Pretraga

AZVO upozorio fakultete da sva nastava treba ići uživo, a za online trebaju posebno odobrenje

A- A+

Krajem prošlog tjedna Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ukinuo je mjere i preporuke koje se odnose na nastavu na fakultetima, barem one koje bi ograničavale fakultete u izvođenju nastave uživo. Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje upozorili su fakultete koji su do sada bili na online ili mješovitoj nastavi, da je sve oblike nastave u ovom semestru nužno izvoditi uživo, u skladu s izdanim dopusnicama, dok je za izvođenje studijskih programa online potrebno posebno odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Foto: srednja.hr

Proteklog tjedna HZJZ je izdao dokument kojim se ukidaju sve mjere i preporuke za izvođenje nastave na fakultetima. Osnovne mjere, poput provjetravanja i redovitog pranja ruku te nošenja maski ostaju na snazi. No, do sada se na fakultetima morala poštovati obveza održavanja razmaka između pojedinih studenata, posebice necijepljenih, pa su se nerijetko dvorane u kojima u normalnim okolnostima može sjediti tristotinjak studenata, popunjavale s tek stotinjak.

AZVO: Nastavu je nužno izvoditi uživo

Ukidanje ove mjere znači da se nastava na sve fakultete može vratiti na model uživo, što je primjerice, Ekonomski u Zagrebu, gdje se dobar dio nastave do sada održavao online, i učinio.

Poseban dopis visokoškolskim ustanovama uputila je i Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), koja, među ostalim, sudjeluje u postupku inicijalne akreditacije i reakreditacije visokoškolskih ustanova te provodi postupak tematskog vrednovanja. Upozorili su na nužnost izvođenja nastave uživo.

– Na temelju navedenih nalaza istraživanja te ukidanja protuepidemijskih mjera, skrećemo pozornost na nužnost izvođenja svih oblika visokoškolske nastave u ljetnom semestru tekuće akademske godine uživo, u skladu s izdanim dopusnicama prema propisima u području visokog obrazovanja i znanosti, naglašavaju iz AZVO-a.

Podsjetili su i na svoje istraživanje o nastavi na fakultetima za vrijeme pandemije, koje je pokazalo da većina nastavnika na fakultetima kao i studenata daje prednost održavanju nastave uživo. Online nastava loše se odražava i na mentalno zdravlje studenata, njihovu
socijalnu uključenost, iskustvo studiranja i kvalitetu studentskog života, pokazalo je to isto istraživanje.

– Visoka su učilišta u Hrvatskoj tijekom pandemije bolesti COVID-19 u najvećoj mjeri izvodila mješovitu (hibridnu) nastavu koja je podrazumijevala kombinaciju online nastave i nastave uživo te isključivo online nastavu. Prijenos klasične nastave u virtualno okruženje omogućio je održavanje kontinuiteta nastave u trenutcima najteže epidemiološke situacije. Visoka učilišta učinila su značajne napore kako bi studentima omogućila redovito održavanje predavanja, vježbi, konzultacija i drugih sadržaja u virtualnom okruženju, no ipak se postavlja pitanje mogu li se i u kojoj mjeri ostvariti predviđeni ishodi učenja, objašnjavaju iz AZVO-a.

Izdvojeni članak
student s maskom na licu

Upravo: HZJZ ukida epidemiološke mjere na fakultetima, ali neke ipak ostaju

Za online studije potrebno je posebno odobrenje

Naglašavaju i da se takvi oblici ne mogu smatrati online studijskim programima jer Zakon propisuje da je izvođenje online studija potrebno dobiti odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

– Visoka učilišta koja svoje studijske programe žele izvoditi kao online studijske programe i prepoznaju to kao svoju stratešku odrednicu moraju osigurati sve potrebne i odgovarajuće resurse, izraditi studijski program, prilagoditi nastavni proces, sustav vrednovanja i sl. te ishoditi posebno odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj. Odobrenjem Nacionalnog vijeća i upisom u Upisnik studijskih programa MZO-a stječu se uvjeti za provedbu online studija te se takav studijski program dodatno upisuje u Preglednik studijskih programa koji vodi Agencija za znanost i visoko, piše u dopisu AZVO-a fakultetima kojeg u cijelosti možete pročitati u nastavku.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [429.84 KB]