Pretraga

Ministarstvo je imenovalo osumnjičenog bivšeg dekana u važno tijelo, nižu riječi hvale za njega

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo je osumnjičenog bivšeg dekana Ekonomije u Rijeci Alena Hosta u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever, tijelo koje nadzire izvršenje sveučilišnog financijskog plana. Iz Ministarstva su nam rekli da za to ne postoje pravne zapreke zbog presumpcije nevinosti, a za Hosta imaju samo riječi hvale. U obzir prilikom imenovanja uzeli su upravo njegovo dekansko iskustvo tijekom kojeg je, tvrdi policija, Ekonomski s bivšom upravom oštetio za gotovo 400.000 eura.

Alen Host

Alen Host, osumnjičeni bivši dekan imenovan u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever | foto: srednja.hr, Ekonomski fakultet u Rijeci

Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo je osumnjičenog bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta u Rijeci Alena Hosta u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever. Tijelo je to koje brine o racionalnoj uporabi materijalnih i kadrovskih resursa te nadzire izvršenje sveučilišnog financijskog plana.

Ministarstvo je procijenilo, tvrde, da Host ima iskustvo za tu poziciju

Naime, polovinu članova tog tijela imenuje Senat Sveučilišta Sjever, a polovicu osnivač, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Sa Sveučilišta Sjever potvrdili su nam da je Hosta imenovalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Podsjetimo, Alen Host s bivšom upravom Ekonomskog u Rijeci ranije je osumnjičen za štetu od 384.000 eura jer je neosnovano isplaćivao sredstva s računa ustanove.

– Alen Host imenovan je članom Sveučilišnog vijeća uzimajući u obzir njegovo iskustvo koje je stekao na rukovodećim poslovima za vrijeme obavljanja dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kao i na drugim funkcijama. To su, primjerice, član Akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje, član Vijeća za gospodarska pitanja, član Nacionalnog vijeća za digitalnu ekonomiju, predsjednik Upravnog vijeća Instituta za turizam Republike Hrvatske i drugo na kojima je, prema procjeni ovog ministarstva, stekao iskustvo potrebno za obavljanje poslova iz nadležnosti Sveučilišnog vijeća, odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja o kriterijima imenovanja Hosta u Sveučilišno vijeće.

Izdvojeni članak
alen host sveučilišno vijeće sveučilište sjever

Alen Host, bivši dekan osumnjičen za malverzacije, imenovan u tijelo koje nadzire financije sveučilišta

Riječka rektorica rekla i da je ministar već mjesecima obaviješten o problemima

Napomenuli su i da pravni okvir Hrvatske primjenjuje presumpciju nevinosti te da prilikom imenovanja Hosta u Sveučilišno vijeće Sveučilišta Sjever nisu postojale pravne zapreke. Spomenimo i da se nakon što je policija objavila priopćenje o šteti na Ekonomskom fakultetu u Rijeci oglasila riječka rektorica Snježana Prijić-Samaržija. Kazala je da je sadašnji dekan Ekonomije u Rijeci i nju i ministra obrazovanja Radovana Fuchsa još u kolovoza 2023. obavijestio o pokretanju vanjske revizije s ciljem utvrđivanja razmjera zatečenih nepravilnosti na fakultetu.

Kao što smo pisali, Sveučilišno vijeće brine o upravljanje financijskim sredstvima sveučilišta. Host je i dalje član Akreditacijskog savjeta Agencije za visoko obrazovanje (AZVO) koji ocjenjuje fakultete, a za tu ulogu inače je predviđeno 150 eura mjesečno. Host je dekan riječke Ekonomije bio od 2016. do 2022. godine.