Pretraga

Oglasila se Ekonomija nakon povratka na nastavu uživo: Studenti iznimno nezadovoljni

A- A+

S početkom novog semestra u akademskoj godini, donesene su i nove preporuke za održavanje nastave. Za razliku od prijašnjih naputaka HZJZ-a, ovaj put je preporuka da se sva nastava odvija uživo. Mnoge je to zateklo, pa se o svemu oglasio i Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

HZJZ je nedavno ukinuo većinu epidemioloških mjera na fakultetima, ostale su samo one osnovne. Ukratko, to znači da se studenti vraćaju na fakultete, što je mnogima pomrsilo račune. Iako bi prije dvije godine bilo nevjerojatno da se netko šokira zato što se mora fizički pojaviti na fakultetu, 2022. godine je to sasvim česta pojava.

Jedan od najvećih fakulteta, Ekonomski fakultet u Zagrebu, se isto tako oglasio o svemu na svojoj Facebook stranici. Najavili su kako će se sve nastavne aktivnosti na fakultetu vratiti u dvorane. Povratak će se odvijati u dvije faze: od 04. ožujka 2022. ukidaju se ograničenja za ulazak i korištenje prostora Fakulteta, a od 07. ožujka 2022. povratak na uobičajen način rada knjižnice.

Najavili su kako će postojati i prijelazno razdoblje, koje će trajati do 19. ožujka – do tada će se nastava i dalje odvijati po trenutnom načinu održavanja nastave, a nakon toga će sva nastava biti organizirana u dvoranama. Objasnili su kako je motivacija za to specifičnost pojedinih situacija u kojima se nalaze neki od njihovih studenata. Raspored po dvoranama će biti dostupan krajem sljedećeg tjedna.

Prekasno donesene preporuke?

Osvrnuli su se također i na činjenicu da su preporuke donesene 3. ožujka 2022. godine, kada je već bio započeo ljetni semestar.

– Dana 03.03.2022. Ekonomski fakultet – Zagreb je informiran o novim preporukama te je odmah pokrenut proces usklađivanja rada s novim preporukama. Iako izmjena preporuka HZJZ-a dolazi kada je već započeo semestar i bez prethodne najave, Ekonomski fakultet – Zagreb mora se prilagoditi u svom djelovanju preporukama nadležnih tijela. Iako bi bilo dobro da smo imali preporuke prije početka semestra, što bi nam svima omogućilo jednostavniju prilagodbu, sigurni smo da će povratak u prostore Fakulteta i osobni kontakti i upoznavanja, nadoknaditi mogući stres koji će se pojaviti zbog nužne prilagodbe, piše u objavi Fakulteta.

Izdvojeni članak
student s maskom na licu

Upravo: HZJZ ukida epidemiološke mjere na fakultetima, ali neke ipak ostaju

Postoji niz komentara ispod same objave, a većinom su u pitanju bijesni studenti, kojima je samo nekoliko dana prije bilo rečeno da će se nastava odvijati hibridno. Mnogi su tako otkazali domove i stanove, a povlači se i pitanje što će biti s onim studentima koji će eventualno završiti u izolaciji. Prenosimo neke od komentara.

Komentari studenata

– Prije samo 10ak dana ste nam rekli kako će se semestar odrzavati hibridno kao i do sada. Odjednom preko noći mijenjate odluku i to objavljujete u petak u 22:30. Ostavite hibridnu nastavu do kraja ovoga semestra kako je i bilo rečeno, a onda od idućeg uvedite samo offline oblik. Nemojte se vaditi na HZJZ, jer kako je napisano, oni ne odlučuju o načinu izvođenja nastave već o epidemiološkim mjerama (koje su samo PREPORUKE). Sramotno je da je fakultet koji izvodi kolegij “Organizacija” toliko neorganiziran i ide silom protiv studenata. Raspustili ste Studentski zbor radi političkih smicalica i studente ostavili bez mogućnosti da svoja prava brane na fakultetu. Jedino što nam preostaje je kontaktirati nadležna tijela, ali i novinare jer ovakav odnos prema studentima je u najmanju ruku sramotan.

– Poštovani, šta ako netko bude u izolaciji, dobije koronu ? Kako će onda bit predavanje za te osobe ? I koliko će trajati to prjelazno razdoblje za traženje smještaja? Ovo je bacanje u vatru za nas studente koji nismo iz Zagreba. Nemoguće je da svi nađu stan, većina je otkazala domove. I većina uopće ni ne razumije tu logiku da se usred semestra koji je već dovoljno stresan svima, sad i stresiramo oko traženja stana koje je zahtjevno i ne može se dogodit u 14 dana. Samo pokušavam shvatit ovu logiku jer neće bit pošteno ako netko bude zakinut.

– Poštovani, stvarno smatrate da je moguće u dva tjedna pronaći stan, preseliti se? Financirati isti? Ne dolaze svi studenti iz imućnih obitelji. Dobro znate koliko je danas teško pronaći posao u struci. Neki studenti su se zaposlili u svom rodnom mjestu. Što sad? Dati otkaz i opet sve ispočetka?!