Pretraga

Bira se novi šef ili šefica Agencije za znanost: Bivša je otišla nakon što su joj otkrili afere

A- A+

Nakon što je bivša ravnateljica otišla u jeku afera s privatnim poslićima, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) bira novog šefa ili šeficu. Objavljen je javni natječaj, a uvjeti su izrazito specifični.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja | Foto: srednja.hr

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, na papiru neovisna javna institucija koja se, među ostalim, bavi ocjenjivanjem fakulteta i priznavanjem diploma stečenih u inozemstvu, trebala bi uskoro dobiti novog ravnatelja ili ravnateljicu.

Traži se novi šef ili šefica

Koncem prošlog tjedna Dijana Vican, predsjednica upravnog vijeća Agencije, stavila je potpis na javni natječaj za imenovanje čelnika te institucije. Ravnatelj ili ravnateljica bira se na mandat od četiri godine, a uvjeti za imenovanje na tu su poziciju vrlo specifični. Svatko tko planira zasjesti u fotelju mora imati doktorat znanosti te biti izvanredni ili redoviti profesor, odnosno viši znanstveni suradnik ili znanstveni savjetnik.

Usto treba imati najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim i organizacijskim poslovima u sektoru znanost i visokog školstva. Spomenuti resor mora poznavati i na razini Europske unije i svijeta, kako se zahtijeva u jednom od uvjeta. Očekuju se stručne, radne i organizacijske sposobnosti s naglaskom na strateško planiranje. Traži se i znanje stranih jezika – iako nije određeno koliko – a pomalo trivijalno na kraju uvjet je i poznavanje rada na računalu.

Tko se prijavi, u AZVO mora dostaviti životopis s detaljnim opisom dosadašnjeg rada, popis najznačajnijih rezultata s dokazima – poput znanstvenih radova, strateških dokumenata, predavanja. Osim toga svaki kandidat mora predati svoj program rada u duljini do dvije kartice, kao i dokumente iz mirovinskog osiguranja, diplomu, dokaz o državljanstvu, potvrdu da nema kaznenog postupka, ali na kraju i dokaz o aktivnom poznavanju stranog jezika u govoru i pismu. Cijeli natječaj možete vidjeti u dokumentu ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Našla se usred afere

Privremeno se na čelu AZVO-a nalazi Sandra Bezjak, nakon što je prethodna ravnateljica Jasmina Havranek podnijela ostavku. Havranek je na čelu AZVO-a od njegova osnutka 2005. godine, a ostavku na mjesto čelnice dala je tek nakon što su je mediji sa svih strana pritisnuli sa skandalima.

Telegram je tada, podsjetimo, razotkrio njene višestruke afere. Ona je, naime, bila angažirana kao stručnjakinja tvrtke Krutak na projektu za Fakultet agrobiotoehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS). Cilj projekta na kojem je radila Havranek za zasad nepoznati honorar je pretvoriti Fakultet u prepoznatljivu međunarodnu instituciju. Sporne su dvije stvari. Prvo, da je Havranek u istom trenutku čelnica AZVO-a, tobože neovisne agencije koja je provodi i postupak ocjenjivanja FAZOS-a, među ostalim fakultetima. Drugo, da je upravo stručnost Havranek bodovno presudila da na natječaju FAZOS-a pobijedi najskuplja tvrtka.

Zanimljivo je i da je Agnecija u zadnjoj reakreditaciji uočila nedostatke Fakulteta upravo u pogledu međunarodne vidljivosti i mobilnosti, a onda je koncem mandata šefica Agencije radila na projektu koji za cilj ima unaprijediti, pogađate, međunarodni segment faksa. Havranek je prije nego što je dala ostavku razgovarala s novinarkom Telegrama, no ona, po svemu sudeći, ne vidi ništa sporno u situaciji. Čak je i spomenula da je bila angažirana na sličnom projektu na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Izdvojeni članak
jasmina havranek

Nakon skandala, šefica agencije koja ocjenjuje fakultete podnijela ostavku

‘Privremeno’ trajalo dvije i pol godine

Valja naglasiti da ni Jasmina Havranek posljednjih par godina mandata nije, tehnički, bila u mandatu. Ona je naime nakon što joj je istekao prethodni imenovana za vršiteljicu dužnosti ravnateljce, odnosno privremenu čelnicu, samo što je kod nje ‘privremeno’ trajalo dvije i pol godine.

Istaknuti je bitno da Agencija za znanost i visoko obrazovanje, konkretno upravno vijeće kao temeljno tijelo koje upravlja tom institucijom i donosi najvažnije odluke, nije imalo pojma za privatne angažmane ravnateljice Havranek. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na upit je novinarke također utvrdilo da se angažmani ravnteljice ne mogu spojiti s njenom ulogom u AZVO-u.

ŠTO RADI AGENCIJA?

ŠTO RADI AGENCIJA?
Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) temeljna je agencija za vanjsko vrednovanje u sustavu visokog školstva i znanosti. AZVO provodi tzv. postupke (re)akreditacije, odnosno ocjenjuju pojedine visoke škole, fakultete, veleučilišta i sveučilišta prema zadanim parametrima. Na temelju toga donose zaključak treba li neko učilište nastaviti s radom. Isto tako, da bi bilo koje učilište ili potpuno novi studij uopće s krenuli s radom, potrebno je zeleno svjetlo Agencije. Osim toga, Agencija provodi upravni postupak priznavanja akademskih kvalifikacija i diploma stečenih u inozemstvu.