Pretraga

Bivša ministrica Divjak komentirala je rektorske izbore i otkrila tko joj je apsolutni antifavorit

A- A+

Bivša ministrica, prorektorica i nesuđena rektorica Blaženka Divjak za srednja.hr komentirala je izbore za novog čelnika zagrebačkog sveučilišta. Aktualnog rektora Damira Borasa nazvala je ‘najgorim rektorom u povijesti Sveučilišta’, a otkrila nam je i tko joj je od četvero novih kandidata apsolutni antifavorit.

Blaženka Divjak

Blaženka Divjak
Foto: srednja.hr

Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i nekadašnja prorektorica zagrebačkog sveučilišta za srednja.hr komentirala je izbore za zagrebačkog rektora, koji su trenutno u tijeku. I ona je nekada bila u utrci za čelnu poziciju našeg najvećeg i vodećeg javnog sveučilišta, i to 2014., a izgubila je upravo od aktualnog rektora Damira Borasa.

Ove godine, podsjetimo, imamo četvero rektorskih kandidata, tri profesora i jednu profesoricu. Mirjana Hruškar, bivša prorektorica i profesorica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Tonći Lazibat, prorektor i profesor Ekonomskog fakulteta, Marijan Klarica, bivši dekan Medicinskog fakulteta te Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta natjecat će se za rektorsku funkciju, a tko će naslijediti Boras saznat ćemo nakon izborne sjednice Senata koja će biti održana 1. ožujka. Programe kandidata detaljno smo iščitali i analizirali, o čemu više možete pročitati ovdje, a onda smo ‘štafetu’ predali sveučilištarcima koji su inače dosta kritični prema aktualnoj akademskoj garnituri na vlasti.

‘Najgori rektor u povijesti Sveučilišta’

Naravno da je tu u prvom redu bivša ministrica i profesorica varaždinskog FOI-ja Blaženka Divjak. Pitamo ju odmah, od četvero kandidata, ima li favorita. Njen će favorit biti onaj kandidat, odnosno ona kandidatkinja, kaže, tko će raditi sve suprotno sadašnjem rektoru koji je ‘po mišljenju mnogih, najgori rektor u povijesti Sveučilišta u Zagrebu’. No, bivša ministrica, iako možda nema određenog favorita, ima – antifavorita.

– On [op. a. rektor Boras] taj uspjeh vrhunskog klijentelista i čovjeka koji je najviše sramotio Sveučilište, nije postigao sam već su mu pomagali suradnici, mnogi političari, ali i Senat Sveučilišta koji ga je većinski podržavao u svemu tome. Stoga, važno je vidjeti tko se od njegovih postupaka nije ogradio, a to je očito njegov sadašnji prorektor Lazibat. Dakle, on je moj antifavorit, jer je bio aktivni graditelj mračnog doma Sveučilišta, kazala je odrješito Divjak.

Preostali kandidati, ali i kandidatkinja još bi se trebali, smatra bivša ministrica, javno očitovati o postupcima sadašnje garniture. Osim toga, u njihovim bi se programima trebali naći i konkretni koraci u tom smjeru.

Izdvojeni članak
kandidati za rektora

Pročitali smo programe kandidata za zagrebačkog rektora: Ima baš urnebesnih stvari

Kandidati se ne žele zamjeriti senatorima

No, to se baš tako, kaže nam Divjak, ne događa, jer novog rektora ili rektoricu biraju senatori od kojih su mnogi ‘u prljavim rabotama sadašnjega rektora’ koji je, ističe bivša ministrica, ‘vodio sudske postupke protiv svojih studenata, vodio i vodi protiv profesora, sebi dodjeljivao sredstva za znanstvene projekte’.

– Tako da kandidati pristupaju pragmatično i pokušavaju napraviti neki kompromisni prijedlog razvoja, što je vidljivo i u njihovim programima, jer se boje da u suprotnom neće dobiti podršku Senata. Ono što bi ipak preostalo dvoje kandidata i kandidatkinja trebali objaviti je borba protiv nazadnjaštva i klika, podršku dobrima, jednake prilike za sve da se razvijaju, suradnju s MZO-om temeljem kvalitetnih programskih ugovora, smjer Sveučilišta koji mora biti motor razvoja Hrvatske, ali i pozornica s koje se jasno treba govoriti protiv korupcije u društvu, pogodovanja i populizma, nabraja Divjak.

Novom rektoru ili rektorici, ako poželi mijenjati zagrebačko sveučilište, odmah najavljuje Divjak, neće biti lako.

– Posebno ako će ići protiv ustajalih klika, ali zato treba mijenjati način upravljanja Sveučilištem i prestati dijeliti fakultete i profesore na podobne i nepodobne. Uspjeh će ovisiti o širokoj podršci unutar Sveučilišta, a to znači da se moraju mnogi ‘spavači’ koji su do sada imali sagnute glave i ‘nisu se htjeli miješati’, probuditi, iskazati svoje stavove i raditi da do promjene i dođe, zaključuje Divjak.

‘Jedan od velikih izazova za novu upravu…’

Nakon što smo razgovarali s njom, bivša se ministrica o rektorskim izborima na zagrebačkom sveučilištu oglasila i putem društvenih mreža. Tamo je, uza sve što je rekla nama, istaknula i jedan konkretan izazov koji će dočekati novu upravu u rektoratu.

– Jedan od velikih izazova za novu upravu bit će baš promjena načina na koji se ta ista uprava bira. Naime, na sveučilištu na kojem studira i radi preko 90.000 ljudi, rektora bira njih 70. Među njima je 12-tak studenata koji se često povode za stranačkim (politika i zavičajni klubovi) naputcima, te 35 dekana koje taj isti rektor potvrđuje ili ih smjenjuje (to nam je zorno prikazao baš Boras koji je izbore dobio na tome da će dati dekanima punu slobodu). Ali to je već nova velika tema, napisala je Divjak.

https://www.facebook.com/prof.dr.sc.BlazenkaDivjak/posts/473718014111564