Pretraga

Ponovno se organizira masovna vožnja biciklima: Evo detalja

A- A+

Sindikat biciklista poziva građane na još jednu masovnu vožnju biciklima kao zdravu alternativu motornom prometu. Ovog će puta popularna kritična masa započeti na ulazu u RSC Jarun, a kao cilj postavljen je klub Route 66 u Paromlinskoj. Okupljanje započinje u petak u 17:45 sati.

Foto: Sindikat biciklista

“Porast broja osobnih automobila i taxi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima (čak dva ili više) i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici”, upozoravaju u Sindikatu biciklista i dodaju:

“Gužve su postale neizdržive, a rješenja poput ulaganja u bolji javni prijevoz neophodna, ali iziskuju puno vremena i novca. Nova biciklistička infrastruktura i prilagodba postojeće prometne mreže zbog veće sigurnosti za biciklistički promet je najbrži put za jačanje održivog prometa, odnosno povećanje udjela broja biciklista i posljedično smanjenje prometnih gužvi, buke i zagađenja kao i stvaranje ugodnije životne sredine.”

U petak, 26. svibnja 2023., vozit će se još jedna kritična masa – biciklistička povorka s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva i ukazivanja na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu.

Dodatno, iz udruge skreću pozornost na važnost poštivanja prometnih propisa i uvažavanja svih sudionika u prometu, osobito pješaka koji su najranjivija skupina.

“Pozivamo vas da prije kritične mase isprobate rekreativno bicikliranje konačno obnovljenom Alejom Matije Ljubeka oko jezera Jarun koje bi, prema najavama, uskoro trebalo postati najveća pješačko-biciklistička zona u Zagrebu sa zabranom prometovanja svim motornim vozilima osim onima s dozvolom. Vožnjom na kritičnoj masi osvještavamo potrebu dijeljenja ulica s motornim prometom jer je bicikl ravnopravno prometno sredstvo kojim se vozimo na posao, fakultet, tržnicu, u knjižnicu, školu!”, kažu iz Sindikata biciklista.

Ova biciklistička vožnja nije sportska utrka i svi su pozvani, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije.

Okupljanje je od 17:45 kod ulaza u RSC Jarun u Ulici Hrgovići i kreće se u 18h rutom: Ulica Hrgovići – Jarunska ulica – Ulica M. Haberlea – Ulica Srednjaci – Zagrebačka avenija – Savska cesta – Ulica grada Vukovara – Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer jug) – Slavonska avenija – Ulica Hrvatske bratske zajednice (smjer sjever) – Ulica grada Vukovara – Miramarska cesta – Čazmanska ulica – Paromlinska cesta (Klub Route 66).