Pretraga

Akademska zajednica zavijena u crno: Preminuo dugogodišnji nastavnik Veterinarskog i vrsni znanstvenik

A- A+

Akademska zajednica zavijena je u crno – 85. godini života preminuo je umirovljeni profesor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Nikola Džakula. Džakula je bio vrsni stručnjak u području parazitologije.

Foto: Unsplash

S Veterinarskog fakulteta u Zagrebu stiže tužna vijest da je u 85. godini života preminuo prof. dr. sc. Nikola Džakula, umirovljeni profesor koji je svoj radni vijek proveo na Zavodu za parazitologiju i invazijske bolesti s klinikom Veterinarskoga fakulteta. Posljednji ispraćaj bit će 13. veljače u 13:20 sati u Krematoriju na Mirogoju.

Kako stoji u Hrvatskom bibliografskom leksikonu, Džakula je 1958. završio Gimnaziju u Puli, diplomirao je 1964. na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1976. doktorirao tezom Istraživanje metode indirektne fluorescencije antitijela u serološkoj dijagnostici eksperimentalne cisticerkoze teladi.

– Od 1966. asistent, od 1978. docent, od 1982. izvanredni, od 1987. redoviti profesor u Zavodu za parazitologiju i invazivne bolesti istog fakulteta. Od 1984. također je predstojnik Zavoda. Godine 1979./80. bio je tehnički urednik časopisa Acta parasitologica Iugoslavica. Glavna su područja njegova rada parazitologija i invazivne bolesti domaćih, laboratorijskih i divljih životinja, piše u Džakulinoj biografiji.

Bavio se tijekom karijere i patologijom, dijagnostikom, terapijom i profilaksom bolesti te imunologijom i epidemiologijom. Od Džakule se na društvenim mrežama opraštaju i mnogi bivši studenti.

– Iskrena sućut. Imao sam čast da bude i moj profesor. Izvrstan nastavnik, samo je jedan u nizu komentara na Facebooku.