Pretraga

Od 180 tisuća studenata tek ih nešto više od tisuću godišnje odlazi na Erasmus: Evo koje su zemlje najpopularnije za razmjenu

A- A+

Upoznavanje novih ljudi, načina života i učenja te kultura – sve su to, između ostaloga, razlozi zbog kojih se većina studenata tijekom faksa odlučuje sudjelovati u Erasmus razmjeni. No, tu izvrsnu priliku za stjecanje novog životnog iskustva, od otprilike 180 tisuća hrvatskih studenata, godišnje koristi njih tek malo više od tisuću. Odlučili smo istražiti kako se u posljednje četiri godine kretao broj studenata koji su koristili Erasmus mobilnost u svrhu studija i u koje su zemlje najviše odlazili.

Foto: pixabay

U 2014. godini u Erasmus razmjeni u svrhu studija sudjelovalo je 1.184 hrvatskih studenata, prema podacima koje nam je dostavila Agencija za mobilnost i programe Europske Unije.

Broj studenata koji sudjeluju u mobilnosti ne raste

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj Sveučilišta u Zagrebu za Erasmus razmjenu u sljedećoj akademskoj godini

Godinu poslije, registrirana mobilnost u svrhu studija tek se neznatno povećala, a tada je u razmjeni sudjelovalo 1.212 studenata. U 2016. godini u Erasmus studentskoj razmjeni u svrhu studija sudjelovalo je 1.207 studenata. Konačni podaci za 2017. bit će poznati tek po završetku ove akademske godine, a prema podacima za zimski semestar, na razmjenu je otišlo ukupno 656 studenata hrvatskih visokih učilišta.

Najviše studenata na razmjenu odlazi s najvećeg, Sveučilišta u Zagrebu, koje trenutno broji nešto više od 79 tisuća studenata. U 2014. sa zagrebačkog Sveučilišta na razmjenu odlazi 620 studenta, 2015. u Erasmus razmjeni sudjelovalo je njih 603, a godinu poslije njih 611. U prvom semestru ove godine na razmjenu je otišlo 277 zagrebačkih studenata, no, konačna i stvarna brojka bit će poznata tek po završetku akademske godine.

– Navedene mobilnosti ubrajaju se u akademsku godinu 2014./2015., a u okviru akademske godine 2013./2014. provodili su se projekti Programa za cjeloživotno učenje (sektorskog potprograma Erasmus). Za akademsku godinu 2017./2018. finalni podaci objavit će se nakon završetka akademske godine 2017./2018, poručuju iz Agencije.

Najpopularnije odredište u su Njemačka i Poljska

Izdvojeni članak

Ako se dvoumite oko odlaska na Erasmus, nakon Nikolinine priče više nećete

Poznato je i u koje zemlje hrvatski studenti najčešće odlaze na razmjenu.

– Ukupno gledajući, najviše studenata na mobilnost u svrhu studija otputovalo je u Njemačku, Poljsku, Španjolsku, Italiju i Austriju te su navedene države najpopularnija odredišta studenata na mobilnosti u svrhu studija, kažu nam iz Agencije za mobilnost.

U akademskoj godini 2016./2017., za koju su posljednju dostupni potpuni podaci, najviše studenata na razmjenu u svrhu studija otišlo je u Poljsku, njih 161. Na drugom mjestu je Njemačka, koju je za studiranje prošle akademsek godine odabralo 158 hrvatskih studenata.

U Agenciji za mobilnost vode i statistiku distribucije odlaznih studenata prema obrazovnom području.

– Najveći broj odlaznih studenata (mobilnost u svrhu studija) obrazuje se u području poslovanja i prava (26,1%), humanističkih znanosti i umjetnosti (20,6%), društvenih znanosti (14,1%), inženjerstva, prerađivačke industrije i građevinarstva (11,5%) te usluga (9,5%). Ostala su obrazovna područja zastupljena u manjoj mjeri, kažu nam za kraj iz Agencije.

[scribd id=373000987 key=key-5RyRBRzZnGR6fYFRZ5X2 mode=scroll]