Pretraga

Nadrealna situacija u Hrvatskoj: Studenti dekanima održali lekciju o plagiranju i društvenoj odgovornosti

A- A+

Uoči današnje sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, koja se održava u ovim trenucima u zgradi Rektorata, studenti Hrvatskih studija okupljeni u inicijativu Studenti govore s prigodnim su porukama ‘ukrasili’ ogradu Sveučilišta. Postavili su fotografije svih članova Senata zagrebačkog sveučilišta uz poruku na svakoj od njih ‘Danas ću svojim glasom odlučiti potiče li Sveučilište u Zagrebu akademsko nepoštenje’. Ovom akcijom studenti apeliraju na članove Senata da se izjasne o akademskom nepoštenju koje su načinili Hrvatski studiji prepisavši dio svoj strateškog programa za znanost iz programa Fakulteta političkih znanosti te s portala katoličkih teologa Vjera i djela.

Foto: Studenti govore

Senatore zagrebačkog sveučilišta, koji su se danas u podne okupili u zgradi Rektorata na novoj sjednici Senata, prilikom ulaska u zgradu Sveučilišta dočekala je svojevrsna izložba njihovih vlastitih portreta.

Studenti Hrvatskih studija okupljeni u inicijativu Studenti govore, na ogradu sveučilišne zgrade postavili su portrete članova Senata, a na svakome od portreta nalazila se poruka ‘Danas ću svojim glasom odlučiti potiče li Sveučilište u Zagrebu akademsko nepoštenje’.

Foto: Studenti govore

Studenti Hrvatskih studija ovom su akcijom apelirali na članove Senata zagrebačkog sveučilišta da se na sjednici izjasne o akademskom nepoštenju, odnosno prepsivanju koje su načinili Hrvatski studiji prilikom izrade svog strateškog dokumenta za znanost. Naime, kako smo objavili prošli tjedan u našoj analizi, Hrvatski studiji prepisali su desetak stranica iz dokumenta Fakulteta političkih znanosti. Kasnije prošli tjedan, sami studenti otkrili su kako se u dokumentu HS-a prepisivalo i s portala katoličkih teologa Vjera i djela.

– Ovom akcijom željeli smo pokazati da je odgovornost na svakom pojedinom članu Senata. Tražimo da preuzmu odgovornost i zaustave kaos na Hrvatskim studijima. Tražimo da osude akademsko nepoštenje i razriješe pročelnika i Kolegij Hrvatskih studija, kazali su nam danas studenti iz inicijative Studenti govore.

Foto: Studenti govore

Nakon što su postavili svoju ‘izložbu’ na ogradu zgrade Sveučilištu, pričekali su dolazak senatora na sjednicu.

– Dio članova Senata prilikom dolaska na sjednicu zaustavljali su se i fotografirali naš postav. Primijetili smo i da su s prozora gledali i komentirali. Vidjeli smo i profesora Bakića i predstavnicu sindikata Vesnicu Garašić kako su zajedno dolazili prema Sveučilištu i onda se zaustavili da pogledaju našu izložbu. Tu je posebno zanimljivo što su Bakićeva i Borasova slika bile jedna pored druge. Ali, oko 3 minute do 12 došao je portir i skinuo cijeli postav, pričaju nam studenti koji su postavili današnju ‘izložbu’.

U nastavku pogledajte video kojim su studenti zabilježili uklanjanje fotografija.

Studenti su uputili i mail rektoru Borasu te svim članovima Senata od kojih su zatražili da razriješe privremenog pročelnika Hrvatskih studija Marija Grčevića zbog prepisivanja u strateškom dokumentu. Spomenimo i kako je Grčević na funkciju privremenog pročelnika imenovan 17. siječnja 2017. na prijedlog rektora Borasa, unatoč tome što nije imao potporu Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija. Grčević ,kao i ostatak privremene uprave, imenovani su na godinu dana, što znači da im sutra ističe mandat pa bi Senat, između ostaloga, i o tome danas trebao raspravljati.

Podsjetimo, o cijelom slučaju prepisivanja očitovala se dekanica FPZG-a Lidija Kos-Stanišić, osudivši prepisivanje i zatražila reakciju  resornog ministarstva, uprave Sveučilišta te Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Nakon nje, reagirala je i ministrica Blaženka Divjak, koja je na odgovornost zbog prepisivanja HS-a pozvala rektora Damira Borasa. On se o svemu do danas nije očitovao, iako smo mu i sami uputili upit.

Inače, studenti HS-a već su sinoć na Facebooku objavili album s fotografijama senatora, što je bila najava današnje akcije pred Rektoratom.

 

Iako recentna zbivanja na Hrvatskim studijima uvelike prolaze ispod radara medija, na situaciju se prejučer na Twitteru osvrnula Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a i potpredsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Osim nje, danas se o situaciji na Hrvatskim studijima na Twitteru osvrnuo i Marko Vučetić, sveučilišni nastavnik i nezavisni saborski zastupnik iz Klub zastupnika Mosta.