Pretraga

Akademik Silobrčić o prepisivačini Hrvatskih studija: Ne vjerujemo da prepisanih 10 stranica teksta može biti ‘previd’

A- A+

Nakon jučerašnje studentske lekcije dekanima o plagiranju i društvenoj odgovornosti, ali i sjednice Senata na kojoj se to sveučilišno tijelo oglušilo na bezočno plagiranje Hrvatskih studija i izgubilo svoju svrhu, danas je reagirala stranka Pametno. Član predsjedništva stranke i bivši predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Vlatko Silobrčić iznova je upozorio da je svako prepisivanje i plagiranje dramatično za etiku u akademskoj zajednici, a ovaj slučaj ističe kao još jedan u nizu iz nekažnjene prakse plagiranja u Hrvatskoj koju dolično ne sankcionira niti politika niti sama akademska zajednica.

Foto: Studenti Govore

Iz stranke Pametno danas su reagirali na našu prošlotjednu analizu kojom smo pokazali da je Strateški program Hrvatskih studija za znanost uvelike prepisan iz desetak stranica Strategije znanosti Fakulteta političkih znanosti.

S obzirom na to da se na jučerašnjoj sjednici Senata rektor Boras o ovom slučaju nije očitovao, iz stranke Pametno upozoravaju na rektorovu šutnju.

Pametno ukazuje na paradoksalno shvaćanje etike u znanosti u upravi Hrvatskih studija

Izdvojeni članak

Sudbina im visi o koncu, ali to nije spriječilo Hrvatske studije da prepišu strateški dokument (i gramatičke greške) Fakulteta političkih znanosti

– Kao da im nedavna afera Plagijat već nije bila dovoljno sramotna, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, i dalje šuti o novom, očitom plagijatu. Naime, autor(i) Strateškog programa Hrvatskih studija u Zagrebu prepisali su nekoliko stranica Strategije znanosti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Pri tome nisu čak niti ispravili pogreške iz prepisanog dokumenta, na što su reagirale dekanica Fakulteta Lidija Kos-Stanišić i ministrica Blaženka Divjak, no od rektora Borasa nema odgovora, upozoravaju iz Pametno.

Podsjećaju i na zahtjev studenata za razrješenjem privremenog pročelnika Grčevića, koji je pak cijeli slučaj pravdao – previdom.

– Studenti Hrvatskih studija zatražili su ostavku pročelnika njihovog studija Marija Grčevića koji, pokušavajući “opravdati” prepisivanje i plagiranje, kaže kako je riječ o previdu. Njemu se, nažalost, priključio i gospodin Mislav Kukoč koji je, posve u skladu sa svojim shvaćanjem etike u znanosti, rekao kako to “…nije ništa dramatično…” jer da je “… ključni dio našega programa originalan tekst”, poručuju iz stranke.

Silobrčić: Sve to događa se u društvu u kojem na istaknutim položajima i dalje sjede prepoznati plagijatori i plagijatorice

Problematiku je dodatnu prokomentirao akademik Vlatko Silobrčić, član predsjedništva stranke i bivši predsjednik saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

Izdvojeni članak

Nadrealna situacija u Hrvatskoj: Studenti dekanima održali lekciju o plagiranju i društvenoj odgovornosti

–  Svako je prepisivanje i plagiranje dramatično za etiku u akademskoj zajednici. Nikako ne vjerujemo da prepisivanje oko 10 stranica teksta može biti “previd”, kako to pokušava opravdati Pročelnik. Niti nam je prihvatljivo, kako g. Kukoč, koji je prepoznati autoplagijator, ima obraza reći da to “nije dramatično”. To i jest posebno dramatično jer se time samo nastavlja nekažnjena praksa plagiranja u hrvatskoj akademskoj zajednici koju trenutna vladajuća skupina i u politici i u akademskoj zajednici nije nikada doista priznala i dolično sankcionirala, ističe Silobrčić.

Dodaje i kako se sve ovo događa u društvu u kojem o plagijatima i plagijatorima odlučuje Sabor dizanjem ruku disciplinirane većine te upozorava da su hrvatskom društvu na istaknutim položajima i dalje sjede prepoznati plagijatori i plagijatorice.

– Pametno stoga osuđuje takvo ponašanje i protivi se bilo kojem obliku prisvajanja tuđih zasluga i znanja, besramnom prepisivanju i plagiranju jer je to iznimno loša poruka mladima. Obrazovanje je, bez dvojbe, temelj uspješnog društva zbog čega sve svoje snage trebamo usmjeriti na stjecanje stvarnog znanja i kritičkog promišljanja svakog pojedinca ponaosob, zaključuju iz stranke Pametno.