Pretraga

Bivši dekan osumnjičen za malverzacije, koji još nema optužnicu, dobiva i svotu za rad u sveučilišnom tijelu

A- A+

Dok se čeka hoće li DORH podignuti optužnicu protiv osumnjičenog bivšeg dekana riječke Ekonomije Alena Hosta, on zarađuje i u Sveučilišnom vijeću Sveučilišta Sjever. Za taj posao mu je u travnju Sveučilište isplatilo 522 eura bruto. U to tijelo koje brine o financijama Sveučilišta imenovalo ga je Ministarstvo, iako je Host osumnjičen za teške malverzacije jer je neosnovano isplaćivao sredstva s računa ustanove. Procjena štete na Ekonomiji zbog toga penje se do gotovo 400.000 eura.

Alen Host

Alen Host, osumnjičeni bivši dekan imenovan u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever | foto: srednja.hr, Ekonomski fakultet u Rijeci

Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci koji je s drugim zaposlenicima još u veljači osumnjičen za malverzacije od 384.000 eura jer je neosnovano isplaćivao sredstva s računa ustanove, plaćen je i za posao u Sveučilišnom vijeću Sveučilišta Sjever. Tijelo je to koje, između ostalog, nadzire izvršenje sveučilišnog financijskog plana, a Hosta je u njega imenovalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja pozivajući se na presumpciju nevinosti.

Hostu u travnju isplaćeno preko 500 eura za rad u Sveučilišnom vijeću

Kako je vidljivo iz javne objave informacije o trošenju proračunskih sredstava za travanj Sveučilišta Sjever, Hostu je isplaćeno 522,57 eura. Riječ je o bruto iznosu. Osim njemu sredstva u travnju isplaćena su još trojici članova Sveučilišnog vijeća. Kreši Zadru, Božidaru Horvatu i Stjepanu Matkoviću isplaćeno je 547,20 eura. Ostala četiri člana u travnju nisu dobila naknadu za rad.

Nakon što su isplaćena prva sredstva za članove njihovog Sveučilišnog vijeća, među kojima je i Host, obratili smo se Sveučilištu Sjever. Pitali smo ih kako je određen iznos koji su članovi dobili, je li se u travnju održala jedna sjednica Sveučilišnog vijeća i ako sredstva nisu isplaćena četvorici članova, znači li to da nisu sudjelovali na sjednici.

– U izvještaju proračunskih sredstava za travanj Sveučilišta Sjever navedena su imena svih članova Sveučilišnog vijeća Sveučilišta Sjever kojima je na temelju odluke o visini i načinu isplate naknade za rad u Sveučilišnom vijeću Sveučilišta Sjever iz veljače 2024., a po osnovi konta 3237, isplaćena naknada za rad u Sveučilišnom vijeću zajedno s pripadajućim putnim troškovima u ukupnom trošku za Sveučilište, to jest bruto iznosu, odgovorili su sa Sveučilišta Sjever.

Izdvojeni članak
alen host sveučilišno vijeće sveučilište sjever

Alen Host, bivši dekan osumnjičen za malverzacije, imenovan u tijelo koje nadzire financije sveučilišta

Policija je još u veljači objavila detalje o nanesenoj šteti riječkom Ekonomskom fakultetu

Kako navedena odluka za rad u Sveučilišnom vijeću nije javno objavljena, tražili smo je od Sveučilišta Sjever. Do zaključenja teksta nismo je dobili. Sa Sveučilišta Sjever u ožujku rekli su nam da još nisu odredili koliko će iznositi naknada za članove Sveučilišnog vijeća. Dodali su da čekaju praksu drugih sveučilišta te da će postupati kao ostali.

Policijska uprava primorsko-goranska još u veljači objavila detalje o nanesenoj šteti riječkom Ekonomskom fakultetu. Tada su u dva navrata izvijestili da su svi osumnjičenici kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu. No, DORH na svojim internetskim stranicama još nije objavio da je podignuta optužnica.

Stoga smo policiju pitali traju li još izvidi na riječkoj Ekonomiji. Rekli su nam da se obratimo Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Otamo su nam kratko poručili da je postupanje tijekom provođenja izvida i drugih radnji u državnom odvjetništvu do donošenja rješenja tajno. Napomenuli su da sve važnije državnoodvjetničke odluke o informacije o donošenju rješenja o provođenju istrage ili podizanju optužnice objavljuje na internetskim stranicama. Host je inače i član Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) koji ocjenjuje fakultete. Za tu poziciju predviđeno je pravo na mjesečni neto iznos od 150 eura mjesečno.