Pretraga

Bivši dekan i profesor Geodetskog dobili otkaz: Jedan od njih još ostaje u istražnom zatvoru

A- A+

Bivši dekan Geodetskog Almin Đapo i profesor Boško Pribičević dobili su otkaz nakon što su u studenom uhićeni zbog malverzacija u postupcima javne nabave. Sada je Đapo pušten iz istražnog zatvora, a Pribičević u njemu ostaje još mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela. Oba profesora oslobođena su obveze rada do kraja otkaznog roka što znači da se više ne moraju vraćati na fakultet.

đapo i pribičević

Almin Đapo i Boško Pribićević s Geodetskog | foto: Akademija tehničkih znanosti hrvatske, screenshot: Danas.hr, obrada: srednja.hr

Profesori Almin Đapo i Boško Pribičević s Geodetskog fakulteta u Zagrebu dobili su otkaz nakon što su u studenom uhićeni zbog malverzacija u postupcima javne nabave i lažiranja putnih naloga. Sada je Đapo pušten iz istražnog zatvora, dok Pribičević ostaje u njemu još mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela, piše Telegram.hr.

Dvojac oslobođen obveze rada do kraja otkaznog roka

Trenutni dekan Geodetskog fakulteta Mladen Zrinjski za Telegram.hr je potvrdio odluke o redovitom otkazu ugovora o radu profesora Đape i Pribičevića koji se na fakultet više ne trebaju vraćati jer su oslobođeni obveze rada do kraja otkaznog roka. Dekan je za Telegram.hr potvrdio da nije pokrenut etički postupak protiv dvojice profesora koje je u studenom Fakultetsko vijeće udaljilo iz nastavnog procesa.

Podsjetimo, potres u akademskoj zajednici dogodio se početkom studenog kada su u velikoj akciji Ureda europskog javnog tužitelja uhićeni Đapo i Pribičević koji su završili u istražnom zatvoru. Određen im je zbog manipuliranja u čak 28 postupka nabave kroz koje su dotični sami ostvarivali profit. Sumnja se i da su u vrtoglavih 317 navrata lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo, ne samo za sebe nego i članove istraživačkog tima. Novac je dvojac s Geodetskog trošio i na uređenje vikendica.

Izdvojeni članak
đapo i pribičević

Geodetski se na svojim stranicama ne oglašava o skandalu, objavljuju slike sa Smotre: Šuti i studentski zbor

Planirali su osnovati Institut preko kojeg bi izvlačili novac

Europski tužitelji došli su i do saznanja da su Đapo i Pribičević bili skriveni suvlasnici tvrtke Geofocus iz Zagreba. Planirali su i osnovati Institut koji bi bio u većinskom vlasništvu Geofocusa i manjinskom vlasništvu Geodetskog i Ministarstva kulture. Radili bi kroz institut slične poslove kao fakultet, a javni novac bi primarno završavao u njihovoj skrivenoj tvrtki Geofocus, većinskom vlasniku Instituta.

U akciji su uhićeni i pojedini odvjetnici kojima se na teret stavlja da su lažirali konzultantske usluge. Ukupna procijenjena šteta veća je od dva milijuna eura. Aferu je pak zaokružila priča da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek osobnom odlukom Geodetskom fakultetu dala 19,1 milijuna kuna za posao dubinskog snimanja zgrada nakon potresa 2020. godine. Natječaja nije bilo zbog hitnosti radova, no problematičnost toga posla je da su cijene snimanja višestruko veće od cijena koje bi tražile privatne tvrtke, a sporna je i manjkava cijela dokumentacija projekta. Uz navedeno, ministrica kulture Geodetskom je za snimanje zgrade u vlasništvu HAZU-a dala osam puta više nego što to inače košta.

Zbog toga je saborska zastupnica Centra Marijana Puljak zatražila od predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesne Bedeković da na sljedeću sjednicu pozove ministricu Ninu Obuljen-Koržinek. Traži da ministrica podnese detaljan izvještaj o svim poduzetim radnjama u konkretnim slučajevima, dostavi podatke o isplatama i objasni svoje postupke. Zastupnica u Saboru Sandra Benčić (Možemo!) pak će s oporbom raspravljati o mogućnosti otvaranja istražnog povjerenstva koje bi istražilo slučaj ministrice kulture.


Pogledajte naš video o aferama koje u posljednje vrijeme potresaju akademsku zajednicu: