Pretraga

Razvrstavate otpad? Donosimo popis artikala koje često krivo odlažemo

A- A+

Znate li gdje odvojiti tube paste za zube, maskare ili ruža? U koju kantu biste bacili celofan? Oko razdvajanja ovih, ali i nekih drugih predmeta koje često koristimo u kućanstvima smo imali dileme, stoga smo se javili Zagrebačkom Holdingu kako bismo dobili točne informacije o tome gdje ih odložiti, a ovim se pravilima mogu voditi svi koji žive na području grada Zagreba.

Mali vodič recikliranja za sve koji žive u Zagrebu | Foto: Pexels

U Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji se svake godine proizvedu ogromne količine hrane, kozmetike, tekstila, elektronike i svih ostalih potrepština koje nam trebaju u svakodnevnom životu. Nakon što ih iskoristimo, velik dio tih proizvoda završava na odlagalištima otpada gdje onečišćuju okoliš, a u konačnici i štete ljudskom zdravlju.

Prema najnovijim podacima, u Europskoj uniji se reciklira 49 % otpada kojeg proizvedemo u kućanstvima. Hrvatska, s druge strane, reciklira ispodprosječno malo otpada u odnosu na EU, tek nešto više od 30 %. Taj postotak raste iz godine u godinu, a za to je velikim dijelom zaslužna politika gospodarenja otpadom Europske unije.

Evo kako u EU smanjujemo otpad

U Europskoj uniji potiče se, primjerice, korištenje proizvoda koliko god je dugo moguće. Nedavno je tako usvojena direktiva koja će svim građanima donijeti jeftiniji popravak kućanskih i drugih uređaja. Riječ je o direktivi o pravu na popravak koja nalaže proizvođačima da uređaje poprave i nakon isteka jamstvenog roka, a građanima koji popravljaju uređaje daje financijske poticaje.

Nedavno smo pisali i o novoj direktivi koja će smanjiti otpad od ambalaža. Njen je cilj smanjiti otpad od ambalaža proizvoda za 15 % do 2040. godine. Uz to, tu je i predstojeća zabrana određenih vrsta jednokratne plastične ambalaže, poput ambalaže za svježe voće i povrće, pojedinačna pakiranja začina, umaka, vrhnja za kavu, šećer i putna pakiranja za toaletne proizvode. Ova odluka stupa na snagu 1. siječnja 2030. godine.

Izdvojeni članak

Uvode se strože mjere za recikliranje ambalaža, evo koji su sljedeći koraci

Uz sve to, tu su i politike Europske unije koje se tiču recikliranja. Danas su second-hand trgovine i centri za ponovnu upotrebu brojniji no ikad, biootpad se pretvara u bioplin i gnovijo, a metali iz elektroničkog otpada ponovo se koriste u novim uređajima.

Kako točno reciklirati?

Da bismo to sve mogli, ipak, potrebno je reciklirati. U Hrvatskoj su za odvoz i sortiranje otpada zaduženi gradovi koji propisuju točna pravila oko odlaganja otpada. Propisuju što sve stavljamo u kante za papir, plastiku i metal ili miješani otpad, no ta se pravila ponekad razlikuju od grada do grada.

Imate li dvojbe oko odvajanja otpada, provjerite web stranicu mjesta u kojem stanujete jer ćete tamo pronaći najtočnije podatke. No, ne pronađete li informacije o onom što tražite, uvijek se možete javiti na e-mail adrese istaknute na tim web stranicama, a upravo to smo odlučili napraviti i mi.

Kako bismo razriješili neke dileme oko recikliranja, javili smo se Zagrebačkom Holdingu. Oni su nas uputili kako točno reciklirati proizvode koje često koristimo, a tim se uputama mogu voditi svi koji žive na području grada Zagreba. U nastavku prenosimo njihove odgovore.


Ekologija nam je važna i zbog toga smo po treći put pokrenuli projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju. U sklopu njega nagrađujemo najblje eko-projekte škola. Kako biste se prijavili, ispunite ovaj obrazac, a sva pravila natječaja pronađite ovdje. Tražimo najbolje škole u pet kategorija, a dvije najbolje u ukupnom poretku nagrađujemo Hexapod robotima. Prijavite se i postanite naša iduća škola ekoLucionar!


Tube paste za zube: odvajaju li se kao i četkice za zube, na reciklažno dvorište?

Tube paste za zube potrebno je odložiti u reciklažno dvorište.

Tube maskare ili ruža: mogu li se odvojiti u plastiku ako ih dobro očistimo?

Tube maskare ili ruža koje su dobro očišćene potrebno je odložiti u reciklažno dvorište.

Celofan: na stranicama nekih komunalnih poduzeća piše da ide u žute spremnike, drugi traže da se odvaja u miješani otpad – kamo da ga stanovnici Zagreba odvajaju?

Plastificirani papir i celofan potrebno je odložiti u plavu ZG vrećicu za miješani komunalni otpad.

Višak kozmetičkih proizvoda (npr. puder, sjenila…): smiju li se, primjerice, izliti u umivaonik ili bismo ih trebali baciti u miješani otpad?

Višak kozmetičkih proizvoda potrebno je odložiti u reciklažno dvorište.

Boce pod tlakom (npr. dezodoransi) se trebaju odnijeti na reciklažno dvorište, ali možemo li ih baciti u žute spremnike ako smo sigurni da smo ih posve ispraznili?

Boce pod tlakom potrebno je odložiti u reciklažno dvorište.

Ogledala ne idu u staklo, već u glomazni otpad, ali što je s malim ogledalcima (koja dođu s npr. paletom sjenila)?

Mala ogledala potrebno je odložiti u reciklažno dvorište.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

U sklopu projekta smo otvorili natječaj kojim nagrađujemo najbolje eko-projekte škola u Hrvatskoj. Odgovore na često postavljana pitanja o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca

EU emblem

Pravilnik natječaja ‘ekoLucija 101’ pročitajte ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab