Pretraga

Pucnjava u školi u Finskoj: Učenik otvorio paljbu na kolege, ima i mrtvih

A- A+

Pucnjava u školi digla je na noge cijelu Finsku. Prema trenutnim informacijama, ubijeno je 12-godišnje dijete, a još dvoje 12-godišnjaka je teško ozlijeđeno. Policija je uhitila osumnjičenog za napad, 12-godišnjeg učenika. Finski premijer Petteri Orpo ocijenio je napad ‘duboko uznemirujućim’.

Finska policija. Screenshot: YouTube

Finska policija je imala intervenciju u školi u gradu Vantaa, sjeverno od glavnog grada te države, Helsinkija. Kako navodi BBC, došlo je do pucnjave u školi od 800 učenika i 90 djelatnika.  Prema trenutnim informacijama, u pucnjavi je na mjestu događaja poginulo jedno dijete, a dvoje ih je teže ozlijeđeno. Mediji navode da se radi o dvanestogodišnjacima. Za napad je uhićen i osumnjičen jedan od učenika. Također je riječ o 12-godišnjaku. Finski premijer Petteri Orpo poručio je da su njegove misli s obiteljima žrtava i cijelom školom. Napad je prozvao duboko uznemirujućim.

Policija je potvrdila da se pucnjava dogodila malo prije 9 sati po lokalnom vremenu u školi Viertola. U školi se obrazuju učenici u rasponu od sedam do 15 godina. Roditelji su se okupili na mjestu događaja, a policija je pozvala stanovnike da ostanu unutar svojih kuća. Učenicima u školi je rečeno da ostanu u učionicama nakon napada. Policija je navela da je ušla u školu oko 9:17 sati, a da je osumnjičeni napadač pobjegao. Međutim, oko 10 sati se mirno predao u helsinškom kvartu Siltamaki.

Izdvojeni članak
žuta policijska traka

Pucnjave u Rusiji i SAD-u: Učenica ubila kolegicu u školi, na kampusu sveučilišta ubijeno troje osoba

Inače, Vantaa je četvrti najveći grad u Finskoj, s 240 tisuća stanovnika. BBC podsjeća i da je Finska na glasu kao zemlja lovaca i ljubitelja oružja. Od 5,5 milijuna stanovnika, njih 430 tisuća ima dozvolu za posjedovanje oružja. No, Finska je svoje zakone o oružju postrožila nakon dvije smrtonosne školske pucnjave.

Jedna od njih se dogodila 2007. godine, kada je 18-godišnji učenik ubio sedam učenika i ravnatelja. Potom je 2008. godine, još jedan učenik otvorio paljbu u kojoj je ubio svog učitelja i devet drugih učenika.