Pretraga

VIDEO: Kako će Hrvatska izgledati 2050. godine? ‘Nema ni jednog razloga da ne bude bogata’

A- A+

Hrvatska bi do 2050., ako za to postoji volja, mogla biti bogata i razvijena nacija. Naime, s obzirom na velike prirodne resurse, imamo sve mogućnosti postati energetski potpuno neovisni i prije te godine, smatra stručnjak Julije Domac. O toj je temi bilo dosta govora na našoj konferenciji ekoLucija 101 povodom Dana planeta Zemlje.

Julije Domac i Marko Matijević | Foto: srednja.hr

Kako će Hrvatska izgledati 250 godine? Jedan od gostiju naše online konferencije u sklopu projekta ekoLucija povodom Dana planeta Zemlje bio je i ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Julije Domac, kojemu smo postavili ovo pitanje.

– Pa u jednom optimističnom scenariju, mi smo i već prije 2050. potpuno energetski neovisni. Dakle, većina naših krovova ima sunčane elektrane, izgradili smo električnu mrežu na način da možemo transportirati tu energiju s obale u Slavoniju, iz Slavonije u Istru i tako dalje. Dakle, grijemo se i hladimo se na obnovljive izvore energije. To su tehnologije i izvori energije koji onda otvaraju puno radnih mjesta, malih, velikih i srednjih tvrtki. Mi smo, zapravo, jedna bogata nacija jer imamo obilje sunca, imamo dosta vjetra, vode, imamo šume. Nema ni jednog razloga da Hrvatska ne bude bogata i razvijena nacija. Ne na način bogata u smislu da, eto, kao što sada imamo nekakvu ekstremnu apartmanizaciju i ogromne profite u turizmu, za zapravo mali sloj ljudi pa da se u društvu osjeća nejednakost, rekao je Domac.

Cijelu konferenciju EkoLucija možete pogledati u videu ispod.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

U sklopu projekta smo otvorili natječaj kojim nagrađujemo najbolje eko-projekte škola u Hrvatskoj. Odgovore na često postavljana pitanja o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca

EU emblem

Pravilnik natječaja ‘ekoLucija 101’ pročitajte ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab