Pretraga

VIDEO: Naši učenici ušli u Europski parlament i predstavili svoj fantastični projekt

A- A+

Brojni školski projekti koji dovode do pozitivnih promjena prođu ispod radara. No ne i projekt Zdravo more kroz koji učenici Pomorske škole u Splitu, među ostalim, čiste more od otpada. Njihova je ideja stigla čak do Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje su je sami predstavljali.

Ljiljana Krističević i Niki Krstičević, učenici aktivni u grupi Zdravo more Pomorske škole Split

Ljiljana Krističević i Niki Krstičević, učenici aktivni u grupi Zdravo more Pomorske škole Split | Foto: srednja.hr

Učenici Pomorske škole Split prošle su godine sa svojim projektom Zdravo more pobijedili na našem natječaju ekoLucija. Riječ o projektu kroz koji, među ostalim, čiste podmorje od otpada. Ove godine smo ih ugostili na online konferenciji ekoLucija koju smo održali povodom Dana planeta Zemlje.

Učenici predstavili svoj projekt u Europskom parlamentu

Među ostalim, pobjeda ih je u listopadu odvela do Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje su predstavili svoj projekt.

– Put je trajao, naravno, dosta, međutim svi smo bili u velikom iščekivanju samoga grada i Europskog parlamenta, tako da nam nije bilo naporno. Naravno i u samom autobusu smo se dodatno pripremali i ponavljali gradivo, da se tako izrazim, za sam Europski parlament. I onda kada je došao taj dan, 20. listopada, još rano ujutro smo iz hotela krenuli u Europski parlament, gdje smo imali jednu vođenu turu zgradom. Sudjelovali smo na sjednici gdje smo prezentirali naš projekt, gdje smo se uključivali u različite debate o različitim pitanjima. Tamo smo imali i ručak i naravno, bilo je to dosta zanimljivo i to je, kao što sam prethodno rekao, jedno odlično životno iskustvo jer to je stvarno stvar koja se događa jednom u životu, rekao nam je učenik Niki Krstičević uz kojeg su na konferenciji ekoLucija 101 sudjelovale i učenica Ljiljana Krističević i nastavnica Marijana de Marchi, voditeljica Zdravog mora.

Osvijestili si koliko utječu na funkcioniranje EP-a

Niki kaže da su ga se Strasbourg i Europski parlament posebno dojmili, a otkrio nam je i kako se snašao u ulozi europarlamentarca.

– Pa mogu reći da je, to je dosta zanimljivo i sama sala u kojoj smo se našli je onako impozantna. Vjerujem da je to u svima nama pobudilo nekakve osjećaje važnosti i zapravo jedinstva, i koliko i mi sami utječemo i na rad Europskog parlamenta i zapravo na funkcioniranje demokracije, naveo je Niki.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

EU emblem