Pretraga

Bivši dekan i uprava Ekonomskog u Rijeci pod istragom: Osumnjičeni za malverzacije teške 384.000 EUR

A- A+

Bivša uprava Ekonomskog fakulteta u Rijeci na čijem je čelu bio Alen Host osumnjičena je za štetu od 384.000 eura. Policija je objavila da je desetero osumnjičenih kazneno prijavljeno zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Host je dekan riječke Ekonomije bio od 2016. do 2022. godine.

ekonomski u rijeci, alen host

Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci | foto: UNIRI, Google Maps

Policijska uprava primorsko-goranska objavila je da je 48-godišnjak kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove od 2018. do 2022. godine neosnovano isplaćivao sredstva s računa ustanove te krivotvorio službene i poslovne dokumentacije. Novi list doznaje da se istražuje bivša uprava Ekonomskog fakulteta u Rijeci na čijem je čelu bio Alen Host.

U policijskom priopćenju stoji da je riječ o kaznenim djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i da je 48-godišnjak počinio sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Za ista djela, navodi policija, osumnjičeno je i šest hrvatskih državljanki i tri hrvatska državljana od 35 do 58 godina.

Izdvojeni članak
đapo i pribičević

Bivši dekan i profesor Geodetskog dobili otkaz: Jedan od njih još ostaje u istražnom zatvoru

– Oni su u dogovoru s 48-godišnjakom, a i prema njegovim nalozima, provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje. Time su ustanovi, ali i Državnom proračunu Republike Hrvatske, prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura. Po završetku istraživanja, svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu pod sumnjom u počinjenje navedenih kaznenih djela, stoji u priopćenju policije.

Alen Host dekan Ekonomije u Rijeci bio je od 2016. do 2022 godine. Od 2013. do 2016. bio je prodekan. Redoviti je profesor koji je doktorirao je na istom fakultetu 2007. godine. Od 18. siječnja 2016. do 20. travnja 2016. bio je Povjerenik Vlade Republike Hrvatske u Općini Matulji. Od 2017. do 2020. godine, stoji u njegovom životopisu, bio je član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Hrvatske. Također je i pričuvni natporučnik Hrvatske vojske te je završio školu za pričuvne časnike na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.