao u Velu Luku, netom prije sam napravio 130 kilometara i mislio sam da sam super. U stilu, sad sam macho, alfa mužjak, odvozio sam 130 kilometara s polu-strganim koljenom, sada mogu što hoću. I onda sam se u Veloj Luci kasnije probudio, slabo doručkovao i krenuo do Korčule do koje je nekih 35 ili 40 kilometara. Bilo je dosta vruće, krenuo sam oko podne, dakle jako loše vrijeme za krenuti biciklirati usred ljeta. Međutim, ja sam tad odlučio skinuti majicu, započeo je svoju priču Marko.

Korčula je specifična po tome što uz cestu uopće nema drveća niti hlada. Do grada Korčule mu je trebalo nekoliko sati, a na kraju je jedva ostao živ, ispričao je Marko. Nakon kratkog odmora, nastavio je biciklističko putovanje kojem je odredišna destinacija bila Tirana, glavni grad Albanije.

– Mislim da sam se tek u Tirani uspio nasloniti na leđa koliko su bila skurena. Tako da svi koji vozite bicikl tijekom ljetnih mjeseci, moja preporuka bila bi da ne skidate majicu i da nosite kremu za sunčanje, zaključio je Marko.

@srednja_hr Da čujemo – jeste li vi ikad ovako izgorili? ☀ Marko je naučio svoju lekciju, a o čemu još su on i Robert iz Sindikata Biciklista pričali na ekoLuciji 101, pogledajte na linku u opisu profila 👆 #stiželjeto #fyp #foryoupage #srednjahr #ekolucija101 #sindikatbiciklista #bicikliranje #bicikl #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr


Zanima li vas što još, osim kreme za sunčanje, svakako trebate ponijeti sa sobom na izlet, odgovor pronađite u ovom tekstu.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj za najbolji školski eko-projekt, a dobitnike smo proglasili na online konferenciji koja se održala 21. travnja na našem YouTube kanalu i TikTok profilu.